Foto: Château du Breuil 2016 Haut-Médoc, Kaffe-Thé-Vinkælderen, Rosenborggade, København, 13.maj 2023.
Denne vin har altid imponeret mig, uanset årgang og uanset hvornår jeg har drukket den. Og nu havde Torben fra Kaffe-Thé-Vinkælderen den ovenikøbet på vinkortet til udskænkning! Ville årgang 2016 også levere?
Château du Breuil 2016
Haut-Médoc Cru Bourgeois
Bordeaux rød
54% Merlot – 43% Cabernet Sauvignon – 3% Petit Verdot
13.0% alkohol
Mørk, men med en smule lysning i kanten.
Friske dynamiske glycerintoner, solbær og andre mørke frugter, ristet fad.
Dufter meget struktureret og dyb. Man kan nærmest fornemme tanninerne i duften.
I det umiddelbare “angreb” lader det til at det her er en vin, der for nogle år siden har været meget tæt og formentlig lukket. Den er stadig meget tæt, men ser ud til at være begyndt at åbne sig en smule hvad angår tanninen.
Lidt Graves-agtig tobak, solbær, nylig skrællet blyantspids, en smule animalske toner, lidt ristede toner fra fadet.
Jeg tror, den lave alkoholprocent hjælper på vinens udtryk. Den kan minde en smule om Bordeaux-vinene fra 1970erne til sen-1990erne, med sine 13,0%. Og det er en positiv karakteristik.
Det er en vin, der, på trods af den store andel af Merlot i vinen, er meget fast, nærmest kraftig, maskulin, og struktureret, med mange lag- samtidig med at den har en nærmest aristokratisk elegance. Syren er perfekt integreret og den multidimensionelle afslutning har rigtig god længde, samtidig med at den er både tannisk, fast og lækker blød på samme tid.
Vinen kan efter min mening formentlig henligge under de rette betingelser (dvs korrekt opbevaring) i mindst 40-50 år, da det er en vin med masser af frugt, syre, tannin og denne underfundige dybde og struktur, der gør at dens levetid er væsentligt længere end rødvine fra andre verdensdele.
Det er heldigvis for os her i landet også en karakteristik, som gælder for vore rødvine. De gode af dem begynder nemlig først at ramme modenhed 7-10 år efter høsten.
Efter en time i glasset begynder både eukalyptusagtige og røgede toner at komme frem, ligeledes på en diskret-elegant men tydelig måde. Det fremmer oplevelsen og helheden endnu mere, og tilføjer måske også et lettere sødligt element. Det er lige før vinen er et måltid i sig selv på dette tidspunkt. Tanninen er stadig tydelig og jeg tror ikke den kommer til at aftage i de næste mange år. Vinen slutter virkelig stærkt af og den sidste slurk er den mest imponerende. En fremragende vin i en stærk årgang.
Når vinen bliver fuldmoden kommer den til at være nærmest eksplosiv og endnu mere imponerende. Som sædvanlig med Château du Breuil, som jeg simpelthen synes er et stjerneeksempel på en voldsomt undervurderet Bordeaux-vin. Hver eneste gang, jeg har smagt en årgang af denne fabelagtige rødvin, har jeg siddet tilbage og været imponeret over vinens bid, længde, fylde, kompleksitet og dybde. Den minder i stil og smag om en af de langt mere berømte naboer fra Saint Éstèphe eller Pauillac og det er lige før niveauet er lige så højt. Endnu et eksempel på hvordan skyhøj kvalitet kan købes til (ca.) 5% af prisen på en Bordeaux 1.Cru Classé idag.
Points: 93+.
Omtalt i denne artikel:
Château du Breuil, Haut-Médoc Cru Bourgeois, Bordeaux:
Kan ikke finde en selvstændig hjemmeside. Vil opdatere når/hvis der kommer en.
Kaffe-Thé-Vinkælderen:
ktvin.dk
Bordeaux Cru Bourgeois: