Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

8.maj 2002: Lindegaarden, Lyngby: Mine historiske smagninger kapitel 10: Erik Sørensen Vin´s store Château Léoville Las Cases smagning!


Foto: Det originale smageprogram til Léoville Las Cases-smagningen den 8.maj 2002, med priser. Fascinerende at tænke på idag, med de vanvidspriser vi nu har på de samme vine..

2002 var et kæmpe vinsmagningsår for mig. Den ene fantastiske smagning afløste den anden og kulminationen kom i december 2002 med en smagning for familie, venner, kolleger og kunder med titlen “Bordeaux 1995”, hvor der blev smagt en lang række Grand Cru vine. Den smagning vil der komme en artikel om senere.

I maj 2002 fik jeg chancen for at smage en af mine absolutte yndlingsvine, Château Léoville Las Cases fra Saint Julien i Bordeaux, i adskillige årgange tilbage til 1970, i en offentlig smagning arrangeret af Erik Sørensen Vin, på Lindegaarden i Lyngby. Jeg inviterede min gode ven Simon og hans kæreste, og den følgende beretning beskriver smagningen og hvilke vine jeg blev mest imponeret af, i en smagning, der også inkluderede en række andre kendte Grand Cru-Bordeauxer:

Vi startede med en række Bordeaux-rødvine fra 1999, heriblandt Pontet-Canet (Pauillac), Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Pauillac), d´Issan (Margaux), Haut-Bailly (Pessac-Léognan), Lagrange (Pomerol) og det nu hedengangne Magdelaine, Saint Emilion (Magdelaine er nu en del af Château Belair-Monange).
Alle disse vine var meget unge og, syntes jeg, allerede lukket ned, for jeg gav ret lave scorer til dem, med Pontet-Canet og Pichon Lalande som topscorere med 87+ points hver. Og så kunne jeg dårligt vente til hovedsmagningen.. det var så heldigvis næste punkt på dagsordenen:

Château Léoville Las Cases 1991
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
1991eren var stadig ung, var godt nok begyndt at vågne lidt op, men det var stadig tanninen, der dominerede. Jeg besluttede mig for en score på 88 points, fordi jeg synes at kunne finde en rigtig god vin under tanninen (frugten virkede især fremragende og balancen var virkelig fin), men jeg glemte et efterfølgende + for potentiale, for alle flasker, jeg har smagt senere, har præsteret langt bedre.
Points: 88.

Château Léoville Las Cases 1988
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
1988 var også ganske tannisk, men her var der langt mere koncentration, fylde og dybde- og ikke mindst kompleksitet. Det her var en vin, som man følte skulle ligge i endnu mindst 15-20 år, før man åbnede en ny flaske, men som der også var kæmpestort potentiale i. Som den også gav nogle prøver på undervejs i form af små diskrete “duftprøver” med Pauillac-lignende elementer, formidabel Cabernet Sauvignon-solbær og en lang afslutning, som godt nok var tannisk, men også lovende, i endnu en vin med perfekt balance.
Points: 91+.

Château Léoville Las Cases 1986
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Som man kan se på billedet, jeg har taget af det originale smageprogram, så skrev jeg ingenting ud for den ellers herostratisk berømte 1986er, aftenens dyreste vin. Og jeg må indrømme at jeg ikke kan huske hvordan jeg vurderede den. Jeg tror, det skyldes at jeg var skuffet, ganske sikkert over at vinen har været lukket fuldstændig håbløst ned og har fremtrådt støvet og tannisk i en grad, så den har fået Lafite-Rothchild 1986, drukket juleaften 1999, til at forekomme venligere (selvom det ikke burde kunne lade sig gøre). Under alle omstændigheder så har jeg ikke ønsket at vurdere vinen på dette tidspunkt.

Château Léoville Las Cases 1983
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Det var til gengæld ikke noget problem for mig at vurdere 1983eren, en årgang som jeg var dybt imponeret af, første gang, jeg smagte den nytårsaften 2000 (93 points). Her var jeg lige så imponeret og endte med at give den samme pointsantal- ovenikøbet med et + bagefter, fordi denne flaske var endnu mere levende og havde endnu mere tannin end den, vi konsumerede til nytår 2000. En rigtig, rigtig flot vin.
Points: 93+. Idag ville jeg nok rette den til 94+.

Château Léoville Las Cases 1979
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Jeg var heller ikke i tvivl, når det gjaldt 1979eren- for jeg havde købt en kasse af denne vin tidligere på året og havde allerede smagt et par flasker- og havde fundet ud af at de begge manglede lidt. En slags smagemæssig “tomhed” i midten og en generel mangel på indtryk og frugttilstedeværelse. Egenskaber, som jeg sjovt nok også har konstateret i en del andre Grand Cru 1979ere fra Bordeaux. Mystisk. Og skuffende at også denne flaske bekræftede mine tidligere indtryk.
Points: 85.

Château Léoville Las Cases 1975
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Så kom der godt nok andre boller på suppen med 1975eren. En årgang, der er kendt for sin stride tannin og stadigt lukkede vine. Og jo, Las Cases 1975 havde også en del tannin. Men til gengæld var den ikke lukket, men på vej ud af sin tanniske skal. Det væltede efterhånden frem med indtryk og dybden var imponerende. På et tidspunkt nævnede Simons kæreste, som er en glimrende vinsmager, at der i hendes smageglas kom nogle tydelige og fascinerende eukalyptus-indtryk frem, hvilket jeg var enig med hende i. Vi lod derfor vores smageglas stå med 1975eren i og fik hældt den næste vin op i et andet glas, fordi vi ville se om 1975eren ville blive ved med at fascinere på den store klinge. Og det gjorde den. Vinen var ikke moden endnu- men flot var den og fremtidsudsigterne endnu bedre. Jeg sluttede med en temmelig høj pointsangivelse- og et + for fortsat potentiale, selvom vinen på dette tidspunkt var 27 år gammel!
Points: 94+. Idag tror jeg at jeg ville have givet en endnu højere score, formentlig 95+ eller 96+ points, for mindet om denne vin lever klart i mig, den var faktisk så eksotisk at det mindede om Mouton-Rothschild.

Château Léoville Las Cases 1970
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Smagningen sluttede af med årgang 1970- en årgang, der i vinsmagerkredse har delt vandene en hel del i tidens løb, ikke kun for dette slot, men også for naboen, Château Latour, som har fået kraftigt varierende vurderinger af sin 1970er fra vinkritikerne. For mit vedkommende må jeg indrømme at denne 1970er fra Léoville Las Cases var en skuffelse. Det var egentlig ikke fordi at jeg på dette tidspunkt syntes at vinen var lukket, men jo mere jeg ser tilbage på denne smagning, så tænker jeg i den retning. Jeg bemærkede bl.a. at jeg syntes at vinen var “støvet”, og det plejer at være et sikkert tegn på at smagsbedøvende tannin dæmper oplevelsen kraftigt. Alene det får mig idag til at overveje om vinen ikke netop var lukket- for umuligt lukkede vine kan give det fejlagtige indtryk at vinen er “død” og at der ikke rigtig er noget at hente. Vinen virkede lille og simpel, med små frugtpip, der hurtigt lukkede ned. Endnu et tegn på en vin, der er lukket ned af tanninen, for tanninlukning kan, udover det førnævnte fejlindtryk af at vinen skulle være “død”, også resultere i at en vin virker simpel, snerpende og enstrenget. Måske virker det utroligt at en 1970er, i en alder af 32 år, på dette tidspunkt kan være lukket håbløst ned, men det er faktisk mere og mere min teori idag.
Det hjalp så ikke på min pointsgivning. Jeg endte langt nede og uden et potentiale-+ bagefter, for da jeg smagte 1970eren her hældte jeg til den teori at vinen bare ikke var bedre. Desværre har jeg ikke kunnet opklare sagen siden da, for jeg har ikke gensmagt Léoville Las Cases 1970 siden da.
Points: 74. Og så må jeg tilføje et + og et spørgsmålstegn nu. Så: 74+?.

Det var en smagning, hvor jeg synes at man vekslede mellem at blive dybt imponeret og dybt skuffet. 1979 tvivler jeg kraftigt på nogensinde kommer til at levere. Som tidligere nævnt købte jeg en kasse af denne vin og ingen af dem fik nogensinde fra mig en score på mere end 88 points.
1991, 1988, 1983 og 1975 var enten virkelig gode eller utroligt flotte og leverer formentlig alle endnu bedre idag. Også 1991, som jeg ved senere smagninger end denne var klart mere imponeret af end i maj 2002. 1986, som jeg smagte senere og ved de lejligheder gav skyhøje points, må formodes at være en flot vin på vej mod toppen nu.
1970? Godt spørgsmål. Har ikke set flasker til salg i årevis.

Omtalt i denne artikel:
Lindegaarden, Lyngby: https://www.kulturstedetlindegaarden.dk/
Château Léoville Las Cases, Saint Julien, Bordeaux:
https://www.domaines-delon.com/en/leoville-chateau_leoville_las_cases_histoire.html
Erik Sørensen Vin: https://eriksorensenvin.dk/
Château Pontet-Canet, Pauillac, Bordeaux: www.pontet-canet.com
Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac, Bordeaux:
https://www.pichon-comtesse.com/en
Château d´Issan, Margaux, Bordeaux: www.chateau-issan.com
Château Haut-Bailly, Pessac-Léognan, Bordeaux: https://www.haut-bailly.com/en/home.html
Château Lagrange, Pomerol, Bordeaux: https://www.moueix.com/en/pomerol/lagrange/
Château Belair-Monange, Saint Emilion, Bordeaux: https://www.belairmonange.com/en/homepage