Foto: Château du Glana 2012 Saint Julien Cru Bourgeois, Bordeaux, på Ordrupvej, 22.juni 2019.
Det her er en vin, som jeg “opdagede” for en del år siden. Og det sjove ved den er at jeg for det første aldrig har kunnet finde ældre årgange af den og slet ikke gamle årgange. Og jeg har også en god fornemmelse af hvad forklaringen er- nemlig den at denne vin fra Saint Julien er en så vulgær-lækker charmebombe nærmest lige fra sin udgivelse at fristelsen til at åbne en flaske du Glana for tidligt, selv indenfor de første 5 år, er helt utrolig stor. Det er desuden en særdeles rimeligt prissat Bordeaux, i forhold til den enorme nydelse, den plejer at bibringe sin smager. Og det er nærmest lige meget, hvornår man åbner en flaske, så udviser den denne nærmest vulgære og ligefrem exhibitionistiske åbenhed og charme, med en vidåben duft og ekstremt tillokkende stil. Den imponerer så meget i sin ungdom at man sagtens kan sætte den op imod de store berømte Grand Cru-slotte i en blindsmagning og forvente at den klarer sig ganske fint. Man SKAL simpelthen prøve dette vidunder- det leverer altid rigtig meget kvalitet til prisen.
Hvad så med 2012? En 7 år gammel du Glana, åbnet på en varm sommerdag i 2019? Kunne du Glana også charmere i sommerheden? Jeg ventede til ud på aftenen med maden- bøffer selvfølgelig, vi skal jo alle gøre vores del i at bringe CO2-niveauet op, så planterne kan ånde igen. 😉 Temperaturen var på dette tidspunkt faldet lidt, så jeg forsøgte..
Château du Glana 2012
Saint Julien Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Mørkerød til kanten. Men vinen er jo også kun 7 år gammel.
du Glanas karakteristiske kendetegn er en nærmest gigantisk, eksplosiv og charmerende duft, med Cabernet Sauvignonens dynamiske, flamboyante og flotte solbærudtryk, samt den akkompagnerende Merlots charme med blomme/brombær og en generelt set blød og frugtig midte, hvor Cabernet´en godt kan være lidt kantet. Men i du Glana plejer også Cabernet´en at være en charmebombe. Midterpaletten er 8-9 gange ud af 10 en vulgær forførende frugtbombe, med silkeagtig tannin og passende syre. Der er lækre, supplerende krydderier af den forholdsvis vægtige slags og vinen er altid dynamisk og glycerininfuseret.
Kunne man også sætte disse karakteristika på 2012eren?
Ja- og nej. For der var en masse charme- men det var, som om vinen led lidt i varmen, den blev lidt for “tung”. Noget, der også er kendetegnende for Bordeauxer i det det hele taget, i varmt vejr. Jeg havde så taget chancen, fordi jeg syntes at du Glana måske nok burde klare udfordringen, fordi den, sammen med sin sædvanlige charmerende karakter, også plejede at have en forholdsvis “slank figur”; den normale ranke syre, kombineret med den flotte frugt og de supplerende tanniner, plejede at sørge for at vinen ikke forekom “tung”, men elegant, slank og frugtig.
Det var så ikke helt tilfældet denne juni-lørdag i 2019. Selv du Glana led lidt i varmen og virkede tung og “for meget”, ovenikøbet med en tannin, der måske ligefrem kunne siges at have taget kommandoen?
Jeg kunne egentlig også lidt have den tanke at sagen måske ligefrem var den at Château du Glana, som jeg aldrig havde smagt ældre end 7 år, nemlig ved denne lejlighed, rent faktisk også ER en lagringsvin.
Uanset hvad, så var der også denne dag umiskendelig Saint Julien-elegance, med en gennemført rasende elegant stil, vægtigere end en Margaux og lidt mildere end en Pauillac, de to nabokommuner. Flot midterpalette og afslutning- begge lod dog i varmen, men vinen er altid en fornøjelse. Jeg endte så med en lavere score end jeg plejer at ende på for du Glana, men til gengæld måtte jeg helt klart tilføje et + for det potentiale, der åbenbarede sig i form af den åbenlyse tanniske natur, vinen viste sig at besidde.
Points: 90+.
PS: Husk nu, hvad jeg skrev. Man SKAL simpelthen unde sig selv at smage en Château du Glana i sit liv. Drik den til en god bøf- eller sammenkogt ret-aften og bliv charmeret!
Omtalt i denne artikel:
Château du Glana, Saint Julien, Bordeaux: http://www.chateau-du-glana.com/