Foto: Château La Louviere 1967 Pessac-Léognan (Graves), i glasset, 29.januar 2017, Ordrupvej. En utrolig flot farve for en 50 år gammel Pessac-Léognan!
Jeg havde ferie på det her tidspunkt i 2017, så jeg tænkte at man lige så godt kunne skyde det store 1967-smageår ordentligt igang på dette tidspunkt! Og jeg havde den foregående uge smagt mange vine, inklusive en del 1967ere. Nu stod den på min anden og sidste Barolo 1967- og min eneste hvide 1967er, nemlig Château La Louviere fra Pessac-Léognan. Jeg havde naturligvis de største forventninger knyttet til Baroloen efter Giordano Barolo’s flotte præstation nogle få dage forinden (se separat artikel), mens tankerne omkring den hvide Graves gik mere i retning af overvejelser om hvorvidt vinen stadig var drikbar. 50 år er jo en voldsomt fremskreden alder for en Sauvignon Blanc-baseret hvidvin. Jeg kender personligt ingen andre steder, eller har hørt om andre steder i Verden, hvor man producerer lagringsværdige hvidvine, baseret hovedsageligt på denne drue..
Aftenen begyndte med østers og Chassagne-Montrachet “La Bergerie” 2014 fra Jean Marc Morey. En hvid Bourgogne fra den fremragende årgang 2014, som var kendt for sin dybde og lækre sprøde syre. Men jeg syntes ikke rigtig, denne 2014er leverede på dette område og gav den kun 89 points.
Jeg var faktisk relativt skuffet.
Hvad så med den hvide Bordeaux? Ny “relativ” skuffelse?
Château La Louviere 1967 hvid
Pessac-Léognan (Graves)
Bordeaux hvid
Jeg glemte lynhurtigt alle tanker om en relativ skuffelse, da vinen kom ud af flasken, som havde en nærmest iturevet etikette. Den havde vist ligget lige lovlig udsat på vinhylden/i vinkælderen på et tidspunkt hos en tidligere ejer. Har selv lavet samme nummer med egne flasker. Så ser det ud som om man med vilje har stået og flænset i etiketten..😆
Åbningen af flasken var nærmest en hel historie for sig selv! Proppen så, udover dens meget porøse udseende, ganske enkelt ud, som om den var groet fast i flaskehalsen og den havde jeg nærmest måttet foretage en arkæologisk udgravning for at få ud- og baksede desuden rigeligt med at holde de smuldrende proprester fra at ryge ned i flasken. Men udgravningen lykkedes og selve opskænkningen foregik uden problemer. Jeg hældte omsider vinen i glasset- og tænkte så “Utroligt!”..
Jeg sad bare og beundrede farven- den var perfekt gylden, ikke mørkegul, som nogle ældre hvidvine bliver, bare den her flotte gennemsigtige gyldne, lidt Sauternes agtige farve!
Og den duftede utroligt nok lige så frisk, som den så ud. Lækker, typisk Sauvignon Blanc-syrlig frugt og sprød, lækker, læskende citrus/lime-friskhed. Fint tør, med en rigtig god fylde og en fremragende længde, hvor den sprøde syre stadigvæk viste sig fra sin bedste side. Hvordan kunne det her lade sig gøre efter 50 år i flasken?! For det var den originale, næsten fuldstændig totalt smuldrede prop, der sad i! Ufatteligt. Og ufatteligt flot.
Points: 94.
Så bar det tid til at forøge koncentrationen af skadelig CO2 i luften i Ordrup! 😆😆 Bøffer blev stegt og Marchesi di Barolos Barolo 1967 fundet frem!!
Marchesi di Barolo
Barolo 1967
Piemonte rød
Endnu en vin med en rigtig flot farve i forhold til alderen. Fint rød, dog klar i kanten. Og der var da også en anelse brune toner visse steder, men også denne vin viste sig minsandten at leve i bedste velgående!
Lækre røde frugter; dyb landlig næse med en smule svampe og lidt tobaksnoter, mens tanninen stadig kunne føles, og en “fast” natur kunne føles i vinen, med et godt, seriøst grip og en lettere forfinet stemning; det føltes lidt som en luksusliner, der nu var sejlet ud og havde fundet sig til rette i korrekt kurs og helt efter planen.
Ganske lang afslutning og var der også lidt tanniner der?
Jeg endte med at give den 1 point mere end Giordano Barolo 1967, for det her var faktisk et skridt op i niveau.
Points: 92.
Endnu en 1967-smagning med et overraskende, for ikke at sige skyhøjt, niveau!
Jeg følte mig heldig og priviligeret over at smage disse vine og at de var så utroligt gode, som det viste sig. Igen- there are no great bottles, only great corks!!
Omtalt i denne artikel:
Domaine Jean Marc Morey, Bourgogne: Har desværre ingen hjemmeside.
Château La Louvière, Pessac-Léognan, Bordeaux:
https://www.andrelurton.com/Nos-chateaux/Chateau-La-Louviere
Marchesi di Barolo, Piemonte: https://marchesibarolo.com/en/