Foto: Den originale overskrift på The Wine Advocate’s Wine Talk-sektion til mine smagenoter for Château Léoville Las Cases 1992 og 2004 samt Michel Rolland-projektet, argentinske Clos de Los Siete 2006.
2008. Det store katastrofeår med “finanskrisen”, som man kalder den. En situation, som politikerne udnyttede til at begynde et ufatteligt stort spild og overforbrug af skatteborgernes penge på redningsaktioner for især financielle institutioner.
Boligejerne og deres påståede grådighed fik en stor del af skylden for den økonomiske gældssætning, som vi i Vesten ikke er kommet ud af- tværtimod. Godt at have en falsk syndebuk, når man er politiker- som sædvanlig.
Jeg tænker efterhånden at et uforholdsmæssigt stort antal institutioner i både samfundet og erhvervslivet har det helt fint med det kolossale gældsbjerg, der er bygget op siden da. For skatteborgerne kan jo bare spændes lidt hårdere for hesten, ikke også?..🙄 Og med tanker på hvad der siden da er smidt ufattelige mængder af skatteyderpenge efter, så forekommer 2008 faktisk nu som en lille krusning i overfladen..
Nå, men mens alt dette skete i det berygtede år, så beskæftigede Vindiktatoren sig naturligvis med et af de vigtigste emner her i verden- vin!!
Denne artikel er skrevet 14.oktober 2024.
Der skulle igen smages stor vin i Hornbæk; 2 flasker Bordeaux og en argentiner! Og det skulle, vanen tro, foregå hos min far i Hornbæk, akkompagneret af rige mængder oksemørbrad med lækkert tilbehør, som far tilberedte, mens jeg forberedte vinene og en klassisk film, som vi kunne se under smagningen.. det var ren hyggenygge og feel-good stemning.
Jeg lagde smagenoterne ud på The Wine Advocate’s sektion Wine Talk, hvor jeg fik flere interessante reaktioner, men lad os tage smagenoterne først..
Château Léoville Las Cases 1992
Saint Julien 2.Grand Cru Classé
Bordeaux rød
Fik ikke noteret alkoholprocenten, men den var under 14.
Stadig mørkerød, men jeg syntes, der var lidt lysning i kanten.
Jeg havde smagt Las Cases 1992 5 gange tidligere; 3 af flaskerne havde været meget ungdommelige, nærmest kraftige i udtrykket, og bestemt ikke modne, medens 2 andre havde været modne i udtrykket og lidt “bløde” på paletten, dvs helt anderledes fra de 3 førstnævnte flasker.
Den nuværende flaske på denne august 2008-dag var så helt klart i den “bløde” lejr. Behagelig og tilsyneladende moden, med en fin, elegant Saint Julien-næse, tilstrækkelig længde på paletten og en lidt kort afslutning. Men som vin var den fremragende- dog ikke fremragende nok til at kunne få f.eks. 90 points, for det var som om, der manglede noget grip og bid og mere dybde.
Mine pointsvurderinger for Las Cases 1992 har ligget fra dette niveau og op til 91. Dette var en “blød” flaske, men hvis man smager vinen idag, så gætter jeg på at man vil blive overrasket, både over vinens livskraft, men også dens udvikling- for det her er “Løvekongen” af Saint Julien. Og jeg tror ikke på det tilsyneladende modne udtryk her- denne vin har yderligere potentiale.
Points: 88+
Nu skulle vi en tur til Argentina og Uco-dalen..
Clos de Los Siete 2006
Valle de Uco
Mendoza rød
Argentina
Jeg citerer hovedsagligt fra min smagenote og vil kommentere på den bagefter:
“Denne vin ser ud til at have være omdrejningspunkt for en del kontrovers fornylig, med Jay Miller’s (en god ven af Robert Parker og tidligere anmelder på The Wine Advocate) 92-points-score som det særdeles omdiskuterede emne. For mit vedkommende er det den anden flaske Clos de Los Siete 2006, jeg har smagt. Den første smagte jeg i januar i år og da gav jeg den en 89+?-score fordi jeg ikke rigtig kunne enes med mig selv om denne flaskes kvalitet.
Denne gang ser det heldigvis ud til at være en “no-brainer”. Denne flaske Siete 2006 er vidunderlig flot, rig, frugtdrevet og med fin balance og en lang afslutning. Tydeligvis ekstraordinær og endnu en brilliant Clos de Los Siete. Tillykke til Michel Rolland og hans vinmager-kolleger i Argentina. Druesammensætningen er forøvrigt følgende: 50% Malbec, 30% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah”.
Idag ville jeg helt sikkert tilføje at vinen havde et ret lavt syreniveau og at fadet var ret fremtrædende, sammen med støvede, men venlige og nærmest silkelagen-agtige tanniner. Alkoholen var forholdsvis høj, men balancen holdt fint.
Points: 91
Jeg gav ikke noget potentiale-plus efter scoren, så jeg mente altså at vinen ikke ville udvikle sig yderligere rent kvalitetsmæssigt.
Nu tilbage til Bordeaux og Løvekongen..
Château Léoville Las Cases 2004
Saint Julien 2.Grand Cru Classé
Bordeaux rød
Jeg forventede en ung, rå, kompromisløs og lukket Las Cases 2004, her kun 4 år efter høsten.
Men vinen var fuldstændig spektakulært lækker på duften, med denne rene, uforfalskede og voldsomt imponerende, mineralske og autentiske, lidt bondske, men også flashy Cabernet Sauvignon på næsen.
Jeg synes simpelthen at når Las Cases åbner duftspektret for sin Cabernet Sauvignon, så oplever man noget af det mest imponerende, denne drue kan byde på. Et fabelagtigt solbærfrugtdisplay med blyantstiftskræl, krydderimix og gammel tobakskasse.
På paletten var Las Cases 2004 på dette tidspunkt stadig ikke lukket ned; selvfølgelig var indtrykkene primære, men man kunne fornemme dybden, strukturen og især naturligvis potentialet.
Jeg afsluttede min smagenote med en lykønskning til ejeren af slottet, Jean-Hubert Delon og hans hold, for en ny storslået årgang af Løvekongen🍷🙏En 2004er med en formidabel fremtid foran sig!
Points: 93-94+
Léoville Las Cases 2004 imponerede i dén grad. Og jeg har faktisk ikke gensmagt vinen siden 2008, så mit gæt må blive på at reel begyndende modenhed indtræffer ca 2025-2030, hvorefter vinen, afhængig af opbevaringsforhold, kan ligge i flere årtier derefter og stadig imponere på samme niveau.
Omtalt i denne artikel:
Clos de Los Siete, Valle de Uco, Mendoza, Argentina- hjemmeside:
Château Léoville Las Cases, Saint Julien, Bordeaux- hjemmeside:
https://www.domaines-delon.com/en/leoville-chateau_leoville_las_cases_histoire.html