Vindiktatorens Avis📰Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

4.-5.maj 2024: Vindiktatorens Bunker, København: Château Anthonic 2016 Moulis, Bordeaux- usædvanlig blød for en vin fra dette slot?🍷


Foto: Château Anthonic 2016 Moulis, Bordeaux. Fotograferet i Vindiktatorens Bunker, København, 4.maj 2024. Glasset er fra Spiegelau.

Jeg åbnede flasken igår og har nu smagt Château Anthonic 2016 over to dage; igår, den 4.maj, og idag, den 5. Begge dage var mad-vin-kombinationen bøf og rødvin, dog med lidt forskelligt tilbehør, men det burde ikke på nogen måde være afgørende for bedømmelsen.

Château Anthonic 2016
Moulis Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Alkohol: 13,5%
Druesammensætning: Merlot-Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc-Petit Verdot. Ingen procentuelle angivelser på flasken, men det plejer at stemme med hvilke druer, der nævnes, i rækkefølge. Dvs at i dette tilfælde kan man regne med at der er mest Merlot i bkandingen. Ifølge slottet er det ca 60% Merlot og ca 25% Cabernet Sauvignon, en usædvanlig stor Merlot-andel for et Médoc-slot, især for et slot fra Moulis.
Farven er meget mørk. Subtil duft med mørke druer, grafit, egefad, tørrede grønne krydderier.
På paletten er Anthonic 2016 usædvanligt mild. Jeg har smagt en del årgange fra dette slot. Der plejer at være langt mere appel og fylde- og jeg må indrømme at jeg er overrasket over den milde og Merlot-dominerede stil, som adskiller sig temmelig meget fra tidligere årgange. Det er nærmest helt Bourgogne-agtigt og efter min mening alt for mildt.
Men har jeg ret i dette indtryk? Jeg har oplevet denne tilsyneladende mildhed før, både i Bordeaux-vine, og i Bourgogne-vine på Grand Cru-niveau, hvor vinen pludselig tager på i vægt efter en times smagning eller to.
Men nu har jeg smagt Anthonic 2016 over to dage og ikke bare fortsætter mildheden, den forekommer også mere dominerende på andendagen.
Jeg undrer mig. Anthonic plejer at være meget mere typisk venstrebreds-Bordeaux, med klassiske noter for disse appellationer, engang imellem med tilføjelse af Pauillacs blyantstift-element. Det finder man så ikke i øjeblikket i denne 2016er, der er meget umiddelbart drikkevenlig og blød, med en mild Merlot-stil.
Men samtidig oplever jeg at vinen forekommer mere og mere tilbageholdende og mut, som om den lader til at være åben, men i virkeligheden er lukket- og grunden til dette, tror jeg, er tanninens indvirkning. Nogle gange forekommer en vin at være anderledes end den ender med at optræde på længere sigt og jeg tænker at dette kan være sådan et tilfælde. Tanninen, som faktisk virker meget venlig, lammer faktisk alligevel på samme tid vinens udtryk.
Vinen har lige nu en let- til middelfyldig palette og en stor dybde og længde, mens syren er perfekt balanceret og potentialet stort- på længere sigt, for jeg tror ikke at Anthonic 2016 vil blive ved med at opføre sig på denne måde. Jeg tænker faktisk at man skal give denne Anthonic mindst 10 år til på langs, før man åbner en ny flaske. Lige nu forekommer den væsentlig anderledes end den efter min mening ender med at være, nemlig med et godt syre- og krydderibid, samt en endnu dybere frugtprofil og mere fyldighed.
Den er nemlig lige nu låst af tanninen. Det er også derfor at Anthonic 2016 skal have to styk plusser ud for potentialet, for mit gæt er at den ender med at eksplodere i både dybde og charmerende lækkerhed.
Samtidig er jeg dog så meget i tvivl at jeg tilføjer et ? ud for scoren. Jeg tænker dog at det ikke kommer til at stå, for Anthonic plejer at ældes med ynde.
Points: 88++?

Omtalt i denne artikel:
Château Anthonic, Moulis, Bordeaux:
https://www.chateauanthonic.com/