Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

18.april 2018: København City: “Top of The World Ma!”- vinsmagnings rundtur i City med smagning af Sancerre, new zealandsk Central Otago Chardonnay og rød Bordeaux


Foto: “Top of The World Ma!”. De velunderrettede genkender måske James Cagney-referencen i dette citat, men det passer vel også meget godt til billedet, hvor Vindiktatoren står på altanen på toppen of Illum med et glas Sancerre på en varm forårsdag i april 2018, hvor temperaturen sneg sig op på den rigtige side af de 20 graders varme.

18.april 2018 var en almindelig onsdag- men det skulle jo ikke afholde mit alter ego, Vindiktatoren, fra at bruge dagen til en mindre vinsmagningsturné i København City. Startende i Illum, på Rooftop hos Løgismose, smagte jeg Bernard Reverdy’s Sancerre 2017. Jeg fortsatte så i kælderen i Magasin du Nord, i HJ Hansen Vinbar, hvor jeg smagte new zealandsk Chardonnay, og sluttede af hos R Vinbar på Gammel Mønt, hvor den stod på Grand Cru Classé Saint Emilion.
Og artikelbilledet passer vel meget godt til stemningen for mit vedkommende denne dag- på toppen af verden. Det er ihvertfald svært at tænke anderledes, når man sidder på toppen af Illum, med udsigt ned til Strøget og byens tage og faktisk kan se både ud til Frederiksberg og ned til Valbys skyskrabere under konstruktion..

Bernard Reverdy & Fils
Sancerre 2017
Loire hvid
Fin lysgylden farve. Fin, frisk, men samtidig lidt diskret citrusnæse, næsten med de berømte “kattetis”-noter, som nogle elsker og andre elsker at hade. Personligt synes jeg godt om det og synes, det er en fascinerende duft. Jeg syntes også at kunne finde lidt blomstrede duftnoter.
Men okay, jeg var ikke helt forelsket i Reverdy’s Sancerre, må jeg indrømme. For det første syntes jeg på den ene side at syren var en anelse for fremtrædende og for det andet syntes jeg faktisk samtidig at vinen var for diskret. På paletten fandt man klassisk citrus/lime og de friske, sprøde noter, i en lang smag. Men jeg syntes også at vinen var en anelse for diskret i stilen i forhold til hvordan en Sancerre plejer at opføre sig. Måske savnede jeg denne dag også det, jeg synes bedst om ved visse Sancerre-vine; fadlagring. Jeg synes at fadlagring fungerer fint sammen med Sauvignon Blanc-vine, men det er ikke noget, som hverken Sauvignon Blanc-producenter eller Loire-producenterne generelt set benytter sig særlig meget af.
Jeg vil bare sige at når man først har smagt Château de Sancerre’s fadlagrede Sauvignon Blanc, opkaldt efter slottet, så er det svært ikke at blive forelsket i den. Og det var måske mindet om den, der fik mig til at tænke at Bernard Reverdy’s Sancerre var for frisk og syrlig.
Når det så er sagt, så var problemet ikke større end at jeg stadig syntes, vinen var fremragende til at smage nu, for generelt set kan jeg godt lide høj syre. Jeg kan bare endnu bedre lide, når der er noget, der kan balancere den- som f.eks. fadbehandling.
Points: 88

Nu til Magasin du Nord og et sted, som jeg sjældent og modvilligt omtaler; HJ Hansen Vinbar, som ligger midt nede i kasseområdet i Magasin Mad & Vin. Man sidder lige ud til den store kundestrøm i Magasins kælder, tæt ved Metro-nedgangen (!) og jeg har i tidligere artikler beskrevet og forklaret at jeg synes, placeringen af baren er under al kritik. Der er heller ikke just generelt set mange kunder i den og min erfaring er at disse drikkende kunder/gæster risikerer at få en dårlig til direkte sjofel behandling af personalet. Med andre ord så vil jeg direkte fraråde andre at smage vin i denne bar.
Men nu til den vin, som jeg smagte denne dag i denne bar, for den var god:

Felton Road
Bannockburn Chardonnay 2014
Central Otago
South Island hvid
New Zealand
Gylden-gul, med fint farvepigment. Flot eksotisk klassisk lækker stenfrugt-duft, men også med et næsten Bourgogne-agtigt citrus-agtig twist.
På paletten er vinen ret subtil, med diskret fad, god dybde i frugten, igen med de diskrete citrus-noter, men også med den fra duften eksotiske stenfrugt-komponent.
Flot afslutning, hvor vinen slutter langt af, med dvælende stenfrugter og en gennemgående citrus-tone.
En flot hvidvin.
Points: 90

Efter Magasin og HJ Hansen Vinbar gik jeg ned af Bremerholm, til Gammel Mønt, i forårsvarmen, som nu havde nået over 20 grader. Det skulle fejres, tænkte jeg- på R Vinbar, med en Grand Cru Classé Saint Emilion! 🍷 Jeg skulle jo selvfølgelig leve op til min evne til at gå modsat af hvad vejrsituationen taler for..

Château Belair 1997
Saint Emilion 1er Grand Cru Classé B
Bordeaux rød
Fascinerende farve. På den ene side meget mørk, på den anden side lys i kanten og visse steder var den også lidt tawny-(mørke)brun.
Flot duft med kostald, livlige mørke skovbær og brombær, med stor dybde; fint balanceret egefadspræg.
På paletten fortsatte den lækre dybe frugt med at imponere og vinen virkede, efter 21 år, overhovedet ikke spor træt. Til gengæld må man sige at den havde ramt sit modenhedsplateau og der var en lækker glycerinagtig friskhedsfølelse, fint balanceret syre, bløde og venlige tanniner, en fin og dybdeskabende mineralitet og lidt tobaksnoter, i en lang flot afslutning. En flot vin- og den kan efter min mening stadig ligge i mindst et årti eller to mere.
Points: 92

En virkelig flot afslutning på en rigtig god smagedag i City. Château Belair 1997 imponerede nok mest på dagen, på trods af at årgangen som sådan bestemt ikke er specielt god. Rent faktisk må den siges at høre til den dårlige halvdel af 90er-årgangene, sammen med 1991, 1992 og 1993. Men det her skal ikke opfattes som en opfordring til at holde sig væk fra disse årgange, når det gælder Bordeaux, for der kan sagtens findes gode vine fra de årgange- og man bliver tit overrasket over selv små slottes skyhøje niveau, også i aldrende, små årgange som 1991, 1992, 1993 og 1997.

Omtalt i denne artikel:
Løgismose: https://www.loegismose.dk/
Illum Rooftop; København: https://illum.dk/food/illum-rooftop/
Domaine Bernard Reverdy & Fils, Loire: https://www.reverdy-sancerre.fr/
Magasin Mad & Vin, Kongens Nytorv, København: https://www.magasin.dk/delikatesser/magasin-madogvin/
Felton Road Winery- deres egen omtale af Bannockburn Chardonnay 2014:
https://feltonroad.com/assets/Wine/2014/Tasting-Notes/2014-Felton-Road-Chardonnay-Bannockburn.pdf
R Vinbar, Gammel Mønt, København:
https://rvinbar.dk/kontakt/
Château Belair: Idag er slottet “fusioneret” med Château Magdelaine og slottet hedder nu Château Belair-Monange. Deres hjemmeside findes her:
https://www.belairmonange.com/en/homepage