Vindiktatorens Avis📰Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

19.-20.oktober 2025: København: Luc Saint Roche 2008, Cabardes- en “Rhône-Bordeaux”-blanding 🍷


Foto: Luc Saint Roche 2008, Cabardes, Roussillon, Frankrig, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 19.oktober 2025. Billede taget af Vindiktatoren.

Det var en speciel dag i min føljeton med ældre supermarkedsvine. For denne her, fra Cabardes, lidt nord for Carcassonne, er produceret på en blanding af typiske Rhône-druer- og typiske Bordeaux-druer! Meget spændende! Og hvordan med alderen? Var denne vin for gammel? Det er jo ikke en 500-kroners vin.
Flere interessante spørgsmål til besvarelse..

Luc Saint Roche 2008

Cabardes

Roussillon

Frankrig

Druesammensætning: Grenache – Syrah – Cabernet Sauvignon – Merlot (druernes andel er ikke specificeret)

Alkohol: 13,0%

Ret mørk i farven, en smule lysning i kanten, men det var ikke til at se at det her var en 17 år gammel vin.
Jeg sad lidt og tænkte “Grenache” først. For jeg synes, der var en ret stor underliggende, men dog alligevel tilbageholdende dybde i vinen. Duften var meget gennemtrængende og havde vægt; mærke bær i en solid indpakning, med mørke tørrede krydderier som supplement.
På paletten var det at vinen afslørede sin kompleksitet. Temmelig stor struktur, dog uden megen tannin; den ser ud til at være blødet ud, men vinen præsenterer sig med en ret “fast” karakter alligevel.
Frugten er så lige nu i en fase, hvor jeg ikke synes, den synger helt igennem. Vinen er “kølig”. Det er alkoholen forøvrigt også. Kun 13,0% i en tid, hvor man ellers gik efter 14-14,5%. Syren er i baggrunden, men er der dog. Der er en middelfyldig stil over vinen, men på den fyldige side og lidt efter lidt kommer det krydrede budskab snigende. Næsten helt chili-agtigt, i en kombination mellem syren og frugten. Man fornemmer Syrah’en tilstedeværelse.
Men man fornemmer også helt klart Bordeaux-druernes tilstedeværelse, som balancebringer og “afdæmper” i forhold til Grenache/Syrah-krydderierne; og især Grenachen synes neutraliseret- men også Syrah, der kommer meget afdæmpet igennem. Og det er det, som jeg synes, der oftest sker, hvis man blander store “konge”-druer som disse. De neutraliserer hinanden. Især er Cabernet Sauvignon og Syrah i blanding efter min mening ikke et godt match. Så ville jeg hellere lave en blanding med en eller flere Rhône-druer og Merlot, der supplerer bedre. .
Men det forhindrer ikke vinen her i at imponere.
For det første lever den i bedste velgående, på trods af sine 17 år. For det andet er frugten sund og frisk og formentlig ikke helt på toppen endnu; den virker stadig i en udviklingsfase. For det tredje så fungerer vinen som helhed rigtig godt, med god frugt og en krydret profil, og med en passende syre, i en middelfyldig til fyldig vin med god balance og fin præcision.
Vinen er ikke fuldt udviklet endnu. Jeg tænker faktisk at den først topper om 5-10 år. Lige nu er den dog god, solid og velsmagende, men jeg tænker at der kommer mere. Smagt over to dage.
Points: 88+

Omtalt i denne artikel:

Omtaler kommer senere.

…..