Foto: Louis Jadot Monthélie 2015, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, 28.januar 2023.
På en typisk lørdag i København vil man kunne se Vindiktatoren gennemføre sit klassiske lørdags-ritual: Morgenandagt i Domkirken med efterfølgende Morgenkaffeslabberads, efterfulgt af yderligere kaffeslabberads i enten Illum eller Magasin du Nord, hvorefter tiden er moden til et glas vin på en af vinbarerne. Og det viser sig oftest at være Kjær & Sommerfeldt på Gammel Mønt, fordi stemningen dér helt bogstaveligt er sindssygt sjælfuld og atmosfærisk i forhold til andre og mere “moderne” steder, med en “yngre” og mere eksperimentel, og for at sige det ligeud, efter min mening frelst og endimensionel tilgang til vinverdenen.
På Gammel Mønt finder man både tradition og modernitet i klassiske omgivelser, der vel at mærke ikke minder om Joe & The Juice, med al respekt for det koncepts unge, larmende og stressinducerende effekt på gæsten..
Denne lørdag mødte Vindiktatoren, traditionen tro, op ved middagstid om lørdagen, og gik direkte efter den ældste vin på vinkortet. Det var en af Louis Jadot-Bourgognerne, en Monthélie 2015 fra Côte de Beaune, og jeg må indrømme at forventningerne var ret høje herfra, fordi denne Monthélie nu var næsten 8 år gammel- og lidt lavere klassificeret, dvs med lidt større mulighed for at vinen var ved at være moden, end hvis det havde været en 1.Cru, som Jadot forøvrigt også har i Monthélie. Smagenoten kommer her:
Louis Jadot
Monthélie 2015
Côte de Beaune rød
Bpurgogne
Mere lys i farven end yngre Monthélies fra Jadot.
Dyb og meget rig duft med en lidt røget og tobaksagtig fornemmelse, næsten helt Graves-agtig. Og de sædvanligvis lyse frugttoner virker lidt mørkere end normalt.
Smagen er fløjlsblød, mild, rig og lang. Lækker viskositet, fabelagtig balance med en forfriskende baggrundssyre. Stadig en lille smule tannin på tungen, men vinen er allerede utroligt charmerende og arketypisk rød Bourgogne. Desuden er det en vin med “sjæl”, den minder om et måltid med næring- måske er det en slags åndelig næring, den besidder. Og det er ikke tilfældet med alle nutidens vine.
Efter 20 minutter i glasset strammer de ellers bløde tanniner en smule om tungen, men vinen forbliver ekstremt blød og charmerende. Jeg kan ikke rigtig komme ud af en tilstand, hvor jeg er dybt, dybt imponeret over kvaliteten af denne forholdsvis billige kommune-Bourgogne, som “bare” har fået nogle år på bagen.
Efter en time og 20 minuttet i glasset er vinen endnu kraftigere i duften, mens indtrykket i smagen er det samme som tidligere. Det er voldsomt charmerende og vinen lader til at være drikkeklar nu og mindst de næste par årtier, afhængig af korrekt opbevaring.
Points: 93.
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt:
www.kogs.dk
Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/
…….