Foto: Château Giscours 1976 Margaux i glasset, 3.februar 2018, Østbanegade, København. En uventet triumf for Giscours 1976, der imponerede og charmerede stort i en årgang fra et for Bordeaux meget kritiseret årti.
Februar-lørdagssmagningen hos HJ Hansen Østbanegade havde emnet “Bordeaux vs Chile”.
Der var lagt op til en spændende sammenligning mellem forskellige vine fra Bordeaux og to vine fra Chiles Aconcagua Valley, der ligger ca 100 km nord for Santiago. Vores vinsmagergruppe, bestående af hardcore medlemmer af den fin-vin-ekstremistiske og Bordeaux-radikaliserede vinklub Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd, og med den kompromisafvisende Vindiktator Steen i smagehumør, indtog som sædvanlig to hele borde, hvor vi traditionen tro sad under hele smagningens varighed. Vi havde medbragt to af vores egne Bordeaux-vine; Château Haut-Brion 1967 Pessac-Léognan, som jeg har lavet en separat artikel om HER:
https://www.letourduvin.dk/2023/11/11/serie-bordeaux-1967-del-10-3-februar-2018-oestbanegade-kunne-haut-brion-1967-saette-tingene-paa-plads-%f0%9f%8d%b7/
Og så havde vi medbragt en flaske Château Giscours 1976 Margaux. Den smagte vi til allersidst i smagningen. ¨
Først stod den på kaffeslabberads på det nærliggende Hotel Østerport på Oslo Plads, hvorefter vi gik til Østbanegade, til det store Bordeaux-Chile-slag.. vi startede i Bordeaux. Jeg ved ikke hvor smart det nu var af HJ Hansen at sætte Bordeauxerne først, da de plejer at være langt mere fyldige og med langt større og dybere struktur. Jeg ville nok have anbragt Bordeauxerne som afslutning, så tingene kunne blive sat på plads og chilenerne sat i relief. Men okay, nu blev det den omvendte rækkefølge. Resultatet blev dog det samme:
Château L´Escart “Eden” 2015
Bordeaux Supérieur rød
Alkohol: 14,0%
Meget mørk i farven. Glycerin-frisk, med kun lette frugt-antydninger. Med andre ord den “diskrete” stil. På paletten er vinen fyldig, stort struktureret, men med en vis elegance, og særdeles tannisk, med flot koncentration og god længde. Det er høj kvalitet, men det her vil kræve tid, da vinen lige nu er lidt “for meget” og samtidig lukket. Lad den ligge på langs i ca 5-6 år (fra smagstidspunktet).
Points: 90+.
Château La Gasparde 2012 “Prestige”
Côtes de Castillon
Bordeaux rød
Alkohol: 13,5%
Fin, mørk farve, med lysning i kanten.
I duften åben, charmerende, luftig med sødlige frugttoner. Dette går igen på den meget charmerende smagspalette, som optræder åben, frugtig og med denne luftighed, der åbner for vinens dybde på en måde, som man kun finder den i Bordeaux. Bløde tanniner, perfekt balance i syre/frugt. Ret lang afslutning. En særdeles charmerende vin.
Points: 91.
Château L´Escart
“Omar Khayyam” Vieilles Vignes 2015
Bordeaux Supérieur rød
Alkohol: 14,0%
Château L´Escarts lidt dyrere prestigeudgave (smagepris denne dag kr 200.-/flaske), opkaldt efter en berømt persisk matematiker, astronom, filosof og digter, er meget mørk i farven. Stor frugtig næse med rig frugt, med en smule mere sødmeagtig profil end i den først smagte vin fra slottet. Omar Khayyam 2015 er også meget fyldig, med flot rig frugt og god dybde, mens den også føles en smule mere afrundet end “Eden”. Fælles for begge vinene er at de har fint potentiale og selvom de godt kan drikkes nu, så vil de have godt af at ligge 5 år endnu fra smagstidspunktet (altså ca til 2023), hvorefter de kan drikkes med fornøjelse over de næste 20-30 år.
Points: 91+.
En imponerende præstation af Bordeauxerne. Hvad så med chilenerne fra Aconcagua Valley?
Vina Errazuriz
Max Reserva Cabernet Sauvignon 2014
Aconcaugua Valley rød
Alkohol: 14,0%
Helt mørk til kanten. I næsen kværnet sort peber og- en vingummiagtig komponent??..🤔.. sådan føltes det. På paletten er vinen let syrlig og let frugtig, i total kontrast til de forventninger, man får når man ser på den buldrende mørke farve. Vinen har heller ikke nær samme fylde, dybde eller struktur som Bordeauxerne. Jeg undrer mig lidt, for denne vin har samme prisniveau (125,- kr pr flaske smagetilbud denne dag) som den først smagte Bordeaux.
Jeg er så mystificeret over vinens optræden at jeg først tænker “Fejl?”. Men det tror jeg egentlig ikke, for frugten virker som sådan sund og der er ikke rigtig noget, man direkte kan sige virker forkert.
Vinen virker drikkeklar nu og de næste 10 år, vil jeg tro. Men jeg undrer mig stadig over den lidt kunstige gummi-komponent.
Poingts: 80?.
Arboleda Wines
Cabernet Sauvignon 2015
Aconcagua Valley rød
Alkohol: 14,0%
Arboleda Cabernet er også helt mørk til kanten. Her finder man også kværnet sort peber, men til min store lettelse denne gang i selskab med den mere karakteristiske Cabernet Sauvignon solbæregenskab. Og vinen optræder også helt anderledes i fortsættelsen; den er fyldig og også tannisk, men med masser af charmerende rig frugtighed, og med ganske fint potentiale. Dog synes jeg måske at den også mangler lidt struktur og dybde i forhold til de i sammenligning fuldstændig overlegne Bordeauxer. Afslutningen er en smule på den korte side, men vinen charmerer dog så meget at det trækker op. Og der vil være mere at hente, tror jeg, ved et par års lagring efter smagstidspunktet (altså fra februar 2018) og over de næste 10-15 år.
Points: 85+.
Der var ikke andet at sige end at der ikke engang var spænding i denne Bordeaux-Chile duel. Bordeauxerne var vulgært overlegne og leverede en magtdemonstration, hvor chilenerne ikke kunne følge med. Og hvis man var imponeret over Bordeaux på dette tidspunkt, så blev det endnu mere tilfældet da vi åbnede vores medbragte flaske..
Château Giscours 1976
Margaux 3.Cru Classé
Bordeaux rød
Rubinrød, med antydninger af tawny-farve (se artikelbillede). Det var lige før at man alene på farven kunne se at det her ville blive en herlig oplevelse!
I næsen strømmede den lækre, rige, modne frugt smageren i møde, på en særdeles elegant måde. På paletten er der en vis følelse af et soja element, rigtig flot frugt, fremragende balance og lækre afrundede bølger af frugt og lette krydderier. Og jo længere man sad med vinen i glasset, jo mere dominerede duften, samtidig med at vinens dybde og længde imponerede stort.
Utroligt for en 1976er, for denne årgang, fra det generelt set forholdsvis skuffende 1970er-årti, med virkelig dårlige årgange som 1972, 1973, 1974, tildels 1976 og i hvert fald 1977, er ikke kendt for sine storcharmerende vine.
Men det må man altså i dén grad side om Château Giscours 1976, selvom det er en af de vine, der var “under mistanke” for at være blevet chaptaliseret i årgangen. (Tilsætning af sukker til mosten, med det formål at hæve vinens alkoholniveau ved gæringen). Giscours 1976 sang virkelig smukt denne dag i februar 2018!
Points: 93.
Efter denne fantastiske Gicours var der som sædvanlig nedtakt, evaluering og eftermiddagskaffeslabberads i vinklubben tilbage i lokalerne på Hotel Østerport, hvorefter det gik hjemad. Men det betød jo ikke at man ikke kunne smage vin, når man kom hjem til Ordrupvej.. jeg havde fundet en 8 år gammel australsk højkvalitets-Merlot hos HJ Hansen efter smagingen, som jeg købte og nu skulle den smages til aftensmaden (med masser af herligt CO2-udledende rødt kød 😃🥩).. og den chokerede også. Bare ikke på den måde, jeg havde ventet..
Clarendon Hills
“Brookman” Merlot 2010
McLaren Vale rød
Australien
Buldrende mørk til kanten. Diskret, men nærmest tungthængende duft af vægtige mørke frugttoner.
På paletten kommer chokket så. Vinen er meget primært og nærmest massivt; frugt, tannin, tung struktur. Det hele er som en mur af blylodder, der nærmest afviser smageren på nuværende tidspunkt- og meget Bordeaux-agtigt, forøvrigt. Rigdommen kan virkelig føles tydeligt under den voldsomme og fuldstændigt bedøvende tannin. Strukturen er så stor som i nogen australier, jeg har smagt. Og der er stor dybde og enorm længde i den afvisende, uvenlige og lukkede afslutning.
Det er en vin med enormt potentiale, men lige nu optræder den så massiv og lukket at det ikke er til at få et venligt ord ud af den.
Jeg prøver igen dagen efter- intet er sket.
Min konklusion er at jeg er chokeret. Det er en vin, der opfører sig meget u-australsk. For strukturen er også stor og der plejer trods alt at være visse venlige toner i en 8 år gammel McLaren Vale´r. Ikke her. Det er chokerende, men også imponerende og lovende. Jeg ville med glæde gensmage denne vin om 10 år, i 2028, hvor den- muligvis- vil være tættere på at ramme sit drikkeplateau. Lige nu vil jeg nok gætte deromkring og så over de næste mindst 25 år derefter.
Points: 92+.
En voldsom- og voldsomt lovende afslutning på en stor vinsmagnings weekend.
Med venlig hilsen
Vindiktatoren.
Dagens citat, denne gang fra den føromtalte persiske digterfilosof Omar Khayyam:
“Be happy for this moment. This moment is your life”.
Omtalt i denne artikel:
Hotel Østerport, Oslo Plads, København: https://hotelosterport.com/da/
HJ Hansen Vinhandel: https://www.hjhansen-vin.dk/
Château L´Escart, Bordeaux: http://chateaulescart.com/contact.php
Château La Gasparde, Castillon, Bordeaux:
https://www.josephjanoueix.com/en/chateau-la-gasparde-prestige-s16.html
Vina Errazuriz, Aconcagua Valley: https://errazuriz.com/en
Arboleda Wines, Aconcagua Valley: https://arboledawines.com/?lang=en
Château Giscours, Margaux, Bordeaux: https://giscours.com/en/
Clarendon Hills Wines, McLaren Vale: https://clarendonhills.com.au/