Foto: Château Flaunys 2012 Montagne St Emilion, Bordeaux. Ordrupvej 19.januar 2019. Købt i Meny GOVA-Huset, Ordrupvej. Se link til denne butik under omtaler.
For mange er januar lig med “hvid januar”- en afholdsmåned, hvor man i samfundet bestræber sig ihærdigt på at sone bod for overforbruget og den al for megen livs- og mad/vinnydelse i december, samtidig med at man håber på håber tilgivelse fra den nye puritanerbevægelse og klimadommedagsprædikanterne i den anledning.
Men selvfølgelig var der håb at hente! Hos Vindiktatoren på Ordrupvej var det på denne lørdag i januar 2019 business as usual. Ingen frelste puritanere og der var som sædvanlig bøfaften med Bordeaux-rødvin. Denne gang en 7 år gammel Montagne St Emilion. Vindiktatoren her havde smagt en hel del Montagne-rødvine før i tiden og generelt set synes jeg at de var lidt, og nogle gange meget mildere i stilen, end vinene fra selve Saint Emilion, samtidig med at man, også generelt set, kunne regne med at de modnede tidligere end vinene fra den berømte nabo.
Der var derfor god grund til at kigge på denne vin, da den nu var næsten 7 år gammel og jeg slog til, da jeg så en flaske nede i Meny GOVA-Huset på Ordrupvej. Der er et link til butikken efter artiklen og jeg kan i dén grad anbefale lige netop dén butik til dem, der altid er på udkig efter et godt Bordeaux-tilbud af den slags, hvor vinene ligger i lav- til mellempris-klassen og hvor jeg synes, man også har en evne i butikken til at finde årgange hjem med lidt alder, udover at deres slagterafdeling- også efter min mening- er ekstremt exceptionelt dygtig. Jeg havde, i de 15 år, hvor jeg boede i Ordrup, med utallige købte stykker bøfkød, eet eneste tilfælde af sener i bøffen i alle disse år. Ét! Og her taler vi ikke om at bøffen generelt set var for sej eller at der var for mange sener- bare et tilfælde med en enkelt eller to sener. Det er vanvittig højt niveau. Og det er forøvrigt også mit generelle indtryk af niveauet hos Menys slagtere at det simpelthen er skyhøjt. Jeg må indrømme at det er min foretrukne kæde blandt samtlige større supermarkedskæder, når det gælder slagtere.
Men nu til vinen denne aften:
Château Flaunys 2012
Montagne Saint Emilion
Bordeaux rød
Det første, jeg spurgte mig selv om denne aften, var: “Hvordan kan den stadig være så mørk?”. Og allerede her fik man et “preview” på hvordan vinen ville opføre sig.
Aromaerne var på den ene side præget af diskrete Merlot-toner. Og på den anden af en strid, næserivende garvesyre-følelse.
På selve paletten var frugten egentlig ganske flot og rig. Men det var ikke den, der dominerede. Det var en følelse af en massivitet, stor struktur og konstruktion, og en hård tannin med en næsten garvesyreagtig profil (altså den aktuelle syre, der findes i egefadet, ikke tanninen), der ikke ville give slip på smageren.
Det er sjovt nok ikke fordi jeg har indtryk af at fadlagringen har været hverken specielt massiv eller lang. Måske skyldes det indtryk, vinen afgiver, at der i øjeblikket (januar 2019) er en meget stram kurs i tanninen, kombineret med at frugten også præsenterer sig på en ret direkte og stadig ung måde, stadig med en del frugtsyreprofil og indslag af volatil syre. På den måde kan det være at det meget stramme og tydelige indtryk af “garvesyre” opstår. Bare en teori, men jeg prøver at finde årsagen til et så massivt strukturelt og tannisk udtryk. Sagen er så bare den at det jo “bare” kan skyldes at vinen er ret massiv og strukturel. I så fald er det meget imponerende for en vin i dette prislag.
Under alle omstændigheder skal vinen her stadig have en del tid på langs. Jeg tænker omkring 4-5 år mere, hvorefter man burde kunne åbne en Château Flaunys 2012 uden at kunne finde det indtryk, som den gav i januar 2019, for under overfladen skjuler der sig altså en rig vin med en masse flot frugt, fin dybde og struktur og fint balanceret syre og tannin og uden tvivl også andre indtryk, der bare ikke kan finde vej til overfladen lige nu.
Og så fungerede denne “stride kunde” altså i parentes bemærket ganske fint til stor bøfaften med fed bearnaisesauce til. Desuden er potentialet ganske betragteligt. Den kunne ende i 90erne rent pointsmæssigt, når den bliver moden. Så jeg vil faktisk anbefale vinen, også i sin nuværende tilstand.
Points: 89+.
Omtalt i denne artikel:
Meny GOVA-Huset, Ordrupvej, Charlottenlund (Ordrup):
https://meny.dk/butik/meny-ordrupvej-60
Château Flaunys, Montagne Saint Emilion, Bordeaux- hjemmeside: