Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

30.september 2023: Kjær & Sommerfeldt Vinbar: Livesmagning 4: Louis Jadot Clos de Vougeot 2017 Grand Cru, Côte de Nuits, Bourgogne🍷


Foto: Louis Jadot Clos de Vougeot 2017, Côte de Nuits, Bourgogne, på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 30.september 2023.

Livesmagning 4 fra Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København:

Louis Jadot
Clos de Vougeot 2017
Grand Cru
Côte de Nuits
Bourgogne rød
Alkohol: 13,5%
Farve: Tyoisk farve for en ung Bourgogne, dog lidt mørkere end en almindelig Bourgogne Pinot Noir.
Milde og afrundede røde frugter, diskret fad og en røget tone, i en temmelig rå, fortættet og ret koncentreret næse, der vel nærmest kan beskrives som “dekadent”.
20 minutter efter opskænkningen er angrebet på paletten ikke så fortættet som duften. Her er vinen umiddelbart mere direkte, med en meget forfriskende syrlighed, mens de røde frugter også fortsætter, nu med præg af sød/syrlige bær, og et typisk ungdommeligt hidsigt frugtsyreangeeb. Jeg fornemmer, overraskende nok lige nu ingen tanniner, andet end måske nogle, der lurer meget anonymt helt nede i baggrunden, men som er en så integreret del af vinen at de ikke føles udtørrende.
Det er i det hele taget en meget “saftig” vin, med meget fokus på frugten og vinøsiteten; en kerne af frugt, fin syre og velsmag udgør den drivende kraft lige nu, mens struktur og tannin er helt i baggrunden.
Efter 45 minutter med helt ensartet indtryk lader jeg lige vinen stå og hygge sig i nogle minutter før næste opdatering.

Efter en time i glasset kan man fornemme en tør bitterhed i vinen- jeg tænker at det er tanninerne, der er ved at møde op på arbejde- samtidig med at den lækre, men meget direkte, frugtkerne og syren stadig charmerer og forfrisker, men er også meget direkte. Det er jeg ikke helt vild med.
Men duften er sjovt nok stadig helt anderledes end smagen; rå, dekadent og fortættet.
På nuværende tidspunkt synes jeg, vinen mangler lidt mere grip og “punch”. Jeg tænker at det er fordi den ikke er helt udviklet endnu- måske langt fra, endda. Den lidt udtørrende bitterhed i vinen, kombineret med den friske syre og den meget direkte frugt, viser sig mere, og selvom det hele egentlig stadig er forholdsvis diskret, så er det alligevel ret tydeligt at vinen er i en fase, hvor den “arbejder med sig selv” og denne volatile syre irriterer mig ærligt talt lidt.
Efter 70 minutter i glasset prøver jeg at lade vinen stå nogle flere minutter igen, og vel genoptage smagningen bagefter.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på 2016-Jadot’erne, selv ikke når jeg sidder med denne Grand Cru 2017er. De 2016ere, jeg har smagt, har føltes væsentligt mindre syrlige og mere afrundede, eller i hvert fald med bedre integreret syre allerede, end 2017erne. Denne Clos du Vougeot 2017 føles også mere til den skarpe side rent frugt- og syremæssigt i forhold til 2016erne.
Jeg genoptager nu smagningen efter ca 80-85 minutter i glasset og ikke meget er forandret. Men det gør det så lige pludselig! I første omgang opfører den sig ligesom før, med den meget direkte frugt og den friske syrlighed på paletten som før- men nærmest mens jeg sidder her og er relativt skuffet, så ændrer hele vinen karakter! En mere afslappet holdning indfinder sig og både syre og frugtangreb dæmpes, og duft og palette bliver langt venligere, mens lidt mere tannin samtidig kommer frem. Og så er det som om at vinen pludselig simpelthen tager på i vægt, med en større fylde. Det hele ender- endelig- med at samles i en lifliggørende balance, hvor man for alvor tænker at “nu er den der!”. Vinen har fundet sig selv og det mærkes i afslutningen, hvor man nu får et mere fyldigt indtryk; det samme, som duften gav løfter til i begyndelsen af smagningen, med den fortættede og “dekadente” stil.
Lang og dvælende, frugtig, og nu mere fyldig og tannisk afslutning, og pludselig uden den lidt aggressive frugt og syre, som giver fine løfter for fremtiden.
Det er som om vinen nu her efter halvanden time i glasset hele tiden tager på i vægt. Man skal nok lige helst lade den ligge i 10-15+ år efter min mening før man åbner en flaske. Man kan godt drikke nu, men det vil være synd, eftersom den flaske, jeg har smagt af idag for det første blev åbnet igår, dvs den har allerede fået lidt ilt (som ikke har haft nogen effekt før nu!) og for det andet, derudover, først efter over en time i glasset idag begyndte at finde sig selv.
Points: 90+.

—-