Foto: Château Léoville Las Cases 1945, Saint Julien 2.Cru Classé, Bordeaux, i glasset på Kaffe-Thé-Vinkælderen, Rosenborggade, København, 2.september 2023.
For første gang i 2 1/2 år mødtes vores vinklub, Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd! Og det skulle simpelthen markeres ordentligt! Jeg fandt den absolutte ædelsten i mit vinskab, en original slotsaftapning af Løven af Saint Julien, Château Léoville Las Cases 1945, frem! En på mange måder legendarisk årgang. Verdenshistorisk- og vinmæssigt. For 1945 er rent kvalitetsmæssigt en fuldstændig legendarisk årgang, som har leveret nogle af de bedste og mest berømte Bordeaux-vine i 1900-tallet.
Da jeg gik rundt med vinen inde i byen efter lørdagens morgenandagt i Domkirken ved Stine Munch, tænkte jeg at jeg faktisk gik rundt med et stykke fransk nationalskat! På et tidspunkt stod jeg og ventede på grønt lys ved en fodgængerovergang ved Tivoli, da et fransktalende turistpar stillede sig ved siden af. Jeg var fristet til at hive vinen frem af min taske og vise dem vidunderet. Desværre lod jeg være. Det kunne ellers have været interessant at høre hvad de ville sige til at se denne historiske vin.
En vin og en flaske, som jeg forøvrigt har haft liggende i mit vinskab i ca 20 år siden jeg købte den i de tidligere 00ere.
Men nu skulle det være!! Nu skulle vi smage den. Jeg åbnede flasken lørdag morgen den 2.september kl 6.59 og åbningen var næsten helt problemfri; proppen var skubbet en lillebitte smule op indenfor, mod folien, selvfølgelig en smule bekymrende, men ellers var der ikke nogen umiddelbare problemer at se. Jeg fjernede folien og trak fuldstændig ubesværet proppen op med min Erik Sørensen-proptrækker, ovenikøbet i et helt stykke, dog efter en smule vrikken rundt. Duftede til vinen- der var ikke umiddelbart noget at hente. Men heller ikke nogen fejl at rapportere.. jeg lukkede flasken igen med en nyere prop og tog så bussen ind til City og morgenandagten, hvor præst Stine Munch leverede velsignelsen over os- og også over flasken?
Programmet lød så nu på kaffeslabberads på Espresso House sammen med de andre medlemmer af vores vinklub, Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd, hvorefter vi vandrede ned til Kaffe-Thé-Vinkælderen.
Mine forventninger til denne flaske vin var helt og aldeles kolossale- og risikoen for skuffelse, gråd og depression fra min side lige så stor..😆😆jeg bad vist også en stille bøn før smagningen.
Men nu til hovedbegivenheden!!: Smagningen begyndte og vi startede med:
Château Kirwan 1990
Margaux 3.Cru Classé
Bordeaux rød
Alkohol 12,0%.
Stadig fint rød, med lyse kanter.
Denne smagning startede med at Château Kirwan 1990 Margaux, i denne stjerneårgang, lagde hele forsamlingen ned med sin utrolige charme, lækre, silkebløde og nærmest kærtegnende tanniner, perfekt balanceret syre, ekspressive mørke frugter, en fantastisk midterpalet med diskret fad og en oceandyb og en nærmest sjælevederkvægende lang afslutning!! Det var fuldstændig forrygende. Jeg har smagt Kirwan 1990 før, senest den 7.december 2019, men denne flaske var den hidtil bedste. Og alkoholen var på 12,0%! Der var vist også et budskab til nutidens vinmagere og deres 14,5-15%-monstre! 🤙🤙
Points: 97.
Jeg tænkte at vi nu sad med risiko for at Kirwan 1990 ville blive højdepunktet i smagningen. Det ville jeg egentlig have det fint nok med. Men jeg ville helst have at Léoville Las Cases 1945 leverede en legendarisk oplevelse, som vi kunne tale om i klubben og underholde andre med på plejehjemmet til vores respektive dødsdage! Nervøsiteten voksede hos mig og det endte med at jeg, i stedet for at stille 1945eren på bordet nu, besluttede mig til at hive endnu en medbragt vin frem; den altid charmerende:
Louis Jadot
Pernand-Vergelesses
Clos de La Croix de Pierre 1.Cru 2017
Côte de Beaune
Bourgogne rød
Alkohol: 13,0%
Sidst smagte årgang var 2019, smagt i sidste weekend, og beskrevet i en separat smagenote her på siden. Dén vin havde en alkoholprocent på 14,0%, altså en hel procent højere, men den smagte stadig lækkert og charmerende, feminint og forførende. Og det gjorde 2017 også. Endnu en charmebombe, dog stadig, ligesom 2018, med lidt tannin og også stadig med en ung og forholdsvis hidsig frugt. Men vent 10 år og så leverer denne vin endnu mere charme.
Points: 92+.
Nå, men nu kunne jeg ikke trække den længere. Nu skulle spændingen udløses!
Château Léoville Las Cases 1945
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Ingen alkohol-% angivet; men dengang lå de ofte nede på 11-12%, af og til lavere.
Jeg tog mod til mig og tog vinen frem.
Vi måtte så trække den nyindsatte vinprop, som jeg havde indsat i flasken om morgenen, op igen, fordi jeg åbenbart havde sat den meget grundigt i. Min bror fik opgaven med at trække den nye prop ud.
Proppen var ude, jeg duftede til Las Cases 1945- og så eksploderede smagningen for alvor. Eller rettere sagt, en andægtig tavshed sænkede sig over forsamlingen og vi kunne ikke gøre andet end at beundre vidunderet!
Farven var stadig temmelig mørk. Vinen var klar i kanten, men stadig ret mørkerød. Man kunne dog få en idé om vinens alder, hvis man holdt den op mod en lampe- her kunne man faktisk godt se brunlige toner.
Duften var et vanvittigt dybt og utroligt mix af modne mørke frugter, der overhovedet ikke viste tegn på svækkelse. Perfekt integreret fad. Spektakulært understøttende lækker og frisk syre og en helt ufattelig bred kompleksitet, med et hav af smagsnuancer- og en fuldstændig gigantisk struktur som baggrund. Vinen gik nu amok i en eksplosion af duft og smagsindtryk og en insisterende vedholdenhed. Det var som om en vulkan var gået i udbrud! Midterpaletten fortsatte og fortsatte og fortsatte og afslutningen var fuldstændig kolossal og uendelig og byggede hele tiden videre og videre og videre. Og videre! Der var lækker Cabernet Sauvignon-frugt, et hav af krydderier og en smagspalet af en anden verden.
Jeg skrev tidligere at Château Kirwan 1990 var “sjælevederkvægende”. Hvad skulle jeg sige om denne ufattelige oplevelse? Sjæleopløftende? Sjælesparkende?! For det var som om den søgte at både løfte sjælen og var i stand til at nærmest hestesparke en til en ny tilstand og forståelse af hvor ufattelig en oplevelse, rødvin kan være.
Alle ved bordet, inklusive vores generøse vært, Torben, var fuldstændig lamslåede over hvordan denne vin fra 1945 kunne levere en oplevelse på dette niveau. Det var en vin med en enorm vægt, konstruktion og struktur. Og den bar denne vægt uden nogensomhelst problemer.
Jeg skænkede glas nr 2 op.
Nu mødte tanninerne minsandten pludselig, fuldstændig ubekymrede, op, som om det bare var en ny arbejdsdag på kontoret!.. jeg var totalt målløs. Jo, den var god nok. Tydelige, ovenikøbet markante tanniner. Léoville Las Cases 1945 fortsatte simpelthen med konstant at bygge endnu mere styrke på en i forvejen utrolig og massiv energi, kraft, råstyrke og enorm vedholdenhed, med et grip, der fortalte smageren at denne vin aldrig nogensinde ville forlade smagerens gane- eller hukommelse. Vulkanen fortsatte sit udbrud!
Når man drikker denne årgang af Las Cases, så forstår man dem, der påstår at vine fra dette slot vin er “bygget til evigheden”.
Min ængstelse for at Léoville Las Cases 1945 ikke ville levere, var blæst fuldstændig af banen. Nu gik mine overvejelser i stedet på om det her var den bedste vin, jeg nogensinde havde smagt!
Jeg tænkte tilbage på november 2001-smagningen med naboslottet, Château Latour 1961 fra Pauillac. Det var også en eksplosion, men på en lidt anden måde. Den perfekte Latour og vel nærmest den perfekte vin. Las Cases 1945 er helt klart tungere og vægtigere. Jeg tænkte på nytårssmagningen år 2000, med Las Cases og Château Latour 1959. Var Latour 1959 lige en millimeter foran Léoville Las Cases 1945 på charme-points? Sagen er jo den at jo længere, vi kom ind i denne smagning, jo mere kunne man konkludere at vi rent faktisk formentlig kunne have ventet yderligere 10-20 år med at smage denne 1945er. For vinen fortsatte og fortsatte i smagen og det lod til at den uden nogensomhelst problemer kunne bære sin kolossale konstruktion, samtidig med at man også mere og mere fik en følelse af at dens udvikling ikke engang var fuldendt endnu. Det var så ufatteligt imponerende og fuldstændig utroligt. Der var potentiale i vinen- efter 78 år!
Jeg sad faktisk og tænkte at når tanninerne om 10-20 (30?) år er opløst i Las Cases 1945, så rammer vinen sit absolutte plateau dér- og altså ikke nu, selvom vi alle sad og faldt fuldstændig på halen over den. Derfor tænker jeg også at de 100 points, jeg gav i sin tid til Latour 1982, 1961 og 1959, nok kvalificerer de vine lige over denne Léoville Las Cases 1945. Men det er tæt på at vi er på samme niveau. Meget tæt på.
Efter ca tre kvarters måben, beundring og begyndende overvejelser om der måske var tale om at en guddommelig intervention havde udstrakt sin velsignelse til 1945-årgangen- en nærliggende tanke, når man beskuede denne vin- var min bror den første, der fældede en pointsmæssig dom. Og han er jo en stor Pomerol-fan. Men han var fuldstændig blæst væk af denne vin- 99 points, sagde han.
Jeg er enig. Men tilføjer lige et + for potentiale, for vinen havde efter min mening endnu ikke ramt sit højdepunkt, hvor utroligt det end må lyde!..
Points: 99+.
Efter denne sjæleomvæltende oplevelse havde vi brug for en nedtrapningsvin.😆
Jeg havde mere eller mindre på forhånd lovet butiksindehaver Torben at vi ville købe en flaske af hans fremragende Haut-Médoc, Château du Breuil 2016, og den Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mand Hans annoncerede så at han ville bekoste denne vin. Som sagt, så gjort.
Château du Breuil 2016
Haut-Médoc Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Alkohol 13,0%
Denne vin havde jeg smagt for få måneder siden på samme sted og indtrykket nu var det samme. Det her er en fremragende rødvin, mørk til kanten, med flot mørk frugttilstedeværelse, livlig og understøttende syre, lækre krydderier, et rigtig godt bid og en ret kraftig tannintilstedeværelse, der lover godt for fremtiden.
En flot vin med fremragende potentiale.
Points: 92+.
Så gik Torben pludselig hen til sin vinhylde og begyndte at åbne en ny flaske rødvin!! Den skulle vi smage, mente han.
Det var en 1982 Médoc!! Vores nedtakt, som egentlig bare skulle have bestået af Château du Breuil 2016, blev nu yderligere beriget af:
Château Roquegrave 1982
Médoc Cru Bourgeois
Bordeaux rød
12,0% alkohol
Restsødmen var også angivet, den var på 0,3 gr pr 10 cl. Dvs 3 gr pr liter, som den ville være angivet til idag. Dvs vinen er tør. Man siger om restsødme at når den rammer ca 4,0 gram pr liter, så er det at man som smager kan begynde at fornemme sødmen så meget at den har indflydelse på smagen.
Denne Cru Bourgeois, med en etikette, hvis grafiske fremtræden forøvrigt i meget høj grad lignede Château Léoville Poyferré’s, fremstod med lyse kanter i den stadig røde, men dog visse steder lidt orange/brun-tenderende farve.
Flot åben næse med modne mørke frugter, fin akkompagnerende syre, lidt kværnet peber. I smagen de samme elementer samt helt modne tanniner, der afslørede en fuldmoden vin med stor charme og god længde.
Jeg var imponeret og ikke i tvivl om at også denne vin var fremragende- og skulle vurderes som sådan. Til gengæld var den også fuldmoden, så man kan drikke nu og formentlig over de næste 10-15, måske 20 år.
Points: 91.
Vi brød selskabet op efter Roquegrave 1982, takkede Torben for det fremragende værtsskab og gik ud på Rosenborggade, opløftede af en dag med dels nogle fremragende og exceptionelle og en- andet kan man vist ikke sige om Château Léoville Las Cases 1945- legendarisk vin!
Løvekongen af Saint Julien brølede os simpelthen ind i hovedet på denne fantastiske lørdag!
Omtalt i denne artikel:
Tivoli, København: https://www.tivoli.dk/
Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, København: https://www.domkirken.dk/
Espresso House: https://dk.espressohouse.com/
Château Kirwan, Margaux, Bordeaux: https://www.chateau-kirwan.com/
Château Léoville Las Cases, Saint Julien, Bordeaux:
https://www.domaines-delon.com/en/leoville-chateau_leoville_las_cases_histoire.html
Château du Breuil, Haut-Médoc, Bordeaux: Ser ikke ud til at have en hjemmeside, så her er en beskrivelse af slottets 2016 hos den danske forhandler wine.dk:
https://www.wine.dk/vine/vin?productid=75002101116
Château Roquegrave- ejernes hjemmeside: https://www.vignoblesgm.com/chateau-roquegrave-1
Kaffe-Thé-Vinkælderen, København:
ktvin.dk
Château Kirwan, Margaux, Bordeaux:
Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/
Château du Breuil, Haut-Médoc, Bordeaux:
http://www.chateau-cissac.com/
Château Roquegrave, Médoc, Bordeaux:
https://www.vignoblesgm.com/chateau-roquegrave-1