Foto: Bocards Bourgogne Aligoté 2021 på Kaffe-Thé-Vinkælderen 26.august 2023; både lækkert syrlig og fed!
Vinsmagning 26.august 2023: Kaffe-Thé-Vinkælderen, Rosenborggade, København:
Domaine Guy Bocard
Bourgogne Aligoté
“Les Chanterelles” 2021
Bourgogne hvid
På vinkortet i øjeblikket hos Kaffe-Thé-Vinkælderen i Rosenborggade, København:
Lysgylden med en smule grønligt skær.
Starter diskret ud med en antydning af blomster og kvasede nøddekerner og et lille pift lime. Fascinerende og (heldigvis) ikke særlig diskrete mineralske flintenoter møder også hurtigt op.
Der er også en følelse af en slags fedme i duften, næsten helt tannisk, hvorefter en lime/citrus-komponent også gør sig gældende.
I smagen er vinen ret fast og komponenterne er forholdsvis diskrete, undtagen de kvasede nøddekerner, som giver vinen et næsten helt catalansk præg i øjeblikket. Men citrusen vinder frem efter ca et kvarter i glasset og den flintede mineralitet ligger hele tiden i baggrunden som et grundlag for hele vinen, og denne kompleksitet fremmer oplevelsen. Særdeles flot.
Efter ca 20 minutter i glasset bliver citrus-komponenten mere fremtrædende. Ikke så meget at det gør noget, det betyder bare at mineraliteten træder lidt i baggrunden i forhold til citrus/lime-komponenten, så vinen afgiver et lidt friskere udtryk.
Jeg smagte tidligere på året den identiske vin fra samme domæne i årgang 2020. I den syntes jeg ikke at kunne finde tegn på fadlagring. Men det var der- 12 måneder på franske fade ovenikøbet.
I denne årgang synes jeg heller ikke at kunne detektere fad. Og hvis der er fadbehandling, så tror jeg at den har den været diskret. Jeg gætter på enten store eller brugte fade. For jeg kan med min bedste vilje ikke fange fadet- og kan slet ikke fornemme nogen ristning. I det hele taget synes jeg at indtrykket af vinen er lidt Chablis-agtigt. Altså Chablis med lagring på tank, med et twist af fede hakkede nødder, men med de samme mineralske toner og citrus-lime karakter.
Efter ca en time i glasset synes jeg at citrus-lime komponenten dominerer mere endnu, det er lige før at man får Riesling-tanker her- og så alligevel ikke, for mineraliteten og den bagvedliggende fedme, som jeg synes, der er, præsterer et rigtig godt modspil/samspil og afslører at det her er en mere fyldig vin. Denne vin er ikke bare “slank og rank”, som man siger om nogle hvidvine; den er “fed og rank”, for der er klart meget fyldighed.
Lang afslutning, der dvæler i et godt stykke tid og som klinger langsomt ud, med alle de førnævnte komponenter i citrus/lime-kernen, og et lille twist af en fed, smøragtig og næsten Meursault-karakteristisk natur.
Det er en fascinerende og fremragende Aligoté, det her. Og den slutter stærkt af- med fedmen, der overtager og dominerer og syren, der akkompagnerer. Jeg sidder næsten allerede og fantaserer om et fad østers naturel med denne vin😄🤗
Points: 90.
Omtalt i denne artikel:
Domaine Guy Bocard, Meursault, Bourgogne:
Kaffe-Thé-Vinkælderen, Rosenborggade, København:
www.ktvin.dk




