Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

30.september 2023: Vindiktatorens Bunker, København: Fiskesuppe og hvid Bordeaux


Foto: Château Olivier 2017 hvid, Pessac-Léognan, Bordeaux, hos Vin-Steen, København, 30.september 2023.

Hos Meny sælger de den franske fiskesuppe på glas fra Marmiton (sidste pristjek kr 55.- juni 2023), som jeg, før denne artikel, ikke havde smagt endnu. Så jeg købte en af dem tidligere på året og nu skulle den så prøves lørdag den 30.september. Jeg købte nogle rejer til at komme i og den fik også lige en 1/4 liter fløde. Ved nærmere eftertanke burde jeg egentlig også have købt noget torsk til retten, men det kan jo afprøves næste gang. For suppen som sådan var særdeles velsmagende.
Og hvad drikker man til sådan en suppe? Ja, mit første forslag til enhver tid vil være “Hvid Bourgogne”. Men var det ikke på tide at prøve en anden fadlagret hvidvin til? Helt klart. Jeg fremdrog den flaske Château Olivier 2017 hvidvin fra den berømte Bordeaux-kommune Pessac-Léognan og nu skulle vi finde ud af om dét så fungerede- og om vinen var god..

Château Olivier 2017
Pessac-Léognan Grand Cru Classé
Bordeaux hvid
Druefordelingen er hovedsaglig Sauvignon Blanc (over 70%), ca 20% Sémillon og en smule Muscadelle.
Alkohol: 13,5%
Stadig ung farve, jeg synes stadig der var lidt grønne toner i denne hvidvin (se artikelfoto).
Duft med lidt frisk citruselement/lime, men også lidt mere eksotiske toner, i retning af stenfrugter og der er diskrete fadtoner.
Vinen føles ret fyldig på paletten, med en god viskositet og her fortsætter citrus’en, men også stenfrugterne i smagen.
Fungerede fint med fiskesuppe-retten.
Ret lang afslutning; og det er en meget elegant vin med grip.
På slottets hjemmeside har man forsøgt sig med en forklaring på, hvorfor denne vin sagtens skal kunne lagre i en hel del år, nemlig forholdet mellem alkoholen (13,5%) og pHen.
Nu kan jeg lige så godt sige med det samme at jeg ikke har tænkt at forsøge mig med en forklaring på dette fænomen; nemlig at Sauvignon Blanc-baserede hvidvine fra Bordeaux, som de eneste i Verden, kan lagre i årtier, mens de alle andre steder fra kun kan ligge et vist antal år, og helst højst 10, før de skal være drukket. Men slottet forsøger sig da med en her, kan man sige. Under alle omstændigheder er jeg enig med dem i at denne hvidvin helt sikkert kan ligge flere årtier uden at det skader. Men den smager da også godt nu.
Så kan man spørge sig selv: Er der potentiale? Og det tror jeg faktisk også, der er. Vinen føles stadig ung og Bordeaux-vine, selv Sauvignon Blanc-baserede hvidvine som denne, som tidligere nævnt, udvikler sig generelt set altid med lagring, uanset klassifikation og status.
Jeg har det faktisk sådan at jeg tænker at hvis en hvilkensomhelst Bordeaux vin ikke er fyldt 5 år endnu, så er det for tidligt at drikke den. Selv de allerbilligste.
Bordeaux udvikler sig altid og holder desuden altid meget længere end man tror.
Points: 91+.

Omtalt i denne artikel:
Meny Illum: https://meny.dk/meny-illum-K%C3%B8benhavn
Marmiton: https://www.marmiton.org/
Château Oliver, Pessac-Léognan, Bordeaux:

Accueil

———-