Vindiktatorens Avis📰Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

19.august 2023: Ugens Bordeaux på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, København: Château Pédesclaux 2018 Pauillac: Fast og tannisk bøfvin!


Foto: Château Pédesclaux 2018 Pauillac i glasset 19.august 2023, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København. Pauillac

Pauillac.. det klinger jo altid eventyrligt i en vinsmagers øre.. Château Pédesclaux 2018 på smagning på vinbaren. Jeg bad straks om et glas.

Château Pédesclaux 2018
Pauillac 5.Cru Classé
Bordeaux rød
14,0% alkohol

Mørk til kanten.
Stadig forholdsvis diskret næse med solbær, lidt blomme/brombær og ristet fad i en dynamisk ung glycerinfrisk og mineralsk stil.
Vinen er stadig ung og lukket, men man kan sagtens fornemme dens middelfyldige til fyldige stil og elegance, samt den klassiske Pauillac-blyantstift i næsen.
Syren føles rigtig fint integreret i vinen, som efter ca 20 minutter i glasset åbner sig lidt yderligere op, med de typiske Pauillac-udtryk som blyantspids og Cabernet Sauvignon druens fasthed som mere markante komponenter.
Tanninerne er små, fine og grynede, og som udgangspunkt på nuværende tidspunkt føler man dem ikke som dominerende eller voldsomt dæmpende på vinen, selvom de klart kan mærkes.
Der fornemmes også en god, dyb struktur i Pédesclaux 2018, samt et særdeles fint udviklingspotentiale og jeg synes ikke at de 14,0% alkohol virker dominerende på nogen måde.
Jeg giver vinen en lille pause igen og gensmager ca 15 minutter senere, og kan konstatere at her, ca 40 minutter inde i smagningen, er “nedlukningen” begyndt, fordi tanninerne har strammet op og nu dominerer i forhold til de øvrige komponenter.
Det er både godt og dårligt nyt. Lad os tage de dårlige først: Vinen bedøver smagsløgene i munden og forekommer “stram” og utilnærmelig.
De gode nyheder: Vinen er stadig i fremragende balance- og den har et ligeledes fremragende lagringspotentiale. Vi taler naturligvis om årtier. Og her må jeg komme med en kraftig indvending mod Kjær & Sommerfeldts eget factsheet på vinen, som angiver et lagringspotentiale på ca 10 år fra årgangen. Jeg ved ikke om denne vurdering stammer fra Kjær & Sommerfeldt eller fra slottet selv, men jeg er under alle omstændigheder uenig. For potentialet er ufatteligt undervurderet.
Min påstand er at denne vin under de korrekte opbevaringsforhold kan ligge i mindst 20-30 år. Jeg har ved tidligere lejligheder smagt 25-30 år gamle AOC Bordeauxer, dvs de lavest klassificerede Bordeaux-vine, som levede i bedste velgående. Dette er en 5.Cru Classé. Den kan ligge længere end en AOC/AOP Bordeaux.
Efter ca en time i glasset fornemmer man i den lukkede vin lidt mere de 14.0% alkohol, som brænder lidt igennem tanninerne, men det er stadig ikke noget, som jeg synes virker forstyrrende.
Vinen har nu en meget diskret frugtig, strukturel og pludselig meget tannisk afslutning.
Afslutningen er, på trods af tanninernes dominans, ret lang og dvæler på tungen et godt stykke tid.
Jeg synes, det hele virker særdeles lovende. Men på nuværende tidspunkt ville jeg nok opfordre potentielle købere af Pédesclaux 2018, hvis de vil konsumere en flaske nu, til at finde noget rødt bøfkød frem som kompagnement til denne vin, så den kan få noget modspil til de tanniner, der bliver mere og mere markante. Det vil være en fin kombination med et stykke bøf, som jo ofte har en nærmest magisk virkning på unge, tanniske rødvine.
Points: 88+. Potentialet er til mere, men tanninerne forhindrer lige nu en højere vurdering.

Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Château Pédesclaux, Pauillac, Bordeaux:

Home