Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

24.december 2023: København: Et julevinseksperiment, inspireret af Frederiksberg Vinhandel🎄🍷


Foto: Borgo Scopeto Chianti Classico Riserva 2017 Toscana og Gamla Merlot 2018 Golan, Galilæa. Vindiktatorens Bunker, København 27.december 2023.

Morten Wulff fra Frederiksberg Vinhandel på Frederiksberg Allé 25, et sted, der har det, som jeg tilnærmelsesvis nok beskrive som store planer om at blive en slags vin-kulturcenter i byen, sendte før jul en lang mail ud, med en ligeledes lang forklaring på hvorfor man skal drikke fadlagret Chianti til julemaden. Altså vel at mærke fadlagret på franske fade, ikke amerikanske! Forklaringen/argumentationen herfor er simpelthen for lang til at jeg lige kan gengive den her, så lad os bare konstatere at Wulff argumenterer særdeles kraftigt for at det er den rigtige vin til klassisk dansk julemad, især and.
Vindiktatoren her følte sig inspireret af mailen, især fordi den argumenterede imod den typiske måde, vi griber julevins/julemadsudfordringen an på her i landet, hvor vi plejer at matche meget kraftig, fed mad med meget kraftig vin, eller som Wulff formulerer det, “det er som at servere ost med ost på”, og skrev derefter en mail til ham, hvori jeg foreslog at jeg forfattede en artikel, hvor jeg refererede hans synspunkter, hvorefter læserne kunne drage deres konklusioner. Det skulle være på en måde, hvor Wulff lidt stod frem som “provokatør”, fordi jeg synes at han står for en ny stemme/tilgang i og til julevinsdebatten; en, som måske deler vandene, men som kan have en pointe med det, han skriver.
Wulff skrev aldrig tilbage. Han ignorerede Vindiktatoren! Helligbrøde.

Nå, men jeg gik alligevel videre med hans ide og prøvede at åbne en 6 år gammel fadlagret enkeltmarks-Chianti Classico Riserva til julemaden (Wulffs forslag var en 11 år gammel Chianti Classico), her lagret i 18 måneder på en kombination af slavonske og franske træfade. Men princippet var jo mere eller mindre det samme. Det skulle dog selvfølgelig være i selskab med min traditionelle julevin, den israelske Gamla Merlot 2018 fra Golan i Galilæa. Der skal jo altid være bibelsk vin på bordet i juletiden hos Vindiktatoren.
Og hvordan fungerede det så? Ville den formentlig fadlagrede, lidt mere stringente og tørre og forholdsvis fyldige Chianti Classico Riserva virkelig levere det bedre match til julemaden i forhold til den frugtrige, fyldige israelske Merlot?

Borgo Scopeto
Chianti Classico Riserva 2017
Vigna Misciano
Toscana rød
Alkohol: 13,5%
Forholdsvis mørk i farven. Ingen lysning i kanten.
Lidt sved og sure sokker i duften, sammen med diskrete røde frugter. Et godt tegn, efter min mening, men også et tegn på at der kunne være en del tannin.
Det var da også tilfældet. Vinen her er stadig lidt rå og tannisk, men alligevel synes jeg at frugten kommer ganske okay til sin ret allerede, selvom vinen som sådan forekommer meget ung. En frisk syre kommer frem på vinens midterpalette, mens tanninen umiddelbart holder frugten lidt tilbage. Efter lidt tid kommer frugten dog alligevel frem, men ikke på en dominerende facon; mere som en komponent, der ikke er moden endnu. Vinen her skal helt klart have mere tid til lagring. Det er en middelfyldig vin, der forekommer ret vægtig, tannisk og meget strukturel, med god og meget fast, underliggende dybde. En kvalitetsvin, der skal have nogle år på langs.
Men hvordan fungerer den til tung and med sur/sødt tilbehør?
Ja, overraskende nok egentlig meget godt. Syre-friskheden liver op i forhold til anden og det fede/søde tilbehør, lidt ligesom hvis man forestiller sig at sidde med en hvidvin med god syre. Chiantiens tørre fylde gør så at den også kommer med et modspil, samtidig med supplementet fra friskheden.
Og vinen som sådan er ret interessant. Det virker som en glimrende Chianti Classico Riserva, der dog helt klart skal have noget lagring, for lige nu er den ikke moden og forekommer ret lukket, og det sænker den umiddelbare pointsangivelse ret betydeligt. Jeg tænker 5-6 år yderligere og så må den være ved at være der.
Points: 88+.

Nå, men det fungerede jo faktisk meget godt.
Jeg tænker bare at jeg måske nok burde have fundet en ældre Chianti, det er altid mere charmerende. Men som sådan var det her et rigtig fint eksperiment, der faktisk fungerede godt, så jeg synes egentlig man kan konstatere at Morten Wulff har en god pointe.
Men det er jo ikke jul for mig uden en israelsk rødvin..

Golan Heights Winery
Gamla Merlot 2018
Golan
Galilæa rød
Alkohol: 14,5%
I og med denne vin var vi tilbage i det gamle mantra med alkoholrig, fyldig/kraftig/ny-verdens-vin til den fede danske julemad, selvom Israel i dén grad kan påstås at være den gamle verden. Men fordi det af åbenlyse årsager først er i de seneste 40-50 år at vinproduktion for alvor igen er kommet igang i Det Hellige Land🙏, så er ryet som “ny-verdens vinland” ikke til at komme af med foreløbig.
Gamla Merlot 2018 var helt mørkerød til kanten.
Stor flot næse med mørke, bløde, lækre, rige bær. Virkelig charmerende og meget fyldigt. Ret flot sort, kværnet-pebret element, kombineret med en god, frisk syre, forholdsvis lavt tanninniveau og en ret god struktur og dybde, der gav sig udtryk i kaskader af et lækkert, rigt Merlot-frugtvandfald og en lang flot afslutning, hvor frugten og den sortpebrede komponent supplerede hinanden flot.
Vinen er stadig meget direkte og ung i sit angreb og skal nok lige bruge en 4-5 år på at falde lidt til ro. Det er en imponerende og virkelig lækker Merlot, med fremragende balance og stor frugtrigdom.
Points: 92+.
Jeg må indrømme at denne vin umiddelbart lader til at passe bedre til den fede julemad. For det er som om at den både har den nødvendige sødme og den nødvendige syre, hvor Chiantien udelukkende havde syren. Men her må man selvfølgelig huske at tage i betragtning at Merlot’en var på et rigtig godt sted nu, hvor Chiantien nok skal have lidt mere lagring for at begynde at ramme modenhesplateauet, hvor Galilæa Merlot’en sagtens kan drikkes nu.

Et meget, meget interessant julevins/mad-eksperiment. Egentlig er jeg mest overrasket over at kunne konstatere at det ikke var helt ved siden af at prøve fadlagret Chianti til anden..🎅 og tak til Morten Wulff for inspirationen, selvom han ignorerede selveste Vindiktatorens henvendelse😲..

Omtalt i denne artikel:
Borgo Scopeto, Toscana: Domænets egen factsheet på deres Chianti Classico Riserva:
https://www.borgoscopeto.com/schedeVini/english%20BORGO%20SCOPETO%20CHIANTI%20CLASSICO%20MISCIANO.pdf
Golan Heights Winery, Golan, Galilæa: https://www.golanwines.co.il/en/homepage/
Frederiksberg Vinhandel: http://www.frederiksbergvinhandel.dk/

…..