Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

14.oktober 2023: København: Livesmagning 5: Château Cap L’Ousteau 2018 Haut-Médoc, Bordeaux: 89+ points for en lovende Haut-Médoc


Foto: Château Cap L’Ousteau 2018 Haut-Médoc, Bordeaux rød. København 14.oktober 2023. Min abe Abine præsenterer vinen.

Livesmagning 5:
Andenvinen fra Château du Cartillon i Haut-Médoc, Château Cap L’Ousteau 2018:

Château Cap L’Ousteau 2018
Haut-Médoc
Bordeaux rød
Vinen er produceret på Merlot, Cabernet Dauvignon og Cabernet Franc, de klassiske Bordeaux-druer, men usædvanligt for en Haut-Médoc er der her hovedsaglig anvendt Merlot. Jeg forventer derfor nok en vin med mere umiddelbar charme end man måske ellers ville forvente af en 5 år gammel Médoc-vin, for Cabernet’erne kan være lidt “firkantede” i deres ungdom.
Alkohol: 13,5%.

Mørkerød til kanten.
Duften, med voldsom frugtsyretilstedeværelse, river nærmest i næsen lige efter at vinen er kommet i glasset. Forinden er den blevet splask-dekanteret til en Spiegelau karaffel.
Fyldig og hidsig ungvinsopførsel. Vinen er åbenbart lige ved at prøve at finde sig selv efter deknteringschokket.
Der er rig frugt under et lige nu hidsigt lag frugtsyre og tydelig tannin og den lige nu tydeligvis Cabernet Sauvignon-prægede meget faste og samtidigt forholdsvis hårde overflade.
Efter ca 20 minutter af smagningen: På paletten er der lige nu en klar og ret flot solbærprofil, men med lidt mildere typer meget charmerende bær i baggrunden. Frugtsyren er fortsat meget strid.
Der er klare fadtoner, lige nu kraftige og næsten grænsende til garvesyreagtige (den syre, der kommer fra selve fadet).
Efter yderligere ca 10 minutter i glasset prøver jeg at hælde lidt mere vin i glasset, som vel at mærke er et af de meget, meget store Riedel Cabernet Sauvignon/Merlot-Bordeaux glas, der burde give plads for vinen til at udvikle sig i glasset også, fra karaflen. Og jeg synes måske også at der har været lidt udvikling, vinen er knap så hidsig som før.
Men den føles altså stadig ret voldsom, i en grad så den nærmest kommer til at minde om en Syd-Rhône pga en ret kraftig krydret tone og en hidsighed i vinen, både rent smagsmæssigt og syremæssigt. Den kæmper stadig med at finde sig selv.
Jeg prøver at udsætte yderligere smagning til senere på aftenen, for vinen er simpelthen for voldsom lige nu.

Senere på aftenen og jeg prøver igen at smage på Cap L’Ousteau 2018.
Vinen er nu stilnet en smule af i de krydrede toner og den meget direkte unge frugtsyre og tannin, men der er ikke rigtig nogle afgørende fremskridt. Jeg beslutter simpelthen at udsætte resten af smagningen til i morgen.

Opdatering søndag aften:
Søndag aften gensmager jeg Cap L’Ousteau 2018, som har stået hele natten og dagen i karaffel (dog med stanniol over) og nu er der virkelig sket fremskridt. Tanninen slapper mere af, frugtangrebet er ikke så voldsomt mere i frugtsyren og der er kommet mere udvikling i det hele taget, med mere dybde og en lidt “blødere” profil, selvom vinen som sådan er ret fyldig, og flere indtryk, med en slags asfalt-agtig natur og mere elegance, plus en tydeligere profil af røgede toner i afslutningen, med god syre.
Vinen er simpelthen væsentlig bedre idag og kan helt klart anbefales til henlægning i ca 5 år, til konsumering til fyldige retter.
Hvad angår drueprofilen, så mærker man både den charmerende Merlot, men helt klart også Cabernet’erne, med den urtede profil fra Franc’en og den solbær-dominerede profil fra Sauvignon’en.
Points: 89+.

Omtalt i denne artikel:
Château du Cartillon, Haut-Médoc, Bordeaux:
https://grandcercle.fr/chateaux/chateau-du-cartillon/