Foto: Hotel d´Angleterre, Kongens Nytorv, København, 3.december 2023, med den ekstravagante juleudsmykning, som hotellet har været kendt for i et antal år.
Velkommen til en lille stemningsrapport fra København City fra Vindiktatoren, der igen snusede rundt i det centrale København denne søndag 3.december 2023, på færten af en sprængfarlig nyhedshistorie fra bykernen!!
Første mål for Vindiktatoren her var højmesse i Marmorkirken i Frederiksgade, den imposante city-rundkirke, som er et stort turistmål. Men det er også en fungerende folkekirke og især på en dag som denne. Første søndag i kirkeåret er nemlig en temmelig stor begivenhed i folkekirken og der plejer at være godt fremmøde i denne dag. Det var bestemt også tilfældet i Marmorkirken søndag den 3.december. Jeg vurderer at hovedparten af sæderne var optaget i Marmorkirken, hvor Mikkel Wold var prædikant denne dag. Denne søndags tekst fra Lukasevangeliet var som følger:
“Jesus kom også til Nazaret, hvor han var vokset op. På sabbatten gik han efter sædvane ind i synagogen, og han rejste sig for at læse op. Man rakte ham profeten Esajas’ bog, og han åbnede den og fandt det sted, hvor der står skrevet:
“Herrens ånd er over mig,
fordi han har salvet mig.
Han har sendt mig
for at bringe godt budskab til fattige,
for at udråbe frigivelse for fanger
og syn til blinde,
for at sætte undertrykte i frihed,
for at udråbe et nådeår fra Herren”.
Så lukkede han bogen, gav den til tjeneren og satte sig, og alle i synagogen rettede spændt øjnene mod ham. Da begyndte han at tale til dem og sagde: “I dag er det skriftord, som lød i jeres ører, gået i opfyldelse”. Alle gav de ham deres bifald og undrede sig over de nådefulde ord, som udgik af hans mund, og de spurgte: “Er det ikke Josefs søn?” Han svarede dem: “I vil sikkert bruge denne talemåde mod mig: Læge, læg dig selv! og sige: Vi har hørt om alt det, der er sket i Kapernaum; gør det samme her i din hjemby!”. Men han sagde: “Sandelig siger jeg jer: Ingen profet er anerkendt i sin hjemby. Og jeg siger jer, som sandt er: Der var mange enker i Israel på Elias’ tid, dengang himlen var lukket i tre år og seks måneder, så der blev stor hungersnød i hele landet; og Elias blev ikke sendt til nogen af dem, men til en enke i Sarepta i Sidons land. Og der var mange spedalske i Israel på profeten Elisas tid; og ingen af dem blev renset, men det blev syreren Na’aman”. Alle i synagogen blev ude af sig selv af raseri, da de hørte det; de sprang op, jog ham ud af byen og drev ham hen til kanten af det bjerg, deres by var bygget på, for at styrte ham ned. Men han banede sig vej imellem dem og gik”. Lukasevangeliet 4,16-30
Mikkel Wold prædikede derefter blandt andet om visse menneskers personlige forventninger om hjælp ovenfra og guddommelig indgriben, og advarede så mod at spænde troen for en ideologisk vogn og inkludere den i en politisk dagsorden. Noget, som mange af hans kolleger ellers har gjort i stor stil i nyere tid, især den just afgåede domprovst, Anders Gadegaard, der, sammen med Københavns nuværende biskop, Peter Skov-Jakobsen, i sin egenskab af domprovst, havde slået til lyd for yderligere byggeri af moskéer i København (!) – og var kommet med en masse politiske erklæringer, især anti-israelske, igennem årene.
Måske var det sådanne politiske ideologiske vogne, Mikkel Wold hentydede til?
Det tænkte jeg at det måtte være og var derfor fint tilfreds med min egen fortolkning af Wolds prædiken, hvorefter jeg ønskede Mikkel Wold god søndag og gik ud på området foran kirken for at tage et aktuelt billede af kirken til denne artikel. Men som man lægger mærke til, så besluttede jeg mig lidt senere på Kongens Nytorv for at skifte motiv til artikelbilledet.
Jeg stilede derefter ned ad Bredgade, forbi den propfyldte Café Mormors, mod det efterhånden meget julestemningsprægede Kongens Nytorv, hvor et stort julemarked nu er ved at være på plads, med alskens boder og flotte udstillinger. Samme sted kunne jeg konstatere at Hotel d’Angleterre havde genoptaget deres flotte årlige december-udsmykning af deres bygning. (Se billede). Et godt træk fra d’Angleterres side. Nede i Illum var der også gang i tingene og julehandelen, med masser af mennesker. Caféerne var også fyldt, med stressede julehandlende, der tog en pause fra at slæbe rundt på store poser med gaver, og som formentlig havde vandret rundt mellem etagerne i flere timer i jagten på inspiration.
Ude af Illum igen og nede på Købmagergade havde Vangsgaards Bogudsalg og Antikvariat 5-kroners dag i deres lille brugtbogsudsalg tæt ved Illum. Konceptet kort fortalt: Alle bøger i butikken denne dag: Kr 5,-, og det uanset om det var en lille pjece eller store historiske værker! Jeg kunne blandt andet bevidne hvordan en særdeles kulturelt udseende herre, vistnok ca på min egen alder, slæbte rundt på en vildt overlæsset indkøbskurv fyldt med store tunge historiebøger, til hans formentlig allerede bugnende bogreoler derhjemme!
😆😆
Efter denne oplevelse og således beriget, gik turen hjemad for undertegnede. Ingen sprængfarlige nyhedshistorier at rapportere denne søndag. Heldigvis, kan man vel sige.
Hilsen fra Vindiktatoren.
Omtalt i denne artikel:
Frederiks Kirke – Marmorkirken, København: https://www.marmorkirken.dk/
Marmorkirkens historie (på kirkens hjemmeside): https://www.marmorkirken.dk/historie
Mormor’s, Bredgade, København:
Hotel d’ Angleterre, Kongens Nytorv, København:
https://www.dangleterre.com/?utm_source=mybusiness&utm_medium=organic
Illum, Østergade, København:
https://illum.dk/?gclid=Cj0KCQiA67CrBhC1ARIsACKAa8QmL8rwQdGAjOcEA-XtpPLZtGXgwMSGe8TdHfCqM2dBwGhUXvwtoUoaAtI6EALw_wcB
d´Angleterre har også en artikel om hotellets historie på hjemmesiden:
https://www.dangleterre.com/en/about-the-hotel/history
Vangsgaards Bogudsalg og Antikvariat, København:
https://www.vangsgaards.dk/