Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

Beaujolais Nouveau-weekend del 2: 16.november 2023: Holger Frederiksens Eftf, Ordrupvej: Beaujolais Nouveau Villages 2023 fra P Ferraud & Fils🍷Med lidt Beaujolais-historie og links til andre vinhandleres begivenheder torsdag, fredag og lørdag


Foto: P Ferraud Beaujolais Villages Nouveau 2023, Holger Frederiksens Eftf, Ordrupvej 100, Charlottenlund.

Det er nu tredje torsdag i november. Og det er, traditionen tro, ensbetydende med markeringen af Beaujolais Nouveau-dag. En fejring, der har ligget fast i et godt stykke tid og forlængst har opnået traditionsstatus.
Rundt omkring i København markeres Nouveau-dag på forskellig vis, men generelt set må man sige at man nogle steder nok fører en hel del mere an end andre i at markere dagen.
Et af de steder, hvor der er mere end gennemsnitlig aktivitet, er hos den historiske- men sandelig også særdeles nutidige- vin og delikatesseforretning Holger Frederiksens Eftf på Ordrupvej 100 i Charlottenlund. Her starter man dagen på temmelig hardcore vis kl.8.00 nede ved kysten, anført af butiksindehaver Peter “Holger” Laursen, med lidt sen-efterårsbadning og selvfølgelig med udskænkning af et glas Nouveau- mens deltagerne er i vandet! Et meget frisk initiativ, som butikken har haft i en årrække, især på en dag som idag, med regn og blæst.
For dem, der ikke er helt med på badning i november 😵‍💫😲 er der selvfølgelig smagsprøver på Nouveau’en i selve butikken på Ordrupvej 100, hvor Holger i år har satset på den højere klassificerede Villages (i forhold til den generiske Beaujolais) fra P Ferraud & Fils, samtidig med at man anbefaler en bestemt pølse fra slagteren i Fleurie som ledsager til denne meget specielle rødvin. Pølsen fra Fleurie sælger man så også i butikken i anledning af dagen. Smagsprøver på Nouveau´en plejer forøvrigt at køre videre hos Holger både på selve Nouveau-dag, altså torsdag, men generelt set også fredag og lørdag.
Jeg ankommer til butikken, hvor jeg taler med Carsten Holger (jeg har fået den vane at kalde alle, der har med butikken at gøre noget med Holger😄) og Jesper Holger, der straks har den frækhed at tage selveste Vindiktatoren her i skole omkring serveringstemperatur for Nouveau!! “Nouveau skal serveres afkølet!”, siger Jesper Holger militant og diktator-agtigt (måske er han et godt talent indenfor mit eget gebet, tænker jeg med det samme), efter at jeg antyder at jeg ikke selv insisterer så meget på at Nouveau’en skulle serveres afkølet, hvorefter han fortæller om Nouveau’ens historie, inklusive historien om oprindelsen af både Frankrigs og Danmarks fejring af dagen.
Endnu et bevis på hvor ufattelig høj standarden er hos “Holger”. Det her er ikke en butik, hvor man bare kommer ind, køber et produkt og går igen. Her er det faglige niveau skyhøjt og man fortæller gerne en anekdote eller to om produkterne, ledsaget af en masse faktuel viden. Jeg har vist sagt det før her på siden, men jeg gentager det gerne: “Holger” burde være på alle danske vin- og gourmet-elskeres “bucket-list” over butikker, som man SKAL besøge mindst een gang i sit liv- men egentlig helst på fast basis.
Men tilbage til dagens begivenhed- hvordan klarer årets Nouveau fra Holger sig egentlig rent vinmæssigt og på Vindiktatorens skrappe 0-100 points-skala?

P Ferraud & Fils
Beaujolais Villages Nouveau 2023
Beaujolais rød
Bourgogne
Sund rød gennemsigtig farve. Friske aromaer med lyse røde frugter.
På paletten ingen tannin. Fin og egentlig forholdsvis diskret syre, i forhold til min egen forventning om en lidt mere tydelig syreprofil. Der er til gengæld en ret tydelig primær rød frugtprofil i denne lette og venlige vin, næsten gående over i det lidt jordbær/hindbær-agtige. Det får mig til at beskrive denne Nouveau Villages årgang, overfor Carsten Holger og Jesper Holger, med kodeordet “Venlig”. Det er den nemlig i år- en venlig og imødekommende vin. Og det er en udvikling, jeg synes at have kunnet observere gennem nogle år, især i forhold til “gamle dage”s lidt mere “rå” stil i Beaujolais Nouveau, og i denne årgang synes jeg faktisk at frugtprofilen forekommer ekstra tydelig. 2023 lader til at være en meget imødekommende årgang, med meget frugtmodne vine, hvis jeg skal bedømme tidligt ud fra denne Nouveau, der fortsætter sin venlige og drikkevenlige stil hele vejen igennem og i den meget behagelige afslutning.
Points: 87.
PS: En belæring til de ærede læsere, fra selveste Vindiktatoren her til sidst: Husk nu at drikke jeres Nouveau i en ung alder. Det er ikke vin, der er produceret til lagring.☝️

Omtalt i denne artikel:
Holger Frederiksens Eftf, Ordrupvej:
www.holger-frederiksen.dk
Lidt historie om Beaujolais Nouveau, fra siden dk-france.dk:

Le Beaujolais nouveau est arrivé ! Fransk vinsjæl overvinder PR-stunt

Hos Kjær & Sommerfeldt på Gammel Mønt i København markerer man dagen med en direkte udsendelse fra butikken på Gammel Mønt torsdag kl 19.00 ved Mads Eklund. Hvad der lige skal ske i udsendelsen ved jeg ikke, men et lille tip herfra er at der plejer at være en vinpræmie på spil når de går live. Se forøvrigt de forskellige omtaler fra Kjær & Sommerfeldt herunder:
Kjær & Sommerfeldts omtale af årets Nouveau-dag, også med lidt historisk kontekst:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/blog/guides/beaujolais-nouveau/
Kjær & Sommerfeldt Vinhandel, Gammel Mønt, København:
www.kogs.dk
Link til Kjær & Sommerfeldts direkte udsendelse kl 19.00 torsdag 16.november:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/live/fejr-beaujolais-nouveau-med-os-et-kig-pa-beaujolais-vindistriktet/ls-ZCEeKRz0hF0RREiMHHMm/
Fredag d 17.november har Kjær & Sommerfeldt Beaujolais-smagning i butikken på Gammel Mønt, kl 17-19: Link her:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/smagninger/koebenhavn/smagning-koebenhavn-beaujolais-smagning-med-domaine-chasselay/p-84118/

Og hos Ludvig Bjørns Vinhandel på HC Andersens Boulevard markerer man også dagen med smagsprøver, det sker torsdag og fredag kl 14-17. De forhandler også P Ferrauds Nouveau, men her har man også den “almindelige”, generiske Nouveau, altså fra niveauet under Villages. Her har man forøvrigt også pølserne fra slagteren i Fleurie.
Ludvig Bjørns Vinhandel, HC Andersens Boulevard, København:
www.lb-vin.dk

Hos Løgismose på Nordre Toldbod, tæt ved Mærsks hovedkvarter og Gefion-springvandet, har man torsdagen igennem smagsprøver på Nouveau´en. Her er det Duboeuf´s Beaujolais, man forhandler.
Løgismose har også en konkurrence i dagens anledning, som man kan læse om på deres hjemmeside, og dagens begivenheder beskrives på facebook. Link til Løgismose her:
https://www.loegismose.dk/butikker/nordre-toldbod/

Hos gourmet-supermarkedskæden Menys internethandel Meny.dk har man både en konkurrence og Nouveau Villages fra producenten Richard Rottiers, som ellers er kendt for deres Chablis. Link til deres Nouveau er her:
https://shop.meny.dk/produkter/2023-beaujolais-villages-nouveau-domaine-richard-rottiers
I de fysiske butikker ser det ud til at være Domaine Albert Bichots Beaujolais-Villages, der satses på.

Og så bør man læse hele denne fremragende artikel om Beaujolais og Nouveau fra Lyon Wine Tastings, en vinblog, der drives af vineksperten Caroline Conner fra San Francisco. Hun flyttede til Lyon i 2017 og har siden skrevet et utal af vinanmeldelser:
https://www.lyonwinetastings.com/post/beaujolais-nouveau-history
Her kan man blandt andet læse om Beaujolais-bad i Japan og om Beaujolais Nouveaus udvikling, citeret fra artiklen: “Beaujolais Nouveau has gone from being an abused work horse to the prettiest girl at the party, to being shown the door and literally dumped down the drain”.

Hilsen fra Vindiktatoren.

—————-