Foto: Fabien Duveau Saumur-Champigny 2021 Cabernet Franc, Loire, i glasset på Kjær & Sommerfeldt Vinbar 18.marts 2023.
Denne aertikel er skrevet 1.september 2023. Originale smagenoter er fra 18.marts 2023.
De Cabernet Franc-baserede Loire rødvine kan være fuldstændig fremragende, dybe, urtede, komplekse og nærmest forfinede. Så der sagde næsten sig selv at det skulle prøves, da jeg så denne Fabien Duveau Saumur-Champigny på kortet hos Kjær & Sommerfeldt. Og så fulgte jeg op med Château Pédesclauxs (Pauillac, Bordeaux) andenvin, Fleur de Pédesclaux, i årgang 2018. En vin, der i øjeblikket charmerer voldsomt. Rigtig voldsomt, faktisk. Også mere end slottets egen Grand Vin, altså førstevinen, anmeldt nogle måneder senere her på siden, og som var noget af et tanninmonster, som skal bruge klart længere tid end andenvinen på at modne. Det er også derfor at jeg i øjeblikket har andenvinen klart foran på points, for charmeniveauet er simpelthen klart højere der pt. Men nu til vinene:
Vinsmagning 18.marts 2023 Kjær & Sommerfeldt Vinbar:
Fabien Duveau
Saumur Champigny
Cabernet Franc
Les Menais Varrains 2021
Loire rød
13,0% alkohol
Mørk til kanten.
Urtede og théagtige samt let krydrede toner i duften, med en smule mineralsk og stenet præg. Der er mørke bær med tørrede solbær og brombær og lidt tjære/asfaltagtige toner, samt en dosis friskkværnet hvid peber hængende i baggrunden.
Tannin mærkes næsten overhovedet ikke, hvorved vinens frugtige udtryk kommer tydeligt frem, mens der er en frisk, men afdæmpet syrlighed.
I afslutningen, som varer 10-15 sekunder, findes let sødme fra frugten, fin balance i syren, théurter og kværnet hvid peber. Vinen har desuden en god fremtid med lidt liggetid, da balancen er rigtig fin. Den minder lidt om en højrebreds Bordeaux, dog med mindre tannin og uden den typiske enorme Bordeaux-struktur og dimensioner.
En time senere er indtrykket af vinen nøjagtig det samme. Jeg tænker så også at vinen, på trods af sin meget civiliserede fremtræden, egentlig har brug for nogle år på langs, så frugten kan modnes helt og vinen finde sin helhed. Deri ligger potentialet og med den rette madsammensætning vil vinen forekomme meget charmerende. Her skal man ikke finde det tunge skyts frem; jeg tænker mere i retning af f.eks. retter med kylling eller gris uden stærke krydderier.
Points: 86+.
Fleur de Pedesclaux 2018
Pauillac
Bordeaux rød
Ifølge etiketten på flasken er druesammensætningem: 80% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot.
14,5% alkohol
Mørkerød til kanten.
Meget stor næse med lækker tydelig og klassisk Pauillac blyantspids, frisk og glycerinagtig duft, med tørrede solbær og blåbærfrugt og flotte ristede fadtoner i baggrunden.
En vin med masser af “punch”. Dybt struktureret og fyldig, med tydeligt tilstedeværende, men alligevel polerede og nærmest forkælende tanniner.
Lang og insisterende smag med masser af indtryk og kaskader af mørke bær, kværnet sort peber, knuste sten og en underliggende elegant og på samme tid jernhård tannin og struktur.
Afslutningen er kolossalt lang, og fungerer nærmest som et blylod mod tungen, dvælende, med den lækre frugt, peberen, den førnævnte berømte blyantspids og glycerin-friskheden, iblandet en let sødme fra frugten. Det hele kulminerer i denne afslutning, der varer i det meste af et minut.
Vinen er enormt charmerende og imponerende på nuværende tidspunkt. Det er nærmest forrygende!
En interessant detalje: På Kjær & Sommerfeldts factsheet om Fleur de Pedesclaux 2018 angiver de så, i modsætning til den, der står på flasken, følgende druesammensætning:
50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 5% Cabernet Franc.
Jeg tænker at dette må være en lidt ældre “default”-sammensætning fra Ch Pedesclaux’s side. Føler mig dog ikke helt sikker, da jeg egentlig også synes at Cabernet Sauvignon’en i vinen føles ret tydelig, men Merlot’en charmerer voldsomt, i en grad så tankerne næsten glider hen imod Petrus og jernnæven i fløjlshandsken, dog med en mindre jernagtig stil.
En time senere er indtrykket det samme, måske en lille smule afdæmpet i forhold til det meget kraftige første indtryk. Potentialet er fremragende og det er dybt, dybt imponerende at Pedesclaux kan producere en andenvin på dette niveau.
Points: 91+.
Omtalt i denne artikel:
Domaine Fabien Duveau: Har desværre ingen hjemmeside.
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Château Pédesclaux, Pauillac, Bordeaux:




