Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

24.december 2016: Hørsholm: Krohn Colheita Port 1998- “intet over og intet ved siden af Krohn”..


Foto: Krohn Colheita Port 1998, Douro, Portugal, i selskab med risalamande 24.december 2016.

Jeg har i et tidligere opslag beskrevet de rødvine, vi drak juleaften 2016. Den artikel kan linkes til her:
https://www.letourduvin.dk/2023/12/12/24-december-2016-del-1-hoersholm-velfungerende-og-fremragende-roedvine-til-den-klassiske-danske-julemad%f0%9f%8d%b7/

Men Krohn Colheita skal altså lige- igen, for mit vedkommende, have en separat artikel. Også fordi jeg synes at artikelbilledet meget fint beskriver det storslåede øjeblik, hvor man sidder med sin risalamande, i total feelgood-stemning, og et glas Krohn Colheita.
Generelt set fungerer colheita, som er en tawny-portvin, ikke fantastisk godt til den meget mørk-søde stil i risalamanden- her ville en vintage, eller en almindelig ruby-portvin være mere passende, men sagen er bare den at Krohn er så spektakulær at man fuldstændig glemmer hvad den passer til- for den tager lynhurtigt hovedrollen!

Krohn Colheita Port 1998
Oporto colheita
Douro
Stadig forholdsvis meget rødt i farven i forhold til at vinen er 18 år gammel.
I duften lyse chokoladetoner, marcipan og en lidt pågående, rå nøddekomponent, der nærmest går over i det bitre.
På paletten er Krohn 1998 stadig ikke moden, der er en del tannin og den lidt rå nøddetone fra duften går igen i smagen. Det er denne komponent, jeg ikke synes passer så godt sammen med den meget ligetil frugtige kirsebær fra risalamanden.
Men efter få øjeblikke i munden kommer den typiske og altid nærmest eksplosive og- for nu at underdrive lidt- meget mundfyldende, Krohn Colheita-charme frem. Alkoholen opløses nærmest øjeblikkeligt og en fuldstændig vanvittigt imponerende og cremet flydende karamel-komponent træder til i stedet, sammen med lys chokolade og den flotte søde frugt. Længden er kolossal, der er enorm konstruktion og dybde og afslutningen er uendelig. Det hele dæmpes dog stadig af en ret klar tannisk komponent, som dæmper oplevelsen så meget ned at man godt kan indse at 10 års lagring mere nok vil være en god idé for denne Colheita.
Det er så ikke noget, man skal gøre. Man skal i stedet købe en Krohn Colheita, der er 10 år ældre. Så får man en større oplevelse. Og det skal man unde sig selv engang imellem, især ved juletid. For når det handler om colheita årgangsportvine er der ikke rigtig noget hverken ved siden af eller over Krohn..
Points: 92+.
Krohn Colheita importeres, så vidt jeg ved, stadig næsten eksklusivt, af Erik Sørensen Vin, som har butik på Bernstorffsvej i Hellerup og som sender til hele landet.

Omtalt i denne artikel:
Krohn Port, Douro: https://krohn.pt/
Erik Sørensen Vin- omtale af Krohn:
https://eriksorensenvin.dk/producenter/portugal/douro/wiese-krohn/