Foto: Giordano Barolo 1967, Piemonte. Smagt af mig på Ordrupvej 25.januar 2017.
Jeg arbejdede i mange år som vinmand/sommelier i Irma Espergærde Center. Jeg er derfor nødt til at gøre opmærksom på at Irma importerede vinene fra denne Piemonte-producent, Giordano, inklusive hans Barolo og Barbaresco, og at jeg derfor kan betragtes som Giordano-repræsentant på det tidspunkt, hvor jeg smagte og anmeldte/pointsgav denne vin.
Jeg vil så også gøre opmærksom på at det, man nu får, rent faktisk er min ærlige mening om Giordano Barolo 1967.
Denne vin var nr 2 i min store “Bordeaux 1967 (og nogle få andre)”-kampagne, som jeg førte i 2017, i forbindelse med min 50-års fødselsdagsfejring, og som kørte hele året (og ind i både 2018 og -19). Flasken havde jeg skaffet gennem min hemmelige vinpusher, hvis identitet vedbliver at være en hemmelighed🕵️♂️..
Jeg havde på forhånd et godt indtryk af Giordano og deres vine. De var godt nok prisbillige, nogle gange ved kassekøbs-kampagner kunne man få en flaske af enten Baroloen eller Barbarescoen for under en hund pr flaske(!). Og hvis man spørger andre danske vinanmeldere om dette mærke, vil de nok rynke lidt på næsen og afskrive mærket som “kommercielt”, “ikke seriøst” eller ligefrem “tyndt supermarkedssprøjt” og “ikke rigtig Barolo” osv osv..
Jeg synes nu altid at Giordano-vinene har vist både god Piemonte- og Nebbiolo-karakter og har altid været specielt glad for både Baroloen og Barbarescoen. Vinene var gode for sig selv og endnu bedre med en god bøf med lækkert tilbehør og en luns stegt andelever eller -mousse på toppen af bøffen. Og som jeg også har skrevet i en anden artikel, så var det altid en garanti for en succesfuld bøfaften med min nu desværre afdøde far, når jeg besøgte ham i Hornbæk. Vi har simpelthen konsumeret et utal af flasker af både Baroloen og Barbarescoen..
Nå, men hvad er det nu, man siger om supermarkedsvine? “De skal altid drikkes med det samme”, er mantraet. Øhh jooh.. jeg må så bare til det argument (og til den kvindelige kunde i Irma, der engang beskyldte mig for at lyve om Irma-vinenes holdbarhed, fordi jeg påstod at de godt kunne ligge, hvorefter hun meget bestemt, som om hun lige havde afsløret Watergate, udbrød “Det passer ikke!”) sige at hvis man bare har ordentlige opbevaringsforhold, så kan praktisk taget ALLE vine, måske med undtagelse af syrefriske Sauvignon Blanc-hvidvine, som mindstemål, lagre i 3-4 år. Intet problem.
Men hvad så med denne Barolo, nu 50 år gammel, fra høståret?! Og jeg kendte jo ikke engang dens hidtidige opbevaringsforhold.
Svaret kommer her:
Giordano
Barolo 1967
Piemonte rød
Proppen var i fabelagtig stand. Det var næsten helt suspekt. Forholdsvis lys farve, men i betragtning af vinens alder så var den overraskende rød og, selvom den var klar i kanten (det er Nebbiolo-druen så næsten altid) så var der faktisk næsten ingen brunlige toner at spore.
Efter dette chok kunne man konstatere at duften også levede i bedste velgående, med en blanding af indtryk; klassiske røde bær, rustikke toner, diskret mild ristet tobak, ligeledes diskret fad, men tydelig og sprød syrlighed, kombineret med frugtens levende indtryk, samt en smule underskov og en lille smule svampe- og trøffelindtryk.
På paletten gik en del af disse indtryk igen, men var knap så udtalte. Her var vinen en del blødere end den duftede, men den var helt klart ikke bare stadig i live, men også stadig på sit plateau. Der var intet, der tydede på at den var bare i nærheden af at gå “på pension”. Frugten dominerede her sammen med indtrykket af tørret mild tobak og den lækre syre. Lang afslutning med disse elementer og vinen som sådan var nærmest chokerende god, når man tænker på at mærket forhandledes i Irma på dette tidspunkt for ca kr 100,-, altså vel at mærke for en flaske nutidig tilsvarende Giordano Barolo, som proponenter af “Drik supermarkedsvine med det samme”-teorien ville have forsværget, eller formentlig ligefrem BEsværget, nogensinde kunne lagre vellykket i så lang tid. Så hvis man går rundt og spørger sig selv: “Hvis jeg nu køber 3-4 kasser billig supermarkeds-Barolo/Barbaresco, mon jeg så kan lade den ligge i vinkælderen/vinskabet i flere årtier?”, så vil mit bedste bud, lige efter: “Det kommer an på producentens filosofi”, være “Ja, det kan du godt og det kommer formentlig til at fungere”.
Dette her var ihvertfald en rigtig flot ældre Barolo, som passede perfekt til denne bøfaften.
Points: 91.
Omtalt i denne artikel:
Espergærde Center: https://www.e-c.dk/
Giordano Vini, Diano d´Alba, Piemonte: https://www.giordanovini.it/piemonte