Foto: Château Poujeaux 2016 Moulis Médoc, Bordeaux. Ordrup 26.september 2020. Billede taget af Vindiktatoren. Den sidste i en smagning af 4 vine denne lørdag. Ville Poujeaux levere som sædvanlig?
Denne artikel er skrevet 2.april 2025.
Lørdag den 26.september 2020 var en ganske udmærket lørdag i en OK tid under restriktionspandemien, for der var ikke lukket noget sted og ingen påbud om latterlige restriktive foranstaltninger i det offentlige liv, så jeg var i byen og på vej hjem stilede jeg mod Meny Rotunden på Hellerup Strandvej, hvor de havde annonceret med smagning på rød Rhône og hvid Bordeaux denne dag.
Efter en idyllisk vandretur i fint, men dog overskyet vejr nåede jeg frem til springvandet ved Rotunden, tog lige en lille slapper for at strække benene der og så var det ellers tid til at gå indenfor. Udover det havde jeg planlagt bøf- og rødvinsaften hjemme på Ordrupvej, hvor vi skulle smage den ved en tidligere lejlighed indkøbte Château Poujeaux fra Moulis, Bordeaux, i den formidable årgang 2016. Slottet producerer en ekstremt pålidelig, fremragende rødvin, som leverer høj kvalitet år efter år efter år i denne fremragende og undervurderede Bordeaux-kommune.
Men først stod den på de interessante vine i Rotunden, inden turen gik hjem til aftensmagningen.
Den første vin på smagning var en hvid Bordeaux- altid interessant!
Château Vircoulon 2017
Bordeaux hvid
Jeg husker ikke alkoholprocenten, men mener at den var forholdsvis lav.
Denne vin var glimrende; fin, sprød og opløftende syrlighed og en god palette med en vis nuancerigdom; ikke en vægtig, dyb hvidvin, som visse andre hvide Bordeauxer, men tilstrækkelig og meget vellavet. Forholdsvis kort afslutning med citrus og syrlige grønne æbler, men den savnede en lille smule mere friskhed, syntes jeg.
Jeg kunne ikke gå helt op i de begejstrede scorer.
Points: 87
Så til Rhône og rødvin-
Domaine Beaurenard
Rasteau 2018
Rhône rød
Dybrød til kanten.
Flot, ren frugtig stil, med en nærmest Bordeaux-lignende elegance og balance over sig. Flot definition og karakter, med en dyb og tilstrækkelig strukturel midterpalette og afslutning. Der var også et godt syrebid, sammen med et fint touch af sorte krydderier, med kværnet peber og lidt mørke urter.
En rigtig flot Rasteau. Det her var dagens overraskelse, for det er trods alt ikke en meget prestigefyldt appellation og bestemt ikke en dyr vin.
Points: 90
Efter denne overraskelse (jeg havde nok, et eller andet sted, forventet at synes bedst om den hvide Bordeaux) vandrede jeg den korte distance fra Hellerup til Ordrup og begyndte forberedelserne til bøfaftenen. Men selvfølgelig skal man have en madlavningsvin- altså en, som man kan bruge til både rødvinssaucen og til at smage på, mens man laver mad. Og den havde jeg købt i Rotunden under opholdet der. De har den forøvrigt stadig.
Château de Varennes
Beaujolais-Villages 2018
Beaujolais (Bourgogne) rød
Uha-uha. Det her var en meget charmerende og velsmagende Beaujolais-Villages! Ret mørk i farven og meget seriøs, med flot rød frugt, der markerede sig og en fin, frisk og sprød syrlighed i en vin i fremragende balance, så alt var flot integreret. Der var et flot grip i vinen, der fængede smageren under hele oplevelsen.
Jeg var ret imponeret og set i bakspejlet tænker jeg at jeg gav denne vin et point for lidt, så det retter jeg op på nu.
Points: 89
Nu til aftenens forventede hovedvin, som selvfølgelig skulle smages til dagens ret; kalvesteaks med kartofler og kogte porrer samt den rødvinssauce, som jeg havde fået spædet lidt op med den fremragende Beaujolais. Og hvordan gik det så?
Château Poujeaux 2016
Cru Bourgeois Exceptionel
Moulis
Bordeaux rød
Forholdsvis mørk i farven- men i forhold til mine forventninger ikke så mørk som ventet.
Og så ved jeg ikke, hvad der skete, eller var sket. Men duften var lidt “diffus” og vag. Diskrete solbærtoner med ligeledes diskrete grønnne krydderier.
På paletten var jeg overrasket over den meget milde fremtræden, vinen leverede denne aften i september 2020. Det føltes ikke som om tanninerne havde overtaget. Det var ikke fordi syren var for meget- egentlig virkede vinen i fin balance. Men den var mystisk svag i koderne i forhold til at det her var Poujeaux, en vin, der normalt er meget seriøs og med et godt grip. Det var der bare ikke denne aften. Jeg var i tvivl om hvad problemet var, hvis der var et. Jeg kunne overveje om vinen var i en “fase” (det har jeg oplevet rigtig mange gange) og den er jo trods alt stadig meget ung. Jeg prøvede at lade den stå lidt og vente med yderligere smagning.
Vendte tilbage en halv time senere.- intet var forandret. Måske var frugten lidt mere “together”, men det var som om komponenterne arbejdede med sig selv på dette tidspunkt.
Jeg endte med at være flink og give “benefit of the doubt”-points. Måske skulle jeg have været hårdere- men sagen er den at man formentlig idag kan købe en flaske af denne vin og få stor nydelse ud af den- for det kan vise sig at være nøjagtig, som jeg gættede på her- en vin i en fase, der muligvis nu har fundet sig selv. Men som den fremstod denne aften i 2020 kunne jeg ikke svinge mig selv længere op i vurdering. Og spørgsmålstegnet efter vurderingen står for den tvivl, jeg havde og stadig har for Poujeaux i denne ellers formidable årgang for Bordeaux.
Points: 87-88+?
Omtalt i denne artikel:
Château Vircoulon, Bordeaux:
Slottet ser desværre ikke ud til at have en selvstændig hjemmeside
Domaine Beaurenard, Rhône:
Château de Varennes, Beaujolais:
https://chateaudevarennes.eu/
Château Poujeaux, Moulis, Bordeaux:
https://www.chateaupoujeaux.com/en/