Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

8.april 2023: Kjær & Sommerfeldt Vinbar: “Ugens Bordeaux”- et ge-ni-alt koncept, og hviler Kjær & Sommerfeldts ånd(er) simpelthen over- og i bygningen??!


Foto: Château du Vieux-Guinot 2019 Saint Emilion Grand Cru, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 8.april 2023.

“Ugens Bordeaux” er, for nu at bruge et Svend Gehrs-udtryk, et ge-ni-alt koncept, som Kjær & Sommerfeldt Vinbar har fundet på. Hver evig eneste uge her i vinbarlivet kan man simpelthen finde en “Ugens Bordeaux” på Gammel Mønt, så der er med andre ord, for nu at sige det på Joe Namath-måden, garanti(!) for Bordeaux i baren til enhver tid. Det er en af de kendsgerninger, der hos ulidelige Bordeauxfile vinsnobber som mig, skaber en nærmest permanent salig evangelisk tilstand omkring denne vinbar og selve firmaet- altså udover at jeg seriøst tror at Charles Christian Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt, her lang, lang tid efter deres død, STADIG våger over etablissementet i døgndrift, for det føles som om der stadig hviler en “gammel ånd” over stedet. Måske er det derfor, jeg og min egen gamle ånd passer så godt ind i stemningen derinde.. jeg forventer også helt seriøst, en dag, hvor jeg sidder derinde med et glas Bordeaux, at opleve at møde begge de originale stiftere, i form af Kjærs og Sommerfeldts ånder, få en god samtale med dem, og naturligvis ved samme lejlighed opnå både at få et anerkendende nik og derefter verbalt blive rost af dem begge for min gode vinsmag og indsats for Bordeaux-vinene i Danmark; det ultimative godkendelsesstempel.. 🤗🍷

Nå ja, det var konceptet “Ugens Bordeaux”, vi kom fra.. (jeg dagdrømte vist lige!).. jeg smagte jo også en vin derinde denne dag.. og “Ugens Bordeaux” denne uge var en Saint Emilion Grand Cru:

Château du Vieux Guinot 2019
Saint Emilion Grand Cru
80% Merlot-20% Cabernet Sauvignon
Bordeaux rød
Alkohol 14.0%

Mørkerød til kanten.
Ejes af familien Rollet, hvis hjemmeside, jeg indsætter et link til efter artiklen. Cabernet Sauvignon-agtigt næseangreb med blyantspids og lidt diskrete solbærnoter. Efter et par minutter kommer Merlot’en endelig frem og blander sig med brombær og blommecharme, også på den diskrete, næsten støvede måde. Man fornemmer også en frisk citrustone i duften.
Angrebet er tungt og strukturelt, med kraftige, men venlige tanniner og knuste sorte peber med tydelige og nærmest kraftige, spicy toner oveni. Fadet er forholdsvist tydeligt tilstede, og fint integreret.
Afslutningen er tung og lang, med den milde, diskrete frugttilstedeværelse, de spicy krydderier, forfriskende syrlighed og stadig med en meget tannisk følelse, hvor tanninerne så alligevel på en eller anden måde forekommer venlige og åbne. Men det tror jeg dog ikke, de fortsætter med at være. Vinens nuværende forholdsvise åbenhed virker på mig som et slags åbningsstadie, der snart slutter af og afløses af en reel tannisk nedlukning, som vil vare nogle år. Men denne fyldige vin er i fremragende balance og er allerede imponerende, med udsigt til en fin fremtid. Som eksperiment lader jeg nu vinen stå lidt og venter lidt tid med at smage igen.

Efter ca en halv time i glasset træder frugten en smule mere frem i vinen, mens den dog stadig er præget af den megen kraft- og tanninerne, som efterhånden er virkelig stride. Jeg ville nok vurdere nu at den skal henlægges i 10-15 år, da den efterhånden ser ud til at være blevet en rigtig genstridig tanninbørste.
Efter lidt over en time er indtrykket nøjagtig det samme og det kunne tyde på at jeg kan få ret i min umiddelbare vurdering og at vinen kan ligge til lagring i rigtig lang tid.
Points: 90+.

Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk

Château du Vieux-Guinot, Saint Emilion, Bordeaux:
Vignobles Rollet (ejerfamilien):
https://www.vignoblesrollet.com/en/
Siden Les Vins de Saint Emilion har også en omtale:

Château du Vieux Guinot