Foto: Moët & Chandon Dom Pérignon 2008 Champagne, i kæmpeglas. Ordrupvej 31.december 2019.
Denne artikel er skrevet 22.oktober 2024.
Velkommen til Del 2 af miniserien “Nytår 2019-’20”. Dette er del 2. Der er et link til del 1 nede under omtaler.
I 2019 arbejdede jeg stadig i Irma Espergærde Center som vinmand. Det sluttede så den 31.juli, da jeg endegyldigt stoppede. Jeg havde ikke tiltro til den daværende øverste ledelse hos COOP, som var kommet med nogle udmeldinger om fremtiden, der var så afsporede at det ville have været komisk, hvis ikke det var fordi, det var så katastrofalt.
Det er egentlig utroligt, så god jeg har været til at se ind i fremtiden, i betragtning af den begivenhedsrække, der nu indtrådte for COOP og Irma..
Men det er ikke det, denne artikel skal handle om. Den skal handle om Nytårsaften 2019/2020 og de vine, som jeg og min bror drak denne aften. For det var en stor aften med store vine- og store glas! En af de gaver, jeg havde fået fra kunderne i forbindelse med at jeg stoppede i Irma, var nogle GI-GAN-TISKE champagneglas, som jeg fik foræret, sammen med en flaske Dom Perignon 2008, af en ung dame. Jeg kalder hende Espergærdes Sjæl, fordi hun var/er en særdeles åndelig person med stor menneskelig indsigt.
Det var hende, der gav mig det gigantiske champagneglas, som man kan se på artikelbilledet med Dom Perignon-flasken ved siden af. Og ja, glasset ER lige så højt som flasken! Så selvom jeg ikke faldt bagover, da jeg smagte den ellers særdeles anmelderroste Dom Perignon 2008, så er jeg simpelthen nødt til at bruge dette billede til artiklen, fordi det glas er SÅ vildt! Det er også håndblæst og forhandles af en lille butik i Espergærde, hvis navn jeg desværre ikke husker lige nu.
Min plan for Nytårsaften 2019 lød således: Vi skulle drikke og spise mindre end vi plejer. Til gengæld skulle det være bedre!
Som sagt, så gjort. Madplanen var kort og kontant:
1. Kl 17.30: Østers og hvidvin.
2. Kl 18.00: Dom Perignon 2008 smages for sig selv til Dronningens- og efterfølgende Kirsten Birgits!- Nytårstaler.
3. Kl 20.00: Hovedret, som skulle være en sammenkogt ret med krondyr-kød. Her skulle vi selvfølgelig have rødvin til.
4. Kl 00.00: INGEN kransekage- for enhver pris INGEN kransekage. I stedet skulle vi have hummersuppe og tør hvidvin!
Og det korte af det lange er at vi holdt planen fuldstændig og 100%!
Her kommer de smagte vine i kronologisk rækkefølge:
Drouhin/Vaudon
Chablis Grand Cru Bougros 2012
Bourgogne hvid
Det var en rigtig, rigtig god ide at smage en Grand Cru-Chablis med alder til østers-serveringen! Kombinationen fungerede nærmest fuldstændig magisk denne aften, med Chablis’ens flotte terroir-mineralitet, der gik perfekt i spænd med vores østers naturel, og den følelse af yderligere dybde, som Chablis’ens alder også bidrog med; det var som om frugten var lidt mere oppe at ringe end ellers og charmerede temmelig meget.
Points: 93
Moët & Chandon
Cuvée Dom Pérignon 2008
Champagne
Alkohol: 12,5%
Denne årgang havde allerede fået flere roser fra anmelderne end de ellers berømte 1996 og 2002 (!). 2008, skulle man forstå på det hele, var årgangEN i Champagne. Selv havde jeg også været ganske glad for 1996eren og måske knap så meget for 2002, når det gjaldt Dom Pérignon.
Hvad så med 2008eren?..
Jeg synes, den virkede tilknappet og komprimeret; som om, den havde brug for tid- og faktisk gerne meget tid, før den ville lette vinger og charmere som vinanmelderne påstod.
Lige nu følte man at balancen godt nok var formidabel og der var lidt grønne æbler og fint afmålt syre på duft og palette. Konstruktionen var temmelig stor og det forekom tydeligt at selvom Moët & Chandon havde ventet et år yderligere med at udgive 2008eren, så den faktisk kom på markedet senere end 2009eren, så havde den stadig brug for tid.
Den underliggende kvalitet kunne godt føles, men lige nu ville jeg ikke smide rundt med points.
Points: 90+
Senere på aftenen og vores sammenkogte krondyrsret kom på bordet. En lækker sag. Og sådan en ret krævede en lækker rødvin..
Château La Conseillante 2003
Pomerol
Bordeaux rød
Alkohol: 13,5%
Forholdsvis mørk, men dog klar i kanten.
Stor, nærmest vulgærlækker duft med kæmpe Pomerol-charme; brombær/blommer; blomstrede toner, mørk chokolade, silkeagtig og forførende frugt i en dyb charmerende stil, der kom i kaskader og overvældede smageren. Ikke en enormt konstrueret La Conseillante 2003, men det var bare så ufatteligt charmerende og fløjlsblødt, samtidig med at vinen alligevel var mundfyldende og egentlig forholdsvis fyldig, at man ikke kunne undgå at blive imponeret.
Lang, lang afslutning i en vin, der godt nok havde en hel del både syre og tannin; men frugten og den ufatteligt lækre, bløde stil var så charmerende at man glemte alt om de andre komponenter.
En kæmpe succes for La Conseillante i denne svære årgang, hvor nogle af naboerne rent faktisk endte med enten at skære store dele af produktionen eller deklassificere hele høsten fuldstændig (Le Pin udgav eksempelvis ikke en 2003er). Jeg synes ikke, man fornemmede kogte eller brændte aromaer her; noget, som har været nævnt fra andre vinanmelderes side med andre Pomerol/Saint Emilion-vine fra 2003. Og her havde La Conseillante ovenikøbet formået at holde alkoholprocenten nede på 13,5.
Det her var bare lækkert. Måske var jeg konservativ med min pointsangivelse, men det var, hvad den endte på.
Points: 94
Efter midnat stod den på natmad- og det skulle selvfølgelig være “Holger”s franske hummersuppe fra La Pointe de Penmarch. Til den skulle vi have Chablis fra Servin, købt hos Erik Sørensen Vin..
Domaine Servin
Chablis “Les Pargues” 2015
Bourgogne hvid
Alkohol: 12,5%
Endnu en kombination, der fungerede. Måske ville det have fungeret endnu bedre med en 1er Cru hvid Bourgogne med tung fadlagring, men jeg syntes helt klart også at denne Les Pargues fungerede rigtig godt til den kraftige suppe pga vinens ret fyldige tilstedeværelse, hvor den også formår at spille fint op til suppen- som jeg dog lige skal sige at jeg havde “formildet” med en del fløde. Flot, ligefrem lækker grøn æble og fin mineralitet over Chablis’en, sammen med et lillebitte touch af eksotiske frugter i midterpaletten fik kombinationen til at fungere.
Points: 90
Vores fokus på at kombinere rigtigt med mad og vin havde været en stor succes!
Omtalt i denne artikel:
Domaine Jospeh Drouhin, Bourgogne:
https://www.drouhin.com/fr_FR/
Moët & Chandon, Champagne:
https://www.moet.com/en-int
Château La Conseillante, Pomerol, Bordeaux:
Domaine Servin, Chablis, Bourgogne:
“Nytår 2019-’20, del 1” her på Vindiktatorens Avis: