Foto: Château Picard 2019 Saint Éstèphe, Bordeaux, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 24.maj 2025. Billede taget af Vindiktatoren.
Velkommen til del 3- sidste del- af serien “24.maj 2025”. I anden del var jeg taget til Otto Suenson Vins 145 års jubilæumssmagning i Frederiksberg Centret og var et godt stykke inde i smagningen. Jeg ankom lidt over kl 13 og efter halvanden times smagning følte jeg trang til at holde en smagepause og finde en kaffebar. Men efter noget betænkningstid fandt jeg ud af at det ville passe dårligt ind i programmet, for jeg havde billet til specialsmagningen kl 17, der handlede om mousserende vine. Og her er det korte af det lange i denne historie at jeg så besluttede mig til at gå videre med hovedsmagningen og vente med kaffepausen, indtil alt interessant var smagt, for specialsmagningen ville kræve en del opmærksomhed og stod til at vare resten af hovedsmagningen.
Min konklusion, set i bakspejlet på denne dag i Frederiksberg Centret, var så at det var et dårligt valg i det hele taget at købe billet til specialsmagningen med mousserende vine. 4 ud af de 5 vine i den smagning viste sig at være uden årgang- hvilket jeg egentlig også burde have kunnet gætte mig til- og dermed udelukket fra vurdering af mig. Og den sidste, med årgang, og på trods af at den var ganske god, fik jeg ikke lavet en smagenote på, så jeg kunne lige så godt have udeladt mousserende-smagningen, men det er jo svært at vide på forhånd. Jeg inkluderer dog den ene smagte mousserende med årgang i “Også smagt denne dag”-sektionen under selve artiklen med en kort beskrivelse og pointsvurdering, for den var nemlig rigtig, rigtig god.
Under alle omstændigheder så gik jeg nu videre med hovedsmagningen. Og næste vin var en hvid Bourgogne- nok den dyreste hvidvin på programmet denne dag:
Benjamin Leroux
Meursault 2023
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Alkohol: 13,0%
Lysgylden. Fin mineralitet i næsen, og den gik igen i både duft og i smag. Hvad angår fad/ikke fad, så ville jeg uden at have viden om det på forhånd, have gættet “Mild fadbehandling”. Det ser ud til at være rigtigt ifølge forhandler Suensons hjemmeside.
Der er traditionel citruskarakter, men det er ikke en meget syrlig Meursault, det her. Vinen ligger nærmest i en lejr for sig selv, indimellem den “gamle”, fede Meursault-stil, som godt kan genfindes i mindre grad her, og den “nye”, langt mere slanke stil, som også kan genkendes i vinen. Her har vi både lidt grønne æbler og ananas, kombineret med en fokus på frisk, og på samme tid både højtonet og diskret syre, sammen med en flot og nærmest fedlig mineralitet, samt et meget diskret fad.
Der er en bagvedliggende tone, med en lidt mere frugtig dybde med et godt grip og fin længde. Men det her er en Meursault, der tilnærmelsesvis ligger lidt ind imellem i forhold til de kendte stilarter. Udover manglen på tydelig fad, så er det her altså heller ikke en Meursault i den “gamle” stil, med stor smørfedme og ristet fad. Til gengæld er der altså en slags “fedme” alligevel, som kan mærkes tydeligt, i kombinationen mellem frugtigheden og mineraliteten. Og det fungerer rigtig godt.
Alt i alt er det her en glimrende Meursault. Og som altid, når man sidder, eller som denne dag, står, og smager sådan en hvid Bourgogne, forestiller man sig for mit vedkommende vinen med en flok østers naturel. Og det, tænker jeg, ville være en fin kombination. Jeg tror så også at det vil være fordelagtigt at give vinen nogle år på langs, før man åbner en flaske, for potentialet er ganske fint.
Points: 89+
Jeg fortsatte nu med de to sidste vine, jeg nåede at smage, før jeg gik ned til min kaffepause. Det var en Chianti Classico og en californisk Cabernet Sauvignon. De to vine ligger under “Også smagt denne dag”, med pointsvurderinger og med korte beskrivelser, men for mit vedkommende var højdepunktet i Frederiksberg Centret nu min kaffepause- den var hårdt tiltrængt. Jeg synes ikke, jeg er så god til langvarige offentlige smagninger mere. Nå ja, og så var det så også en stående smagning, med mindre man købte billet til en af specialsmagningerne. Det gjorde jeg jo så også, men eftersom 4 ud af de 5 smagte mousserende vine på specialsmagningen, som tidligere nævnt, var uden årgang, så kunne jeg ikke rigtig være så meget med her.
I stedet stilede jeg mod udgangen efter slutningen af specialsmagningen og planen var nu at “vende tilbage” til det sted, hvor jeg igennem en lang karriere som vinsnob har haft mine bedste oplevelser- Bordeaux.
Jeg var jo hos Holger Frederiksen på Ordrupvej fredag og købe en lækker jomfruhummersuppe. Men samtidig sikrede jeg mig en flaske Saint Éstèphe. Og vel hjemkommet til bunkeren, og i kombination med en lækker lammemørbradsret lørdag aften, håbede jeg på noget god gammel Bordeaux-magi. Det er et stykke tid siden at “Holger” fik denne vin hjem, nu havde jeg endelig taget mig sammen til at købe en flaske og nu måtte det være på tide at smage den..
Château Picard 2019
Saint Éstèphe Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%
Druesammensætning ifølge etiketten: 90% Cabernet Sauvignon – 10% Merlot. Vinen kommer fra en 8 hektar ejendom med en del ler i undergrunden.
Buldermørk til kanten.
Duften var klassisk venstrebreds-Bordeaux; stor, flot solbærdomineret næse, rig og nærmest vulgær-spektakulær. Tørrede tobaksnoter, grønne og sorte krydderier. Når man sidder og smager sådan en Saint Éstèphe, slår man nærmest sig selv i hovedet over at det har taget så lang tid at købe en flaske, når jeg trods alt har kunnet se den hos “Holger” i et stykke tid. Men okay, bedre sent end aldrig.
På paletten er denne vin, som “kun” har 13,0% alkohol, hvilket er meget lavt efter nutidens gængse niveauer, middelfyldig til fyldig, med kæmpestor, flot, rig, dyb solbærfrugt. Det kommer i lag på lag på lag og minder om noget, der lige så godt kunne være fra et Cru Classé-slot. Det samme gør vinen i det hele taget, med flot struktur, perfekt balanceret syre, lækre krydrede nuancer med lidt sort peber og en meget “kødfuld” stil, og en stor, dominerende afslutning. Der er også en del tannin, men i stedet for at lamme vinen i sin ungdom, dog nu trods alt 6 år gammel, så spiller tanninen med- den er med til at øge dybden i vinen.
Det er bare fremragende. Måske savnede jeg også en Bordeaux på Otto Suenson-smagningen, for det her var lige i øjet og som at vende hjem til sin “sikre havn”, hvor intet kan gå galt.. 🍷 Potentialet er fint og vinen storcharmerer lige nu!
Points: 93+ – intet mindre!
Omtalt i denne artikel:
Benjamin Leroux, Bourgogne- omtale af Leroux Meursault 2023 på Otto Suensons hjemmeside:
https://ottosuenson.dk/benjamin-leroux-meursault-2023-365623
Castello di Ama, Chianti, Toscana:
https://castellodiama.com/en/
Francis Ford Coppola Winery, Californien:
Weingut Markus Molitor:
https://www.markusmolitor.com/
Château Picard, Saint Éstèpge, Bordeaux- ejerens hjemmeside:
https://mahler-besse.com/en/product/chateau-picard/
Otto Suenson Vin:
https://ottosuenson.dk/
Holger Frederiksens Eftf, Ordrupvej:
https://holger-frederiksen.dk/
Også smagt denne dag:
Castello di Ama Chianti Classico 2021, Toscana:
Points: 90+
Flot, strukturel Chianti Classico med stor dybde. Fin fremtid.
Francis Ford Coppola
Diamond Collection
Cabernet Sauvignon 2019
Paso Robles rød
Californien
Typisk californisk- typisk amerikansk. Det er nærmest den halvtørre stil, det her. God fylde, samtidig med at vinen føles nærmest let og svævende. Ikke meget struktur, men masser af charme.
Points: 88
Weingut Markus Molitor
Haus Klosterberg
Riesling Sekt 2016 Brut
Mosel mousserende
Points: 90
Fremragende mousserende på Riesling. Det må der være fremtid i for de tyske producenter!




