Foto: 1.februar 2020: Liden Gunver i Kongens Have, som jeg passerede på min vej fra morgenandagten i Domkirken til morgenkaffeslabberadsen i vinklubben Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd. Den unge dame er altid meget eftertænksom og god for en snak og en fin kommentar, når jeg passerer forbi, også denne 1.februar.
Velkommen til “1.februar 2020- del 1”. Link til del 2 af serien er her:
https://www.letourduvin.dk/2024/02/27/1-februar-2020-koebenhavn-en-stor-dag-i-vinklubben-del-2-flot-dessertvin-fra-errazuriz-vi-smager-en-1961-colheita-port-og-den-spanske-overraskelse-overrasker-rent-faktisk/
1.februar 2020 var en stor dag i vores vinklub. Ikke alene havde jeg på forhånd annonceret smagningen af endnu en Bordeaux-rødvin fra 1967- den behandles i en separat artikel- men jeg havde også en spansk overraskelse med, og der var også andre, der tog stor vin med- og vi havde “fuldt program”, med morgenandagt i Domkirken, morgenkaffeslabberads på Hotel Østerport, lørdagssmagning hos HJ Hansen Østbanegade, og derefter efterfølgende eftermiddagskaffeslabberads, igen på Hotel Østerport. Alle glædede sig vist. Og det havde de god grund til. Dette første afsnit handler om dagens allerførste del, nemlig morgenandagten i Domkirken og morgenkaffeslabberadsen på Hotel Østerport, samt første del af lørdagssmagningen på Østbanegade.
Jeg ville helst ikke vandre rundt med den store magnum-Bordeaux 1967er og den spanske overraskelse hele vejen ind til byen om morgenen, så i stedet for min sædvanlige vandretur fra Ordrup til City, tog jeg med toget og var på Østerport Station lidt over kl 7, hvorefter jeg gik den forholdsvis korte tur ned til Domkirken, hvor sognepræst Eva Maria Schwarz lyste velsignelsen over mine medbragte vine under morgenandagten.🙏
Bagefter var det tid til mine medbragte vines sidste rejse, før de skulle konsumeres på Østbanegade; nemlig vandreturen med mig gennem Kongens Have, før det sidste stykke op til Hotel Østerport og dagens første kaffeslabberads.
Som sædvanlig mødtes vinklubbens morgenfriske medlemmer på Hotel Østerport kl lidt i 9, så vi kunne få en god lang slabberads på næsten halvanden time, før vi forcerede de sidste 200 meters forhindringer over til Østbanegade og HJ Hansen Lørdagssmagning, som denne dag, lidt usædvanligt, havde emnet “Viña Errazuriz”, dvs udelukkende med vine fra Errazuriz i Chile. Undervejs oplevede vi den sædvanlige toastrister-dramatik nede i Hotel Østerports restaurant og fik analyseret den seneste Trump-impeachment i USA.
Men nu skulle slaget stå- og det skulle blive meget interessant at se om Errazuriz’ vine ville kunne måles med vore medbragte Bordeauxer og den spanske overraskelse. Og det var virkelig en overraskelse. En Reserva-rødvin fra et ikke særlig prestigiøst område- men jeg kommer tilbage til det senere. Nu handlede det først om Viña Errazuriz og den officielle HJ Hansen Østbanegade lørdagssmagning..
Viña Errazuriz
Estate Chardonnay 2017
Casablanca Valley hvid
Chile
Det her var en overraskelse. Errazuriz’ Chardonnay optrådte frisk, sprødt og med fin syre. Det var næsten helt Bourgogne-agtigt- eller rettere sagt ikke Bourgogne-agtigt, for det var nærmere helt Sauvignon Blanc-agtigt, eftersom denne Chardonnay var det, man kunne betragte som slank og rank. Flot midterpalette og lækker, syresprød afslutning. Og det sjove ved det hele var at denne Chardonnay i smagningen blev efterfulgt af samme domænes Sauvignon Blanc, som vi havde smagt ved en tidligere lejlighed og som havde imponeret stort med sin sprøde friskhed. Denne dag forekom Chardonnay-udgaven mere frisk og den efterfølgende Sauvignon Blanc mere fed.
Points: 90
Viña Errazuriz
Single Vineyard
Sauvignon Blanc 2017
Aconcagua Valley hvid
Chile
Som beskrevet i Chardonnay 2017-anmeldelsen, så overraskede denne Sauvignon Blanc også- ved at være fedlig og knap så syrlig! Jeg tror faktisk at jeg ville have forvekslet druerne, hvis jeg smagte dem blindt. Men det her var ingen forveksling- den var virkelig god nok. Jeg kontrollerede flaskerne og duftede også til dem og jeg måtte konstatere at det virkelig var de rigtige varianter.
Det betød så også at Sauvignon Blanc fik en lidt lavere score, for den manglede lige netop den friske, sprøde syre, som jeg blev så imponeret af i Chardonnay-varianten.
Points: 89
Viña Errazuriz
Max Reserva Pinot Noir 2016
Casablanca Valley rød
Chile
Jeg havde håbet på at undgå det- men den var der altså. Den underlige og lidt kunstige vingummibamse-komponent, som jeg ikke er helt vild med, i denne ellers sundt udseende og forholdsvist, for en Pinot Noir, mørk-farvede rødvin, der også undrede mig lidt på paletten, fordi den samme komponent gik igen. Måske var det et spørgsmål om en underlig fase i vinens liv? For egentlig virkede den sund og med rig frugt og en vis underliggende dybde og også mulige potentiale, da lidt tannin også så ud til at dukke op mod slutningen af smagningen af dette glas. Men da vingummibamse-komponenten stadig hang ved, bevarede jeg spørgsmålstegnet efter pointsangivelsen.
Points: 84+?
3 vine var smagt. Vi skulle smage yderligere 3 fra Errazuriz og vore egne 4 medbragte- for en af de andre deltagere afslørede pludselig at han også havde medbragt en flaske- ovenikøbet en portvin! Jeg foreslog at vi gemte portvinen til allersidst, for de har det med at “stoppe showet”, som det hedder.
Lige umiddelbart håbede jeg bare på at næste Errazuriz-rødvin optrådte anderledes end deres Pinot Noir..
Viña Errazuriz
Carmenère 2016
Aconcagua Alto rød
Chile
Meget mørk i farven. Og neeej! Den var der igen, vingummibamsekomponenten! Og det var ikke fordi Pinot’en havde “smittet” Carmenèren- det var virkelig to Errazuriz-rødvine i træk, der havde denne komponent. Alt så ellers fint ud og frugten virkede rig og egentlig sund under overfladen og denne underlige komponent, men den forstyrrede bare oplevelsen, ligesom i Pinot Noir-vinen.
Jeg måtte konstatere at vinen her opførte sig temmelig ens i forhold til den foregående og det blev simpelthen samme pointsangivelse..
Points: 84+?
Vi var nu nået frem til den sidste tørre rødvin fra Errazuriz. Der var faktisk en til fra domænet, men da det var en sød hvid dessertvin i Sauternes-stil, ventede vi med den til efter resten af rødvinene.
Viña Errazuriz
Max Reserva Cabernet Sauvignon 2014 (fra magnum)
Aconcagua Valley rød
Chile
Bælgragende mørk til kanten. Og jeg kunne lettet konstatere at den kunstige duft og det, som jeg vil betragte som en underlig luftig stil i vinen i de to foregående rødvine fra Errazuriz, ikke var til stede her!
Det var anderledes seriøst med denne Cabernet; stor koncentration, flot og kæmpe sort kværnet peberkomponent, solbæreksplosion, sorte krydderier, god dybde og tilstrækkelig struktur, samt desuden lidt tannin, der strammede lidt efterhånden som vinen stod i glasset. Glimrende- og med potentiale. Jeg var glad. Okay, måske kunne vinen rumme mere dybde og struktur samt kompleksitet, men som rødvin var det her en flot oplevelse.
Points: 89+
Omtalt i denne artikel:
Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, København: www.domkirken.dk
Hotel Østerport, Oslo Plads, København: https://hotelosterport.com/da/
HJ Hansen Vin, Østbanegade, København: https://www.hjhansen-vin.dk/
Viña Errazuriz, Chile: https://errazuriz.com/en