Foto: Taylor´s Quinta de Vargellas Vintage Port 1996, i godt selskab med to stk Blue Stilton fra Long Clawson i Leicestershire, solgt i Sainsbury´s. Billede taget hjemme hos mig på Ordrupvej 19.december 2018.
December 2018. Julen nærmede sig og jeg havde travlt med de sidste vinbestillinger, salg og leveringer i Irma Espergærde Center, samt mine egne forberedelser til julen. På dette tidspunkt kom den fantastiske og altid generøse Annette, eller Espergærdes Sjæl, som jeg opfatter hende som, pga hendes fremragende menneskelige indsigt og åndelige tilstedeværelse, så pludselig forbi med to stk stilton ost, som hun havde købt til mig på sit nylige ophold i England!
En sådan generøsitet og sans for min smag krævede jo selvfølgelig at jeg viste Annettes initiativ ære, ved at finde den helt rigtige vin til disse fremragende oste, som var produceret af Long Clawson i Leicestershire, og solgt i Sainsbury´s. (Links i omtalerne, kopier teksten til browser). Og den helt rigtige vin til stilton er i mine øjne enten Sauternes, Tokaji/andre søde hvidvine ELLER vintage portvin.
Jeg gik ned på Ordrupvej 100 til den fascinerende lokale tidslomme Holger Frederiksens Eftf og fandt ud af at de minsandten havde den fremragende enkeltmarks vintage port Taylor´s Quinta de Vargellas 1996 til salg! En portvin, som jeg havde helt forrygende minder med, i min fødselsårgang 1967. En utroligt god Vargellas, som jeg havde smagt sammen med min far i december 2002, og som jeg endte med at give intet mindre end 97 points på grund af dens ufattelige dybde og fylde i perfekt balance og kolossale, nærmest uendelige afslutning. Jeg slog med det samme til på årgang 1996 og scenen var sat for en stilton/vintage port-aften. Den fik jeg så tid til den 19.december..
Taylor´s
Quinta de Vargellas
Vintage Port 1996
Oporto ruby
Alkohol: 20%.
Taylor´s har altid forekommet på mig som et forholdsvis traditionelt mærke, hvor det føles som om der måske er skruet en lille smule ned for sødmen og hvor vinen er ret fast, fyldig, seriøs og tannisk i sin ungdom, før den blomstrer over de næste ca- 100+ år.. et eller andet sted kan man vel kalde Taylor´s for portvinens svar på Château Latour. Og denne Quinta de Vargellas 1996 havde overhovedet ingen problemer med at leve op til denne fordom fra min side.. meget koncentreret, ikke overdrevent sød, der var også fin syre og en, her 22 år efter høsten, ganske enormt stor tilstedeværelse af tannin, i en grad, så den formåede at dæmpe vinoplevelsen, hvor man ellers kunne nyde den flotte frugt og den seriøse, klassiske Taylor´s-stil.
Man sad næsten og spurgte sig selv, med denne nu 22 år gamle vintage portvin, hvornår det optimale drikkeplateau for denne Vargellas 1996 mon så ville begynde- for det lod ganske enkelt til at have lange udsigter, vurderet på denne flaske. Tilstedeværelsen af stilton osten til smagningen hjalp dog noget på situationen og fjernede lidt fokus fra de meget dominerende tanniner, så der var altså alligevel heldigvis allerede en hel del nydelse at hente fra vinen- og da jeg desuden er fascineret af unge, tanniske vine, så var der også “fascinationspoints” på kontoen til denne Vargellas 1996. Jeg tænker så også at, under de rette opbevaringsforhold, kan denne portvin uden problemer henligge i yderligere 50 år (fra 2018). Måske kan man prøve at åbne en flaske igen om ca 10 år- det kunne jo være at tanninerne til den tid har besluttet sig for at opføre sig lidt mindre groft overfor den besøgende vinsmager.😆
Points: 91+.
Omtalt i denne artikel:
Long Clawson Dairy, Leicestershire: https://www.clawson.co.uk/contact-us/
Sainsbury´s: https://www.sainsburys.co.uk/
Taylor´s Port: https://www.taylor.pt/us