Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

27.februar 2019: Gammel Mønt, København: Jadots Meursault 2016 og brislinger i olie på en smuk dag i City!


Foto: Louis Jadot Meursault 2016, akkompagneret af røgede brislinger i olie- en lækker delikatesse, der især passer godt sammen med hvid, fadlagret Bourgogne. Gammel Mønt, København, 27.februar 2019.

Denne artikel er skrevet 18.marts 2025.

27.februar 2019 var en rigtig smuk solskinsdag i København. Jeg havde fri og hvad var mere oplagt end at tage ind til City på kaffe- og vinbarhyggenygge? Desuden var jeg også i gang med planlægningen til HJ Hansen Lørdagssmagning den 2.marts på Østbanegade; det var denne dag, jeg købte den flaske Château Mouton Baronne Philippe 1982 Pauillac, som man kan læse smagenoten til ved at slå op i tidslinien på 2.marts 2019.
Jeg startede nede i Illum Underground med kaffe og læsning af bog. Ved 12-tiden besluttede jeg mig til at jeg da kunne drikke mere kaffe og den blev indtaget på øverste etage i Magasin du Nord. Nu havde vejret i mellemtiden udviklet sig fra godt til rigtig flot. Det samme havde det forøvrigt nede i Bordeaux, kunne jeg konstatere via min mobiltelefons vejrrapporter derfra. Der var over 20 graders varme i Pomerol, Bordeaux, denne dag og ud på eftermiddagen nåede termometeret 24 grader.
Men nu var det på tide at gå igang med dagens opgave- jeg havde allerede udset mig Château Mouton Baronne Philippe 1982 til lørdagssmagningen (det slot, der nu hedder Château d’Armailhac) og Kjær & Sommerfeldts Skatkammer havde stadig vinen, så den fik jeg “sikret” med det samme.
Men man går jo ikke bare ind og ud, når man besøger Kjær & Sommerfeldt. Og på programmet i vinbaren denne dag havde K&S minsandten Jadots Meursault i årgang 2016- det så lidt for interessant ud- og jeg skulle naturligvis have de lækre, røgede brislinger i olie til, som man kunne bestille på snack-kortet (de findes ikke længere på kortet i baren)..

Maison Louis Jadot
Meursault 2016
Bourgogne hvid
Farven så egentlig ikke så ung ud (se billede). Intet grønt i nuancerne.
Til gengæld forekom vinen ung i en grad, så jeg blev temmelig overrasket. Eller rettere, den forekom meget stringent, meget mineralsk i sin fremtræden, fint tør og usædvanlig balanceret samt “begrænset”. Og hvad mener jeg så med “begrænset”? Ja, egentlig bare at denne Meursault ikke virkede helt drikkeklar endnu- den var lidt “mut” i sin fremtræden. Det virkede som om den faktisk nærmest var tannisk. Ikke på rødvinsmåden, men på en måde, så man kan mærke at det optimale tidspunkt at drikke denne vin på, stadig ligger ude i fremtiden. Man mærker potentialet- men man mærker også at dens fremtræden nu ikke er optimal.
Det var sådan, jeg havde det med denne Meursault 2016 denne februar eftermiddag på Gammel Mønt. Jeg tror helt klart at der var potentiale og at vinen ikke viste alle sine kvaliteter nu. Især dens mineralitet dominerede på en lidt bedøvende måde. Derfor endte jeg også med en pointsangivelse, der lå under, hvad jeg har givet til visse andre årgange af samme vin fra Jadot. Der var udmærket syre, dog bestemt ikke fremtrædende, lette fadtoner, og denne her meget diskrete fremtræden med lette nøddetoner og en stænk af eksotiske frugter. Men det hele var meget diskret og nærmest indkapslet i øjeblikket. Jeg tror, fremtiden vil bringe mere imponator-effekt fra denne Meursault.
Points: 89+

Efter smagningen og en kaffe og kage på Cinematekets café i Gothersgade, kunne jeg vandre den smukke tur gennem Kongens Have i strålende solskin på en rigtig flot dag i byen. Det var også her, jeg kunne konstatere at Bordeaux havde en varm dag med over 20 graders varme. Noget, der altid gør en nervøs for den yderligere udvikling for vinplanterne dernede, for de senere år har vist problemer næsten hvert eneste år med forårsfrost i Frankrig. Og det blev faktisk lige netop også tilfældet i 2019, i de franske vinregioner, inklusive Bordeaux, især med frosten sent i april.

Omtalt i denne artikel:
Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/

Cinemateket, Gothersgade:
https://www.dfi.dk/cinemateket