Foto: Château Macquin 2020, St Georges Saint Emilion, Bordeaux, i glasset på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 9.september 2023.
Udviklingen går hurtigt i øjeblikket. Jeg synes næsten lige, jeg har smagt Château Macquin 2019 her på baren. Nu er 2020eren kommet. Denne fremragende rødvin fra en af Saint Emilion satelitterne. 2019eren var fremragende. Hvad så med 2020eren?
Château Macquin 2020
St Georges Saint Emilion
Bordeaux rød
Alkohol: 14,5%
Mørkerød, med næsten mørkeblå toner, til kanten. Selv hvis man holder vinglasset op under en lampe, kan man ikke se gennem vinen! 😲🍷
“Varm” næse med blommer, mørk chokolade, brombær, ristet fad og en frisk glycerinfølelse, sammen med en flok sten fra stenbruddet.
I angrebet er vinen nærmest kraftig, med friske mineralske og syrlige/krydrede egenskaber, sammen med et frugtangreb, som også byder på både ret direkte syrlige hindbær, blød blomme/brombær charme og fast, men allerede venlig tannin.
Vinen er så også helt klart ung, udfordrende og hidsig. Jeg tror nærmest at jeg vil beskrive den som kraftig, eller under alle omstændigheder som meget fyldig.
Det er en rig, meget struktureret og nærmest mættende vin, som kræver en madmæssig udfordring i form af en fyldig sammenkogt ret eller nogle saftige bøffer med en god stegeskorpe. Uhm..🤗
Afslutningen er lang og fyldig, med en “varm” følelse (alkoholen), den lækre frugt, en ikke anmassende tannin, en forfriskende syre og sort-peberkrydrede toner, samt et pift af de knuste sten fra stenbruddet.
Det er en imponerende St Georges; den kan sagtens ligge på langs i 10-15 år, men med den rette mad kan den også drikkes nu.
Points: 90+.
PS: Denne slags vine, hvortil jeg regner Ch Macquin og som jeg selv kalder de “moderne” vine, med høj koncentration og forholdsvis høj alkohol, har både fortalere og dem, der synes at de overhovedet ikke afspejler deres terroir på den rigtige måde. For at finde ud af, hvad jeg mener med det, og hvad man selv synes, bør man prøve dem af. Her er min erklæring:
Jeg lever i en verden, hvor jeg ser tingene fra begge sider på dette punkt. Jeg kan forstå dem begge og jeg må indrømme at jeg synes om både denne slags vine, som nogle kalder den “amerikanske” eller “Parker-stilen”, og, måske især, vil nogle påstå, om den “gamle stil”, som nogle kalder den “engelske” stil, hvor teknologien ikke anvendes så detaljeret og videnskabeligt, hvor udvælgelsen måske er knap så selektiv, hvor alkoholen er lavere og hvor der som følge deraf findes en anden slags dybde end i de “nye” vine. Men som sagt: Prøv denne vin og prøv andre Bordeauxer- og find ud af, hvad du/I selv synes om. Det er selvfølgelig den bedste måde at finde sin egen smag på og at finde ud af både hvad der menes med ny/gammel smag og hvor man placerer sig selv i den debat, hvis man har dannet sig en mening. Det kræver selvfølgelig lidt research, men det er også en interessant og spændende debat.
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Château Macquin, St Georges Saint Emilion, Bordeaux:
Slottet har desværre ingen hjemmeside. I stedet kan jeg anbefale Kjær & Sommerfeldts factsheet om Ch Macquin 2020:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/vin/roedvin/chateau-macquin-chateau-macquin-bordeaux-saint-georges-saint-emilion-2020/p-1024919/




