Foto: Baron de Brane 2020 Margaux, 2.vinen fra Château Brane-Cantenac 2.Cru Classé, i glasset 9.december, set fra Vindiktatorens Kongestol på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København.
9.december 2023, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt:
Baron de Brane 2020
Margaux
Bordeaux rød
Alkohol: 14,0%
Helt mørk til kanten.
Initiel ekspressiv duft med gennemtrængende solbær og varme mørke bæraromaer, sammen med en følelse af strid garvesyre. Ja, den ærede læser læste korrekt. Det er som om jeg fornemmer garvesyre i duften, fra fadet.
Der er også en følelse af huggede stenblokke i en mineralsk undertone.
Efter lidt tid går frugten lidt i sig selv og andre komponenter begynder at dominere.
På paletten angriber vinen straks med en hidsig ung mørk frugt med ganske høj syre. Her finder man så et diskret og fint integreret fad, i modsætning til det tilsyneladende kraftige første garvesyreindtryk i duften.
Jeg tænker at vinen lige skal stå lidt tid, før jeg gensmager. Den er også lige blevet åbnet kun ca et kvarter før jeg ankom til baren, så lige umiddelbart tror jeg at det indledende hidsige angreb kommer til at dæmpe sig med lidt tid i glasset.
Efter ca 40 minutter i glasset, med en velfortjent pause til vinen, så den lige kunne slappe lidt af, gensmager jeg.
Duften er stadig præget af en lidt “tung” tilstedeværelse og også næsten et lille strejf af soja i sin tunge vægt. Den fornemmer man så faktisk slet ikke på paletten, som stilner lidt af, jo længere tid der går. Tanninerne er fine og grynede og virker fint integrerede. Men de dominerer i forhold til frugten og det er ret tydeligt at vinen her skal ligge nogle år før den rammer sin modenhed, jeg gætter på mindst 3-4 år.
Vinen er meget fast og vinens unge hidsighed, sammen med den høje syre, tigger om at få selskab af en kraftig kødret lige nu.
Afslutningen er temmelig lang, med de mørke frugter, den gennemtrængende, lidt “tunge”, men alligevel meget elegante stil, de grynede tanniner, den høje syre og en forholdsvis høj og efter min mening ikke helt integreret alkohol i en helt tør vin.
Efter næsten en time i glasset synes jeg at frugten kommer lidt mere frem til overfladen og gør vinen til en anelse mere balanceret oplevelse. Men lige nu kan jeg ikke lade være med at tænke at alkoholen ikke virker helt integreret pt, hvilket resulterer i at vinens totale udtryk til tider under denne smagning har virket lidt “hul”, altså med en manglende frugtkerne, fordi denne ikke er på overfladen til at balancere de øvrige, meget fyldige komponenter- især denne alkohol.
Jeg konkluderer alligevel at balancen- formentlig- er fint i orden, fordi man fornemmer at frugten rent faktisk er der, men bare ligger lidt i dvale under tanninen. Synes dog så også at alkoholen varmer lige lovlig meget på ganen.
Men jeg må indrømme at jeg er i tvivl om hele balancespørgsmålet. Lader lige vinen stå yderligere lidt tid før dommen fældes her.
Efter over halvanden time i glasset, hvor vinen nu igen træder tilbage i sin tunge og hidsige tilstand, med en tannin, der, imod min forventning, alligevel ikke slappede af, og alkoholen, der dominerer en anelse for meget, selvom den “kun” er på 14,0%, og en afslutning, der virker præget af denne tilstand, må jeg konkludere at jeg ikke lige nu kan frikende alkoholen i vinen for at være lidt for tung i forhold til vinens egentlige vægt. Faktisk vækker Baron de Brane 2020 mindelser om den gigantisk konstruerede Château Léoville Las Cases 1982 fra Saint Julien, smagt 27.januar 2017, som var så tungt konstrueret at komponenterne også der virkede for lette. Men hvad hvis Las Cases 1982 udvikler sig ligesom samme slots 1945, smagt i september i år?
Og gør Baron de Brane 2020 måske det samme efter nogle få år, i dette tilfælde?
Spørgsmålet må lige stå åbent for nu. Men som vinen optræder nu, ville jeg ikke drikke den alene. Den skal have tungt selskab. Fed kødret med fed sauce. Så tror jeg det fungerer lige nu.
Points: 87+?.
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Château Brane-Cantenac, Margaux, Bordeaux:
https://www.brane-cantenac.com/en
…….