Øverste foto: Krohn Colheita Port 2006 og 1996, Erik Sørensen Vin, Store Kongensgade, København, 19.december 2019.
Foto nederst i artiklen: Erik Sørensen Vins lukkemeddelelse for Store Kongensgade-butikken, 8.februar 2020. Endnu en katastrofe for den københavnske vinscene, efter min mening.
Kort før jul 2019 kom jeg forbi Erik Sørensen Vin i Store Kongensgade og da jeg så at de havde smagsprøver på bordet, noget som jeg selv havde excelleret rigtig meget i gennem min tid i Irma, gik jeg ind for at smage.
Det var ovenikøbet to af Erik Sørensens fremragende og enestående Krohn Colheita portvine, der var på smagning.. 🤗
Krohn Colheita Port 2006
Oporto tawny
Douro, Portugal
Nu er det jo en meget ung Colheita, denne her. Det giver sig udtryk i “lidt mindre af det hele”. Hvad mener jeg så med det? Forklaring følger her:
Krohn Colheitaer er temmelig enestående. Jeg har aldrig oplevet andre mærkers Colheitaer opføre sig så ekspressivt og singulært som Krohns. En typisk oplevelse med en perfekt lagret, aldrende Colheita fra Krohn vil være en massiv, nærmest eksplosiv karamelagtig duft, med toner af friskhakkede valnøddekerner, lidt honning, mørk frugt og en lille anelse syrlige appelsiner i baggrunden.
På paletten er det at singulariteten virkelig kommer til sin ret. Den første mundfølelse er forholdsvis alkoholisk. Det fortsætter kun i nogle få sekunder. Så tager den nærmest vulgær-charmerende, langsomt smeltende karamelfornemmelse over, sammen med de førnævnte hakkede valnøddekerner, den lækre frugt fra Touriga Nacional-druen og en utrolig multilags-bølge af frugten og de andre indtryk, der bare bliver ved og ved og ved.
Denne beskrivelse passer som sagt på ældre Krohn Colheitaer. Så med andre ord; jo ældre vinen er, jo mere vil den ligne denne ideal-beskrivelse. Og jo yngre den er, jo mere afdæmpet, og i nogle tilfælde forholdsvis tannisk, vil den opføre sig.
2006eren er ikke nået så langt i sin udvikling, og den var også lidt afdæmpet i stilen og knap så lang i afslutningen, men grundlæggende set var den godt på vej.
Points: 90+.
Lige ved siden af, og med ti år mere på bagen, stod så 1996eren..
Krohn Colheita Port 1996
Oporto tawny
Douro, Portugal
En smule lysere i farven og mere udviklet. Det betød så også at denne 1996er nærmede sig min idealbeskrivelse i forhold til 2006eren. Mere åbenhed, mere dominerende og længere, samt mere udtryksfuld- og lækker-vulgær- i smagen, med en formidabel afslutning, der ligeledes kan beskrives som vulgær.
Points: 92+.
Begge colheitaerne har fremragende potentiale. (Se forøvrigt Erik Sørensen Vin´s Michael Tyson Oxvangs guide til Krohns portvine nederst her på siden, i omtaler).
To fremragende portvine fra Krohn, som sædvanlig af skyhøj kvalitet. Nogle vil måske synes at mine pointsangivelser forekommer lave- men man skal huske på at Vindiktatoren her sammenligner dem med den absolutte perfektion (100 points), som forøvrigt i høj grad er baseret på Krohns egne Colheita-legender. Og 90 og 92 er derfor faktisk temmelig høje scorer.
Nå, men der skal jo ikke gå en hel artikel uden at Vindiktatoren “udnytter enhver begivenhed eller udvikling til at fremhæve sin egen mening”, som en “hater” ville udtrykke det..
Og det vil jeg meget gerne leve op til. For sagen er jo desværre den at Erik Sørensen Vins Store Kongensgade-butik ikke eksisterer mere. Den lukkede desværre i begyndelsen af 2020. Et stort tab for den københavnske vinscene, efter min mening. Og det var ikke fordi, Erik Sørensen havde fået øje på andre lokaler andetsteds i byen, som de synes ville fungere bedre. Man lukkede bare butikken og der var tilsyneladende ikke umiddelbart andre planer.
Erik Sørensen har nu lukket deres butikker i Hillerød, Lyngby og Store Kongensgade i det seneste årti. De har “kun” Bernstorffsvej og lageret i Kokkedal tilbage.
Jeg synes ikke, det er en god udvikling.
Hvad kunne man have gjort for at forhindre lukningen af Store Kongensgade? Eller for at kigge fremad- hvad kan man gøre nu? Mit forslag ville nok være at kigge mod Gammel Mønt og den særdeles folkelige og inkluderende løsning (for nu at bruge et modeudtryk), Kjær & Sommerfeldt har fundet på. Deres vinhandel ER simpelthen en vinbar. Hele butikken. Kunderne kan komme ind og købe vin eller de kan smage vin i vinbaren- eller i resten af butikken, hvor der praktisk taget næsten overalt er stole og borde til formålet. Jeg synes, det er et genialt koncept. Enkelt, men genialt.
Sådan har det ikke udviklet sig hos Erik Sørensen. Her er det blevet alt for “koldt”, matter-of-fact og business-agtigt (min opfattelse). Godt nok havde man en fin butik i Store Kongensgade, men for det første var den ikke voldsomt stor og for det andet benyttede man ikke arealet til nogen form for servering, andet end smagsprøver. Nej, en vinbar-butik er løsningen- og som jeg ser det er det Kjær & Sommerfeldt, der lige nu er i førersædet på dette område. Det kræver selvfølgelig også, som jeg nævner, en butik med en del plads/areal- og selvfølgelig at man kan få tilladelse til udskænkning. Det burde jo nok ikke være noget problem som sådan. Udfordringen nu består selvfølgelig i at for Erik Sørensen at finde egnede lokaler og så er der jo spørgsmålet om økonomien. Og den hverken skal eller vil jeg udtale mig om på nuværende tidspunkt. Den anden udfordring i forbindelse med økonomien i et sådant projekt er jo selvfølgelig de efterhånden fuldstændig vanvittige ejendomspriser og deraf følgende kolossale udgifter i forbindelse med enten køb eller leje af førnævnte lokaler.
Uanset hvad så synes jeg, hvis det kan lade sig gøre, at Erik Sørensen burde gå hårdt efter at genindtage København City (eller tæt på City) og indføre samme koncept som Kjær & Sommerfeldt- for som jeg ser det, passer dette koncept perfekt på Erik Sørensen.
Vindiktatoren har talt.
Omtalt i denne artikel:
Erik Sørensen Vinhandel:https://eriksorensenvin.dk/
Michael Tyson Oxvangs guide til portvin på Erik Sørensens hjemmeside:
https://eriksorensenvin.dk/portvin
Krohn Port, Douro, Portugal:https://krohn.pt/