Foto: Den spanske overraskelse, Castillo de Luzon Reserva 1994 fra Jumilla, i glasset, 1.februar 2020, HJ Hansen Østbanegade, København. Læg mærke til Irma-importnotitsen på etiketten, fra dengang Irma Vin selv importerede.
Velkommen til del 2 af “1.februar 2020”-serien. I del 1 beskæftigede vi os med optakten til smagningen på Østbanegade og selve HJ Hansens officielle lørdagssmagning, som vi dog ikke er færdige med endnu, fordi vi også smagte en dessertvin fra Chile. Men den smagte vi til sidst, sammen med vores egen medbragte og nærmest historiske, flaske Burmester Colheita Port 1961, og den anmeldes her, sammen med portvinen. Link til del 1 af serien her:
Vinklubmedlem Hans havde medbragt en flaske Bordeaux fra 1976- og den chokerede godt og grundigt:
Château Beau-Site 1976
Saint Éstephe Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Fra “den store chaptaliserings-årgang”, som nogle kalder den.
Men det eneste, vi fik ud af denne Saint Éstephe, var ren klassisk Bordeaux-stil og fornøjelig, tør og kompleks rødvin, der overraskede med sin dybe, strukturelle og multidimensionelle stil med flot frugt, klassisk diskret fasthed, men samtidig åben og elegant, med tanninen på vej til fuld integration og åbning og en følelse af klasse og “kødfuld” stil over hele vinen, samt en lang, inciterende afslutning. Det var virkelig imponerende.
Points: 94
Og nu til “den spanske overraskelse”- en hamrende billig rødvin fra Jumilla- jeg mener faktisk den i sin tid lå helt nede i 30-40 kroners klassen (!)- og importeret af Irma. Nu skulle der bliver interessant at smage denne billige rødvin i en “fremskreden” alder af 26 år.
Og i den forbindelse vil jeg lige fortælle en anekdote fra mine år i detailhandelen. En dag i Irma spurgte en kvinde mig om man kunne lade Irmas vine ligge i flere år efter køb. Jeg svarede ja, det kunne man godt. Og før jeg havde forklaret yderligere, fremturede kvinden så med “Det passer ikke!!”, som om at nu havde hun afsløret en vinmands totale inkompetence og fuldstændige spillen fallit overfor hele samfundet, med et eksempel på en vin, som hun havde købt i Irma og som havde været “død”, da den skulle konsumeres. Min kommentar hertil ville nok være: “Hvordan opbevarede I vinen?”- men jeg lod hende gå videre med sit verbale overfald på mig, for at se, hvor det endte henne. Og på hendes tonefald lød det som om at hun nok skulle stå for den vigtige opgave at advare samfundet imod typer som mig!
For ifølge hende så kunne Irmas vine selvfølgelig ikke ligge, de skulle alle som en drikkes hurtigst muligt, indenfor nogle få år. Det var jo bare supermarkedsvine, kunne dette kvindelige orakel fortælle mig.
Til denne kvinde vil jeg nu sige: Læs med her og lær, når Vindiktatoren tager dig med i vinskole!
Castillo de Luzon
Reserva 1994
Jumilla rød
Spanien
Flot teglstensrød og klar i kanten (se billede); ekspressiv næse med modne, rige mørke frugter, harmonisk, egentlig ret kompleks, flot dybde i frugten, lækker midterpalette og lang afslutning. Det var lige før, man sad og følge sig hensat til Rioja, bortset fra at den var mere afslappet i stilen. Denne 1994er fra det fuldstændig uprestigiøse Jumilla sang en virkelig smuk sang denne lørdag i 2020- og bar ikke spor præg af noget, der bare begyndte at ligne træthed.
Det her er, hvad man kunne erhverve sig i Irma for en 30er i 1990erne! Dybt imponerende og fuldstændig typisk for den skyhøje kvalitet, Irmas indkøbere kunne finde frem.
Når man sidder og skriver sådan en artikel her, så bliver savnet af Irma og ærgrelsen over COOPs svinske og inkompetente behandling af “den uønskede steddatter” bare endnu værre.. i den forbindelse vil det blive interessant at følge “Artpusher”s fortsatte kamp for kunstnerisk frihed og se om fogedforbudet mod salget af kunstnerkollektivets “Fuck COOP”-drikkekrus bliver ophævet senere på året. Det kunne være SÅ fint! 🫰✌️
Points: 91
Efter disse to formidabelt leverende vine, skulle vi tilbage til en af de officielle HJ Hansen-vine og så til vores portvin..
Viña Errazuriz
Late Harvest
Sauvignon Blanc 2017
Casablanca Valley sød
Chile
Dét her var virkelig flot!
Storslået, lækker, sprød, frisk og med den uundværlige friske syre midt i hele sødmeeksplosionen, med en højtonet, rank Sauvignon Blanc som løftede denne dessertvin til et virkelig højt niveau, med både eksotiske stenfrugter og citrus-syrlighed på samme tid. Meget fascinerende. Og meget lækker.
Points: 92
Nu klaskede Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd-medlem Morten så dagens trumf på bordet:
Burmester
Colheita Port 1961
Douro Tawny
Portugal
Der var jo nærmest en historisk flaske, der her kom på bordet. Alle var meget begejstrede. Også jeg.
Ret lys i farven i forhold til “kongen af Colheita”, Krohn, som altid er lidt mørkere.
Flot næse med blidt puddersukker og en let friskhed.
På paletten er Burmester 1961 dyb, med lav tannin. Der er kanel, rørsukker, hakkede nøddekerner. Stilen er så væsentlig meget mildere end Krohn, med fokus på elegance, en let syrlighed og knap så meget dybde og længde, næsten helt “mild” i stilen, både i forhold til at det er portvin og især i forhold til Krohn. Afslutningen er mild, men dog også lang, og meget flot og afbalanceret, selvom den ikke er uendelig, ligesom Krohn. Men vinen charmerer big-time nu, her i februar 2020, fordi den bare er så lavtannisk og lækker, med en palette med yderligere toner af karamel, sirup og kandiserede æbler, og den diskrete, men tydelige syre gør at vinen også får et friskt pust over sig.
Points: 93
En passende afslutning på vores store dag i vinklubben i februar 2020. Og der var højt humør ved den efterfølgende eftersmagnings-kaffeslabberads på Hotel Østerport, hvor forsamlingen i stigende grad blev enige om at hotellets Irish Coffee fortjente ros😄👏..
Omtalt i denne artikel:
Castillo de Luzon, Jumilla: https://www.bodegasluzon.com/
Viña Errazuriz, Chile: https://errazuriz.com/en
Burmester Port, Douro: https://burmester.pt/en/
Artpusher: https://da.artpusher.com/
Hotel Østerport, Oslo Plads, København: https://hotelosterport.com/da/
————