Foto: Château Cantemerle 1967, Macau, Haut-Médoc 5.Cru Classé, Bordeaux, 4.marts 2017 ved HJ Hansen Lørdagssmagning, Østbanegade, København.
Velkommen til 9.afsnit af min Bordeaux 1967-føljeton. Denne gang handler det om to stk 1967 Bordeauxer fra henholdsvis Saint Julien og Macau, Haut-Médoc; Château Branaire-Ducru og Château Cantemerle. Begge slotte er ganske godt kendte her i landet og begge står for høj kvalitet, måske med en fordel til Branaire-Ducru, med deres fyldige Saint Julien-vine med masser af karakter. Men Cantemerle er skam også fint med og kendt for sine mere feminine, elegante stil, der kan give mindelser om Margaux. Slottet ligger da også ret tæt på kommunen.
På dette tidspunkt havde jeg ikke rigtig fået gang i min lørdag morgen-tradition med morgenandagt i Domkirken endnu og jeg kom for sent op til morgenkaffeslabberads på Hotel Østerport, så det blev sen morgenmad og direkte til åbning af vine- så behøvede vi ikke at bede medarbejderne hos HJ Hansen om det, når vi ankom til Østbanegade. Og her var det så at dagens vintragedie udspillede sig!!😭😭🍷
Da jeg åbnede stakkels Château Branaire-Ducru 1967, kunne jeg med det samme konstatere at vinen var afgået ved døden!!
Efter at have været i kontakt med sociolance, lokale grædekoner, bedemanden og kirkekontor og sørget for de nødvendige forberedelser var jeg klar til at gå videre i vinlivet.
Næste mulighed var Château Cantemerle 1967. Spændingen steg, for hvis den også var afgået ved døden, havde jeg ingen vine at tage med til smagningen, da de alle lå i mit vinskab.. 👀
Lettelsen var derfor enorm, da jeg åbnede Cantemerle uden problemer og kunne konstatere at en charmerende frugtig duft allerede steg op fra flasken.
Jeg satte proppen i igen- eller rettere sagt, jeg smed den ud og satte en prop fra en af mine nyligt åbnede vine i flasken i stedet, da Cantemerle-proppen også, som så mange andre ældre korkpropper, var knækket over i to. Heldigvis betød det ikke grums i vinen, da jeg trak resterne af proppen op uden problemer.
Vi tog afsted og på Østbanegade var der denne lørdag Spanien på det traditionelle HJ Hansen lørdagssmagnings-program. Og der var indtil flere spændende vine til smagning. Men der var altså én af dem, der skinnede så klart over det hele at det var lige før, den blev dagens højdepunkt i Østbanegade:
Torres
Grans Muralles 2004
Flaske nr 6.810.
Conca de Barberá, Tarragona
Catalonien rød
Alkohol: 14,0%.
En rødvin, som er opkaldt efter de mure, der omkranser klosteret i Poblet, i nærheden af de marker, som vinen produceres fra.
Området karakteriseres også ved skifer-undergrunden og selve vinen produceres med lokale druer, hvoraf nogle vil lyde bekendte: Monastrell (Mourvédre), Garró, Quérol, Garnacha (Grenache) og Carinyena (Carignan).
Ud fra denne baggrund skulle man tro at vinen ville minde om en Châteauneuf du Pape, da nogle af druerne er identiske.
Jeg syntes nu mere at denne vin fra berømte Torres viste den kendte husstil fra producenten; enormt charmerende, forholdsvis fyldige, men langt mere elegante og charmerende end fyldige, vine. Her med 13 år på bagen, så tanninerne havde lagt sig lidt og vinen var i en rigtig god fase. Flot frugt, lækker, nærmest kærtegnende stil, og en lang flot afslutning med masser af frugt, perfekt balanceret syre og delikate krydderier. Det var rigtig flot og der var potentiale til mere, da lidt tanniner kom ind i afslutningen.
Points: 93+.
Efter det ordinære smageprogram var det så tid til min Cantemerle 1967..
Château Cantemerle 1967
Macau Haut-Médoc 5.Cru Classé
Bordeaux rød
Stadig forholdsvis mørk i farven, ikke nogen brunlige tendenser. Proppen havde gjort sit arbejde godt. Eller som mit eget selvopfundne citat hedder: “There are no great bottles, only great corks”..
Duften var nærmest en eksplosion af frugtcharme, der var så utroligt flot at man bare kunne sidde med næsen ved glasset som en af de syv små dværge..
Dyb, dyb frugtsø; lækre bløde tanniner, der understøttede hele oplevelsen, en stadig forholdsvis fast karakter og en formidabelt lækker syre, der fik dybden i vinen til at fremstå endnu flottere. Lang, flot midterpalette og ligeledes lang afslutning, hvor man kunne sidde og beundre dette vidunder.
Det var simpelthen en af de bedste 1967er-rødvine, jeg havde smagt. Intet mindre. Og måske skyldtes det den høje andel Merlot, som Cantemerle formentlig har benyttet i denne årgang, hvor Cabernet Sauvignon-høsten gik, skal vi sige, “ikke så godt”..
Points: 95.
Det her var ret uventet. Efter at have smagt 1.Cruer og andre supervine så kom denne 5.Cruer ud med en præstation, der var dybt formidabel.
Men jeg var ikke engang halvvejs færdig med min 1967-kampagne og der kunne komme flere fantastiske overraskelser.
Fortsættelse følger.
Omtalt i denne artikel:
Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke: www.domkirken.dk
Hotel Østerport, København: https://hotelosterport.com/da/
HJ Hansen Vinhandel: https://www.hjhansen-vin.dk/
Château Branaire-Ducru, Saint Julien, Bordeaux: https://www.branaire.com/
Château Cantemerle, Macau Haut-Médoc, Bordeaux: https://www.cantemerle.com/en/