Foto: Château Fontarney 2018 Margaux, Bordeaux. Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 21.januar 2023.
Château Fontarney 2018
Margaux
Alkohol: 13,0%.
Helt mørk til kanten.
Stor og virkelig imponerende lækker og fløjlsblød næse med blyantstift, tørrede tobaksblade, silkeagtige brombær og solbær. Man fornemmer en klar Merlot-komponent i duften, som er ekstremt charmerende. Det lader til at være et kendetegn for Fontarney, som produceres af Ch. Desmirail, men som jeg altid har syntes smager som en selvstændig Grand Vin.
Duften er- igen- så umiddelbart imponerende at man simpelthen føler sig hensat til et højere klassifikationslag. Måske er det her Margaux’s svar på Saint Juliens Château du Glana, som også altid imponerer og charmerer voldsomt fra en ung alder, men som jeg dog aldrig har smagt ældre årgange af. Jeg har dog en fornemmelse af at disse ældre årgange også vil imponere.
Vinen virker allerede blød (men fast) i tanninerne. En opløftende kerne af vinens komponenter af blød frugt, diskret syre og de fine tanniner får vinen til at fremstå i perfekt balance og særdeles åben og udtryksfuld og samtidig meget Margaux-typisk, efter min mening også kendetegnet med en lille bitte smule sødlig marmeladefornemmelse, selvom seriøse Margauxkendere sikkert vil være rygende uenige med mig i dette- men jeg synes tit at have kunnet genkende en Margaux på Saint Julien-agtige kendetegn, men altid en smule blødere og næsten altid også med den her lille smule sødlige marmeladefornemmelse- selv i Château Margaux (og måske knap så meget i Château Palmer). Det er kommet til det punkt hvor jeg anser det for meget sandsynligt at jeg ville kunne genkende en Margaux blindt pga disse efter min mening typiske komponenter.
Afslutningen er meget udtryksfuld og ret lang og vinen er præget af den for disse år virkelig lave alkohol på 13.0%! Det giver gevinst i form af en vin der efter min mening er mere præget af dybde og venlighed end den ville være med 14 eller 14.5%.
Efter lidt over en halv time i glasset strammer tanninen grebet og vinen lader til at lukke lidt ned. Dette indtryk forekommer uændret ca et kvarter senere, og jeg formodet under alle omstændigheder at vinen har et fint lagringspotentiale på flere årtier. Man undervurderer altid Bordeaux-vines ufattelige evne til ikke bare at kunne overleve lang tids lagring/opbevaring, men også til at blive endnu mere imponerende med tid- selv over mange årtier- og selv for de billigste Bordeauxer. Jeg har smagt rigtig mange billige Bordeauxer på 5, 10, 20, 30 år og ældre, som levede i bedste velgående- og hvis lagringshistorik jeg ikke engang kendte- og som var dybt imponerende, smagfulde og ufatteligt lækre efter alle disse års lagring.
Bordeaux-rødvine har simpelthen ufattelig lang holdbarhed.
Efter næsten en time i glasset er indtrykket stadig meget charmerende, men som tidligere nævnt også mere lukket. Tanninerne er helt klart mere snerpende- jeg vil gætte på at en 7-8 års lagring vil være nok til at vinen begynder at ramme sin modenhed og den kan formentlig ligge i mange årtier derefter.
Points: 91+.
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Château Fontarney produceres af Château Desmirail i Margaux. Slottets hjemmeside:
https://www.desmirail.com/
Kjær & Sommerfeldts omtale af vinen og slottet på deres hjemmeside, med pris og bestillingsmulighed:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/vin/roedvin/chateau-desmirail-chateau-fontarney-bordeaux-margaux-2018/p-1023795/