Vindiktatorens Avis📰Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

11.december 2021: Glimrende Cru Bourgeois Médoc og et hummersuppe-eksperiment med både champagne og hvid Bourgogne til- hvad fungerede bedst?


Foto: Henriet-Bazin 1er Cru Vintage Brut Carte Or 2014 Champagne, Vindiktatorens Bunker, København, 11.december 2021. En lækker, fed, mineralsk charmebombe!

Denne artikel er skrevet/udgivet 29.december 2023 og redigeret 20.maj 2025 med dato på artiklen. Smagenoterne er fra 11.december 2021.

I november 2021 havde Philipson Wine (endnu) et afsindigt billigt kassekøbstilbud på en Cru Bourgeois-Bordeaux fra en virkelig god årgang, 2016. Château Blaignan fra Médoc til en attraktiv pris på klart under en hund pr flaske ved køb af 6.
Mange anser disse tilbud for at være suspekte og for at skjule vinhandlerens ønske om at komme af med uønskede vine af ret lav kvalitet.
Sådan en antagelse skal man passe på med, for man risikerer at gå glip af vine som denne, der fuldt ud lever op til prisen og mere til.
Jeg tøvede i hvert fald ikke med at trykke på “køb”-knappen, da jeg så at der var tale om et Cru Bourgeois-slot i en nu 6 år gammel årgang. Jeg tænkte at der måtte være mulighed for en rigtig god oplevelse, selvom vinen kun var 6 år gammel og at man derfor selvfølgelig nok stadig kunne forvente lidt skarpe kanter og måske stadig en del tannin. Men jeg havde fået en indskydelse og tænkte at vinen muligvis allerede nu ville levere rigtig godt.
Denne flaske, smagt den 11.december 2021, var den første, jeg smagte ud af de 6 købte, og indtrykkene har siden da været det, jeg ville kalde “for opadgående”, dvs vinen er blevet endnu mere afrundet for hver flaske, der er gået.

Château Blaignan 2016
Médoc Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Druefordelingen er ca 50-50 Merlot/Cabernet Sauvignon, med en lille overvægt til Merlot.
Stadig helt mørk i farven. Fine aromaer af mørke bær, med solbær, brombær og let syrlige kirsebær som dominerende faktorer.
På paletten var jeg lidt nervøs for hidsige volatil ung-frugtsyreangreb, og der var da også en smule, men det holdt sig heldigvis indenfor en grænse, så jeg ikke tænkte at det var for meget, og vinens øvrige komponenter; et diskret fadelement, en bestemt ikke anmassende tannin, en civiliseret alkohol-% og det generelle syreniveau i vinen samt den helt klart flotte og charmerende frugt, sammen med en smule krydrede noter, lod til at være i fin balance. Der var en ganske fin, medium-lang afslutning og vinen som sådan var på et højt niveau. Men det, som de fleste glemmer, og som ikke engang slottet selv nævner på sin hjemmeside, hvor man angiver en drikkehorisont på 3-10 år efter årgangen, er at vine som denne faktisk med stor fordel kan lagre- og med tiden faktisk bare bliver bedre og bedre, indtil de har nået plateauet og går nedad. Mit gæt er at om 10 år vil denne vin smage af langt, langt mere end de 70 kr, som jeg gav for en flaske i november 2021. Og hvis man serverer den for gæster til den tid, så vil de tro at man har været ude og købe rigtig dyrt ind.
Vinen er fint charmerende nu, med fokus på den flotte frugt og en ganske fin struktur og dybde. Men den kommer til at udvikle sig på fineste vis de næste 10 år. Pointsangivelsen er derfor markeret med et ++.
Points: 88++.

Denne aften i december 2021 var der både steg og suppe på bordet her hos Vindiktatoren, forøvrigt afsluttende med fisketapas. Så efter bøffer og Bordeaux så stod den på hummersuppe fra Holger Frederiksen på Ordrupvej 100. Og til den suppe skulle der eksperimenteres. For jeg har tit spurgt mig selv: Hvad fungerer egentlig bedst til hummersuppe? Champagne eller hvid Bourgogne? Jeg ville lade det komme an på en prøve denne dag, så nu skulle der først drikkes champagne, og så hvid Bourgogne, til suppen, for at se, hvad jeg syntes der fungerede bedst.
Først på blokken var champagnen, der var købt hos Meny Domus Vista, den enorme- og enormt flotte- butik, opkaldt efter en af Danmarks højeste bygninger, som tårner op over Nordens Plads på Frederiksberg.

Henriet-Bazin
Millesime Carte Or Vintage 2014
Premier Cru Brut
Fra halvflaske. Fine små bobler i denne gyldenfarvede 1.Cru-champagne. Og det kunne hurtigt konstateres at Henriet-Bazin 2014 brillerede, både for sig selv og til suppen, med fin mousse, en cremet, mineralsk, nærmest kalket, og lækker stil og samtidig med en fin syre. Et fremragende match til hummersuppen fra “Holger”, som jeg vel at mærke havde spædet op med Chile hummerhaler og en del fløde, for at blødgøre den lidt. Den kan være ret voldsom for sig selv.
Udover det så er det her en fremragende champagne i sin egen ret, med den cremede stil og god frisk frugt med lyse, syrlig-sødlige æbler i afslutningen. Jeg skal så lige bemærke at jeg ikke synes at kunne se champagnen her på Menys hylder, sidste gang, jeg var forbi Meny Domus Vista for ca 14 dage siden.
Points: 91.

Hvad så med hvid Bourgogne? Ville f.eks. en Puligny-Montrachet fra Louis Jadot, indkøbt hos Kjær & Sommerfeldt på Gammel Mønt, være et bedre match til denne fede og let kraftige suppe end champagnen? Det måtte komme an på en prøve..

Louis Jadot
Puligny-Montrachet 2019
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Denne Puligny var ved at slippe de sidste grønne toner i farven. Flot højtonet duft med mineralitet, klassisk citrus/lime og en anelse let sødme fra fadlagringen og de diskrete toner af friske æbler. Godt bid og den lækre mineralitet imponerede, både på midterpalette og afslutning, sammen med de friske æbler og citrus/lime-komponenten.
Til gengæld fungerede det ikke optimalt med suppen, efter at man havde smagt champagnen til. Det var som om at den let fedlige, cremede champagne var mere insisterende i forhold til at være et match til den kraftige og cremede suppe- og her kunne Puligny´en, på trods af sin relative fedme, ikke helt følge med.
Så i en sammenligning med den fedlige, cremede champagne om det bedste match til den fede suppe, måtte jeg erkende at champagnen passede bedst.
Som vin syntes jeg til gengæld at denne Puligny leverede ganske fint og at man altid får noget helt specielt, når man drikker hvidvin fra Côte de Beaune. Under alle omstændigheder var det her en rigtig spændende sammenligning, som man jo kan overveje, når man skal tage vin-beslutninger til menuen nytårsaften.
Points: 90.

Omtalt i denne artikel:
Château Blaignan, Médoc, Bordeaux: https://blaignan.fr/
Holger Frederiksens Eftf, Ordrupvej, Charlottenlund: https://holger-frederiksen.dk/
Meny Domus Vista, Frederiksberg: https://meny.dk/butik/meny-domus-vista
Henriet-Bazin Champagne: https://www.champagne-henrietbazin.com/en/champagnes/
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København: www.kogs.dk
Maison Louis Jadot, Bourgogne: https://www.louisjadot.com/#!