Foto: Vindiktatorens røgede-brisling-i-olie tallerken og Ladoix Clou d’Orge 2015 fra Domaine Gagey, aftappet af Louis Jadot. 24.januar 2019, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København. En storslået kombination. Desværre tilbyder Kjær & Sommerfeldt Vinbar ikke længere disse lækre røgede brislinger i olie i vinbaren.
I baggrunden ses Vindiktatorens Kongestol på vinbaren.
24.januar 2019 skulle jeg afhente en flaske vin hos min vinpusher på en “undisclosed location in the Copenhagen Metropolitan area”, som det hedder på skæg-og-blå-briller-sprog.
Så jeg besluttede mig til at indtage aftensmaden i byen og den skulle bare være let.
Derfor var det et hallelujah-øjeblik, da jeg fandt ud af at Kjær & Sommerfeldt Vinbar på Gammel Mønt havde de lækre røgede brislinger i olivenolie på menukortet. Brislinger er så ufatteligt undervurderede som lækker snack-sild, og især denne røgede udgave i olivenolie, fordi kombinationen med især en fedlig hvid Bourgogne er uimodståelig. Jeg havde prøvet den før og jeg kan lige så godt sige med det samme at den også her fungerede helt perfekt- som sædvanlig. Den fede fisk i kombination med vinens fedme plejer at skabe en effekt, hvor de matcher hinanden helt fabelagtigt og hvor syren og friskheden i vinen kan optræde som en fascinerende kontrast til den samtidigt optrædende fedme.
Men nu til selve smagningen, som fandt sted på en råkold januar-dag. Det var jeg så ret ligeglad med, for jeg var i humør til hvidvin.
Maison Louis Jadot
Domaine Gagey
Ladoix Clou d’Orge 2015
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Lysgylden farve på denne 4 år gamle Ladoix. Fin duft med citrus/lime, men også en “fed” tone, med ristede fadtoner. Det var ret lækkert.
På paletten var vinen mineralsk, med flotte flintede sten-agtige indtryk, citrus/lime, lidt ananas og et lille pift af et lidt mere eksotisk stenfrugt, mens det fedlige indtryk fra duften, hvor vinen næsten kommer til at virke helt smøragtig i sin konsistens, også var dominerende her. Og i kombination med det fede, røgede og olierede indtryk fra brislingerne, så eksploderede det hele i et imponerende display af Meursault-agtig charme fra vinen, mens den lækre friske syrlighed fra vinen gjorde at der blev skabt en kontrast og yderligere fascinerende og forfriskende element i forhold til sildenes fede, røgede udtryk.
En virkelig lækker kombination, hvis effekt jeg gang på gang har genskabt hjemme hos mig selv ved hjælp af yderligere flasker hvid Bourgogne og den fremragende røgede brisling i olie. Denne dag var brislingen fra mærket “Fangst”. Min egen favorit er dog “Riga Gold”, som forhandles i Magasin Mad & Vin- og fra Grøndal. Se links til importørerne efter artiklen.
Men nu til vurderingen af vinen- og den kunne ikke blive andet end høj. I sin tid gav jeg vinen 91 points. Set i bakspejlet var det ikke nok.
Points: 92.
Omtalt i denne artikel:
Ladoix, Côte de Beaune: Beskrivelse af regionen fra Vins de Bourgogne’s hjemmeside: link:
https://www.bourgogne-wines.com/wine-and-terroir/bourgogne-and-its-appellations/ladoix,2458,9253.html?&args=Y29tcF9pZD0yMjc4JmFjdGlvbj12aWV3RmljaGUmaWQ9MzI1Jnw%3D
Domaine Gagey producerer til Maison Louis Jadot- her er link til Jadots hjemmeside:
https://www.louisjadot.com/
Jadot’s egen beskrivelse af Ladoix Clou d’Orge:
https://www.louisjadot.com/en/wines/8573-ladoix-le-clou-dorge-3
Fangst- deres forskellige mærker af brisling:
https://fangst.com/search?type=product%2C&q=brisling
Grøndals brislinger: https://grondals.dk/collections/brislinger