Vindiktatorens Avis📰Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

1.januar 2005: Hornbæk: Mine historiske smagninger- kapitel 15: Château Palmer 1970 Margaux; dybde som et ocean og silkelækker fløjlsblød charme! “En vin, som går lige til hjertet”..


Foto: Château Palmer 1970, Margaux, med den karakteristiske sort-gyldne etikette, som fotograferet om aftenen den 26.september 2023, hos mig i København; den samme flaske, som jeg, min bror og min far smagte den 1.januar 2005 i Hornbæk. Importeret i sin tid af HJ Hansen Vinhandel i Odense.

Denne artikel er skrevet 26.september 2023. Vinene blev smagt 1.januar 2005.

1.januar 2005 og jeg havde fejret 2004-05 nytåret i København sammen med min gode ven Simon, hans kæreste og deres venner. Nu var jeg så taget til Hornbæk den 1.januar for at fejre nytår med min far. Og uanset vejr eller andre forhold, så blev det her vinmæssigt en aften, vi sent ville glemme..
Smagningen af den anden vin, vi drak denne aften, Château Gruaud-Larose 1928, beskrives i en anden individuel artikel.
Den første vin, vi drak, var.. (trommehvirvel) .. Château Palmer 1970 fra Margaux! Og den var nærmest ubeskrivelig god.
Far havde fundet mørbradbøfferne og pebersaucen frem 🤗 og både far og jeg var ganske friske. Det var bror ikke. Han lå stadig i sofaen med tømmermænd efter nytårsaften. Til sidst lykkedes det dog at få ham nogenlunde frisk og med på dagens vinoplevelse. Det var begyndelsen på en kæmpe vinaften- også selvom der kun var to vine. For man kan også blive “fuld” af kvalitet..
Og jeg tror ikke at nogen af os havde ventet at smage vin på det niveau, som Château Palmer 1970 tilbød denne aften..

Château Palmer 1970
Margaux 3.Cru Classé
Bordeaux rød
Fra mine noter dengang: Vinen var “klar i kanten og teglstensrød, virker perfekt moden”.
I mine noter dengang skrev jeg at også at: “Vinen har en “tyk næse af sød rørsukker og kanel og supplerer oksemørbraden med pebersauce fint. En dyb, dyb sø af sød frugt og en lang, lang smag. Ubesværet og svævende, hvor praktisk taget al tannin er væk og hvor syren ikke kan mærkes. Hvis der er nogen syre, så er den druknet i en sø af frugt- og hvis der er tanniner tilbage, så er de så velintegrerede og bløde at de falder fuldstændig ind i et perfekt parløb med frugten og yderligere fremhæver den utrolige dybde i vinen, hvor den ene ufatteligt lækre frugtkaskade afløser den anden”.
Min far var også dybt berørt af denne vins storhed og udtrykte det på en måde, som jeg også helt klart selv følte- men fars formulering blev nok dagens citat:
“En vin, der går lige til hjertet”, sagde han.
Og det opsummerede også min egen oplevelse rigtig godt- for Palmer 1970 var simpelthen så fantastisk at det var blevet en følelsesmæssig oplevelse. Den havde et budskab, som var så stort at det var en sag for hjertet at føle det..
Efter noget tid kom et element af mynte ind i duften, udover det ufatteligt dybe og silkebløde luksuriøse ocean, som vinens frugt allerede havde leveret. Fascinerende. Nærmest dekadent.
Afslutningen var kolossalt lang, med den kærtegnende frugt, de bløde tanniner og den nærmest ubekymrede sjæl, som vinen lod til at besidde. Nogle taler om “ånden i flasken”. Det var der helt klart tale om her. Ånd og sjæl!
Selv min bror, som jo år forinden havde besluttet sig til at hans yndlings-Bordeaux hed Château La Conseillante (Pomerol), måtte give indrømmelser i forhold til denne flaske Palmer. Den var “tæt på” at være lige så god som La Conseillante 1982, sagde han. En stor indrømmelse fra en mand, der som udgangspunkt altid uddeler 100 points til alle årgange af La Conseillante.. 😆🍷
Jeg kan ikke lige umiddelbart finde pointsangivelser fra de andre, i mine noter for denne vin. Ærgerligt, for jeg tror simpelthen at far ville have givet den 99 eller de magiske 100 points.
Min egen vurdering var baseret på de hidtil bedste vine, jeg havde smagt. Og der var jo efterhånden nogle stykker- også nogle, som havde givet smagsoplevelser, som jeg måske syntes var endog endnu større og bedre end Palmer 1970. Men også kun lige akkurat..
Points: 98.
NB: Velopbevarede flasker af denne vin kan tænkes at levere samme oplevelse idag som for os, på den beskrevne aften i 2005. Det samme gælder for alle de andre store ældre rød- og hvidvine, jeg skriver om her på avisen. Alle flasker er selvfølgelig forskellige og det handler naturligvis også lidt om både hvor man køber sine vine og især hvordan man opbevarer dem. Men under de rette forhold kan de store vine ligge til lagring i ufattelig lang tid, også meget længere end man tror. Her handler det til sidst mest om proppens tilstand. Hvis man kan se at vinens stand begynder at dale efterhånden som årene går, så kan det være på tide at åbne flasken. Der er selvfølgelig også andre faktorer, men den væsentligste for mig selv er nok min egen fornemmelse og hvordan jeg synes at flasken ser ud omkring toppen, dvs proppens tilstand, om der ser ud til at være problemer med den, og vinens stand, altså hvor højt vinen står i flasken. Og så er der jo hele problematikken med svindel med vin- en problemstilling, jeg regner med at behandle i en separat artikel.

Omtalt i denne artikel:
HJ Hansen Vinhandel: https://www.hjhansen-vin.dk/
Château Palmer, Margaux, Bordeaux: https://www.chateau-palmer.com/
Vinen forhandles hos adskillige af de store vinhandlere i Danmark. Og ja, den er dyr- men det er oplevelser som denne, der gør vine som Palmer alle pengene værd.