Foto: Château Moncets 2022, Lalande de Pomerol, Bordeaux, i glasset. Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 25.oktober 2025. Billede taget af Vindiktatoren.
Velkommen til Livesmagning nr 60 fra Vindiktatoren! Emnet er denne gang årgang 2022 af Château Moncets fra Lalande de Pomerol, Bordeaux. Smagenoten opdageres kronologisk.
Slottet har lavet en del ændringer i vinifikationen i forhold til tidligere, bl.a. med lagring på amfora og andet eksperimetelt. Men jeg vil prøve at se bort fra den nye vinifikation og koncentrere mig om mine indtryk og min ærlige mening om vinen.
Château Moncets 2022
Lalande de Pomerol
Bordeaux rød
Alkohol: 13.5%
Druesammensætning: Merlot – Cabernet Franc (ikke nøjere angivet)
Kl 11.47:
Meget mørk til kanten. Stor duft, der buldrer op fra glasset, især med rene frugttoner af den mørke slags og en dyb mineralsk, flintet stenbruds-tone.
Kl 11.55:
Der er en stor dominans af sund, rig, mineralsk præget frugt. Det gamle vinanmelderudtryk “Crushed rocks” kommer til sin ret her, for det er meget tydeligt. Dette får selskab af en let bitter tone, der markerer sig i næsen og river den lidt rundt.
Uanset at denne vin har fået meget lidt fadbehandling, så synes jeg alligevel at det er lidt vanille i næsen i denne vin, som er præget af stor friskhed i både duft og smag; der er høj syre.
Kl 12.10:
På paletten er der en del tannin og det lukker lidt ned for indtrykkene. Men det er ikke tanninen, der dominerer; det er friskheden- og det nærmest ekstremt mineralske indtryk, mens den sunde, unge frugt ligger i baggrunden- men det kan man udmærket mærke at den ikke vil blive ved med. Det her er en middelfyldig til fyldig rødvin, der er på et godt sted lige nu, men som kommer til at udvikle sig en hel del i de kommende år.
Tanninen coater tænder og tunge nu; det vil nok tage en 5-10 års tid, før den slipper grebet.
Kl 12.18: Jeg får nu indtryk af nærmest bitter rålakrids-agtige toner. Den også tidligere nævnte bitterhed eksisterer i bedste velgående og vil have godt af modspil i et fedt måltid, der kan neutralisere bitterheden. Jeg forudser at bitterheden kommer til at forsvinde med alderen, eller helt nøjagtigt med tanninens opblødning. Og lige en pointe om tanninen: Det er ikke en altomfattende, skurende tannin, det er en subtil, neddæmpet, men alligevel universel tannin, der bedøver godt nok tænder, gane og tunge. Men man kan alligevel “smage igennem” tanninen her; den lukker ikke ned, i modsætning til mange andre unge, tanniske Bordeauxer.
Kl 12.37:
Vinen er lige nu i en fase, hvor den forekommer uforandret. Det er de samme indtryk, den afgiver, som for en halv time siden. Det er et godt tegn for vinens fremtid.
Kl 13.04:
Vinen er stadig helt uforanderlig. Det er en glimrende Bordeaux med temmelig stort potentiale, der lige nu lukker lidt ned.
Points: 88+
Omtalt i denne artikel:
Omtaler kommer senere.
…..




