Foto: Østerstallerken på Skagen Fiskerestaurant, Illum Rooftop, 26.januar 2019. Vinen i glasset er van Volxem Schieffer Riesling Trocken 2015 fra Mosel/Saar.
Velkommen til del 1 af “26.januar 2019”-miniserien. Del 2 findes via dette link:
https://www.letourduvin.dk/2024/01/24/26-januar-2019-del-2-gentofte-ordrupvej-biograf-og-filmanbefalinger-og-vinsmagning-hvid-1er-cru-bourgogne-og-roed-bordeaux/
I uge 4 i 2019 var jeg på kordegnekursus på AMU i Odense. Det medførte en togtur over Storebælt og hjem igen fra kursuscentret derovre. Det medførte så også et herligt glas Murphy´s Stout på Giraffen på Odense Banegård før hjemturen. Giraffen er et herligt sted med fremragende øl. Og Murphy´s Stout finder man altså ikke mange steder øst for Storebælt, skal jeg hilse og sige.
Hjemme igen i Ordrup skulle det i dén grad fejres at jeg også havde bestået dette kordegnekursus! Jeg besluttede mig til at tage ind til København City om lørdagen, den 26.januar og fejre mit beståede kursus.
Min gode ven Simon var kommet forbi Ordrupvej om morgenen for at ønske tillykke. Vi spiste morgenmad sammen og stemningen var allerede høj for mit vedkommende. Simon kunne desværre ikke tage turen med til City, så jeg begav mig derind alene med bussen fra Ordrup, dog vel vidende at jeg senere på dagen ville få selskab af min gode ven fra vores fælles vinklub, Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd, “Doktoren”, til østers, hvidvin, suppe og champagne på Skagen Fiskerestaurant på Illum Rooftop, så vi sammen kunne skåle over mit beståede kursus.
26.januar 2019 var en rigtig vinterdag- temperaturer lige under frysepunktet og det havde sneet om natten, så der var snedække overalt. Søerne var også frosset til denne vinter.
Jeg stod af ved Kongens Have, gik den idylliske tur igennem haven og hilste på Liden Gunver. Den unge dame så som sædvanlig fremragende ud, hvilket jeg selvfølgelig komplimenterede hende for.
Klokken nærmede sig nu 10.00, jeg nærmede mig kraftigt Østergade og det kunne selvfølgelig kun betyde een eneste ting: Illum åbner og Vindiktatoren indfinder sig til kaffeslabberads hos Holms Café i Underground. Denne dag havde jeg en bog med, så kaffeslabberadsen blev ret lang. Men jeg var jo også allerede der, hvor jeg skulle være de kommende timer, for næste mål var Illum Rooftop og Skagen Fiskerestaurant; et sted, hvor de altid har ret travlt, men hvor de også altid har et fremragende overblik- og god mad. Her var det at dagens første smagning skulle finde sted sammen med Doktoren. Jeg havde allerede bestemt mig for at den skulle stå på østers naturel, efterfulgt af Skagens lækre hummerbisque. Til østers ville jeg prøve tør Mosel-Riesling og til suppen champagne!
Doktoren og jeg skålede i hvidvin og champagne og her kommer så smageresultaterne fra Skagen Fiskerestaurant:
van Volxem
Schieffer Riesling Trocken 2015
Saar/Mosel hvid
Lysgylden farve.
Denne riesling havde en kæmpe duft, der bare stod op fra glasset, med flot mineralitet og lækker sprød citrus/lime-syrlighed, samtidig med at der var en slags “fed” og næsten Meursault-agtig tone i duften. Men det mest fremtrædende- og fremragende- ved duften var en laseragtig fokus med en vanvittig flot, frugtig/ananaskirsebæragtig og næsten helt pyrazinsk højtonethed. Utroligt flot. Og på paletten og i afslutningen kunne man mærke denne ophøjede og flot fokuserede syre, sammen med en samtidig fornemmelse af en slags fedme, selvom der var en meget rank syre. Meget flot.
Points: 92.
Normalt plejer jeg ikke at anmelde champagner uden årgang, men jeg syntes det var lidt synd, hvis en Grand Cru Champagne ikke skulle få en anmeldelse, når den nu var så god- også selvom det var en “UÅ”- altså vin uden årgang:
Champagne Mailly
Grand Cru Brut NV
Champagne
Forholdsvis lys i farven og masser af små bobler. Lækker næse med blomster og et rigtig godt frugtpræg samt lidt ristet brød. På paletten høj kvalitet med virkelig flot og insisterende frugt, god dybde, stor længde, og med flot syre i hele oplevelsen. En særdeles velsmagende champagne, der desuden matchede den fyldige, fede hummerbisque rigtig godt.
Points: 92.
Hvis det her er standarden for Mailly’s Grand Cru NV-champagne, så kan den anbefales til enhver tid herfra.
Doktoren og jeg gik nu igang med at analysere og ordne verdenssituationen, som vi altid gør i forbindelse med vores sammenkomster. Bagefter stod den på hjemtur for os begge, men jeg havde nu planlagt en sviptur først- til Gentofte. Den beskrives i del 2 af denne miniserie, sammen med de to andre vine, der blev anmeldt på denne fremragende frosne lørdag.
Omtalt i denne artikel:
AMU Fyn: https://www.amu-fyn.dk/
Murphy´s Stout: https://www.murphys.com/
Giraffen, Odense Banegård: https://www.giraffen-odense.dk/kontakt-os.aspx
Skagen Fiskerestaurant, Illum Rooftop, København:
Illum Rooftop, København (generel oversigt): https://illum.dk/food/illum-rooftop/
Kongens Have, København: https://www.parkmuseerne.dk/parker/kongens-have
Holms Café/Bager, Illum Underground: https://illum.dk/food/illum-underground/
van Volxem, Mosel/Saar: https://vanvolxem.com/en/startseite/
Champagne Mailly, Champagne: https://www.champagne-mailly.com/en/