Foto: Mit originale Erik Sørensen Vinfestival 2002-program.
Hos den legendariske vinhandel Erik Sørensen Vin fik den i mine øjne lige så legendariske Bjarne Sundby på et tidspunkt den idé at arrangere en stor offentlig smagning, eller vinfestival, (senere kendt som Forårs- og Efterårssmagninger), med deltagelse af selve de vinbønder/vinmagere, som leverede til Erik Sørensen Vin.
For mit eget vedkommende var den første store Erik Sørensen-smagning, jeg havde været til, den i maj 2000, og den havde været fascinerende. Mange fremragende vine blev smagt ved den lejlighed. Nu 23 år siden.
Men det korte af det lange var at en vintradition var blevet skabt af Erik Sørensen Vin og da vi havde været imponerede over GOBI Vins gigantsmagning i Valby-Hallen i år 2000, kontaktede jeg derfor straks min gode ven Simon og fortalte ham om dette kæmpe arrangement, som foregik “langt ude på landet”, nemlig på Erik Sørensen Vins lager på Fredensborg Kongevej, i Hesselrød, mellem Kokkedal og Fredensborg. Der var både en fredags- og lørdagssmagning, og vi valgte lørdagssmagningen den 20.april 2002. Det var et gevaldigt arrangement med 23 stande og et hav af vine til smagning. Da både Simon og jeg var blevet temmelig Bordeaux-interesserede fik vi smagt en hel del Grand Cru Bordeaux- men vi fik også øjnene op for mange af de fremragende producenter, Erik Sørensen importerede fra, udover de store Bordeauxer- petit châteaux som Mayne-Vieil i Fronsac, Domaine Milhade´s formidable Sergant og Lyonnat fra hhv Lalande de Pomerol og Lussac St Emilion, Zind-Humbrechts Alsace-vine, australske d´Arenberg, Domaine Pierre Amadieu i Gigondas, de fremragende Lurton-vine fra Bordeaux, Moueix´ højrebredsvine som f.eks. Lagrange (Pomerol) og Latour-a-Pomerol, hvorfra vi smagte deres 1999ere. Château d´Issan, Margaux, var også repræsenteret og minsandten også Château Lagrange fra Saint Julien, så der var mulighed for at forvirre sig selv med at smage både Lagrange Pomerol og Saint Julien- to ganske forskellige vine rent stilmæssigt, forøvrigt. Nå ja og så fik jeg ikke nævnt de ustyrligt fantastiske Colheita portvine fra Krohn i Oporto. Dem vender jeg lige tilbage til længere nede i artiklen..
Efter at have vandret lidt rundt skulle vi naturligvis også prøve den nye opfindelse ved Erik Sørensen Forårssmagning, nemlig “Kultbaren”, hvor der bla. var Grand Cru vine fra Frankrig og sjældne oversøiske vine på programmet. Det skulle simpelthen prøves. Og her kom vi så til at blive stående resten af smagningen.. vi smagte følgende vine fra Kultbaren:
Château Haut-Brion 1996
Pessac-Léognan 1.Cru Classé
Bordeaux
Fast og tannisk, koncentreret og med stor underliggende kompleksitet. Den berømte Graves cigarkasse-tobaksnote dukkede frem og imponerede, før vinen sluttede af med et langt elegant udtryk, men selvfølgelig stadig inde i en lukket tannisk skal.
Points: 91+.
Château La Mission Haut-Brion 1996
Pessac-Léognan
Bordeaux
Naboslottet La Mission Haut-Brion var også på smagning i samme årgang og det var umuligt at modstå en direkte sammenligning mellem disse to naboer.
La Mission føltes så også tannisk og lukket, men med klart mindre grip og detaljerigdom. Den var heller ikke så fyldig som Haut-Brion. Et eller andet sted var jeg faktisk overhovedet ikke så imponeret over La Mission som over Haut-Brion, men jeg gav den alligevel 89+ points. Idag ville jeg rette scoren nedad:
Points: 87+.
Vi fortsatte med legendariske Bordeaux-slotte og et af de mest berømte af dem alle:
Château Ausone 1996
Saint Emilion Grand Cru Classé A
Bordeaux
Endnu en 1996er og Ausone imponerede med massiv tannin og flot frugtkoncentration, diskrete mørke bær, en lækker syrlighed og en temmelig kompleks smag og lang afslutning i perfekt balance.
Jeg syntes, den var mere imponerende end de to Graves-legender og gav den 92+ points. Idag ville jeg rette scoren til:
Points: 94+.
Dominus 1998
Napa Valley
Californien rød
Så skulle vi prøve med oversøisk. Ja og så alligevel ikke rigtig, for godt nok ligger Dominus Estate i Napa Valley, Californien- men det ejes af Moueix fra Petrus i Pomerol og det er ham og hans hold, der producerer vinen. Og det gør de på en måde, så jeg synes at denne Cabernet Sauvignon-baserede californier kommer til at smage som en Merlot-baseret Bordeaux! Det samme syntes jeg var tilfældet her og vinen opførte sig lige netop på en måde, så jeg ikke er sikker på at have kunnet identificere den som en californier-Cabernet! Flot, blød og charmerende allerede, dog uden den store dybde, struktur og kompleksitet, som Bordeaux´erne besidder.
Points: 90.
Den store afslutning skulle selvfølgelig være med portvin- og den afslutning blev fuldstændig legendarisk:
Krohn Colheita Port 1900
Oporto, Portugal
Det her var temmelig surrealistisk. Vi smagte en 102 år gammel Colheita. Og man var nærmest i en tilstand af ærefrygt, da man smagte vinen. Jeg mener forøvrigt, det var her at jeg tillærte mig selv den teknik, som jeg synes fungerer bedst med en Krohn Colheita; hold vinen i munden så længe som muligt, så vil den udvikle sig og afgive flere indtryk end hvis man bare trækker luft ind og synker vinen efter 10 sekunder.
Jeg synes ikke helt udtrykket rækker, når man taler om denne portvin, men Krohn Colheita 1900 var en storslået charmebombe, hvor duften rammer smageren med en fuldstændig eksplosiv og lækker næse og i smagen først et angreb, hvor man mærker alkoholen tydeligt- men så begynder den hurtigt at trække sig og smelter helt væk til sidst, til fordel for en nærmest lys-karamelagtig, silkeblød og utroligt kærtegnende stil med kolossal charme, grip og ufattelig længde. Det var kæmpestort. En gigantisk colheita. Jeg havde aldrig smagt en bedre portvin. I det hele taget er Krohn Colheitaer de bedste, jeg nogensinde har smagt. Har ikke fundet nogle, der bare kommer i nærheden, så hvis I ser en Erik Sørensen-annonce, hvor de omtaler Krohn som “Kongen af Colheita”, så kan jeg kun sige: Tro på dem. Det passer.
Hvorfor jeg så kun gav denne ufattelige Krohn 1900 95 points ved denne smagning forstår jeg simpelthen ikke.
Det retter jeg her:
Points: 98.
Efter denne ufattelige Kultbar-oplevelse forlod Simon og jeg Hesselrød, Fredensborg Kongevej og Erik Sørensen Vins Vinfestival 2002 med den opfattelse at det her var endnu en fremragende vinoplevelse, som havde gjort vores vin-år endnu bedre end det var i forvejen.. tak til Erik Sørensen Vin for minderne- og i forbindelse med denne smagning især for den legendariske Krohn Colheita 1900. Det var simpelthen en Hallelujah-vin..
Omtalt i denne artikel:
Erik Sørensen Vin: https://eriksorensenvin.dk/
Château Mayne-Vieil, Fronsac, Bordeauxx:https://chateaumaynevieil.com/index.php/en/wines
Domaine Milhade, Bordeaux: https://milhade.fr/
Domaine Zind-Humbrecht, Alsace: https://www.zindhumbrecht.fr/fr/
d´Arenberg, McLaren Vale, Australien: https://www.darenberg.com.au/
Moueix, Bordeaux: https://www.moueix.com/en/vineyards
Domaine Pierre Amadieu, Gigondas, Rhône:
Château d´Issan, Margaux, Bordeaux: http://www.chateau-issan.com/
Château Lagrange, Saint Julien, Bordeaux: https://chateau-lagrange.com/
Château Haut-Brion, Pessac-Léognan, Bordeaux: https://www.haut-brion.com/
Château La Mission Haut-Brion, Pessac-Léognan, Bordeaux:
Château Ausone, Saint Emilion, Bordeaux: https://www.chateau-ausone.fr/en/
Dominus Estate, Napa Valley, Californien: https://www.dominusestate.com/
Krohn Oporto, Portugal: https://krohn.pt/