Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

31.december 2023: København: Hvid Bourgogne, rød Bordeaux, rød Rioja og vintage port🍷


Foto: En interessant 2001-duel: Campillo Gran Reserva 2001 Rioja og Château Fourcas-Dupré 2001 Listrac, Bordeaux. Samme alder- men forskellig optræden.

Jeg har en fornemmelse af at Nytårsaften 2023 formentlig, for den danske befolkning, kan deles op i to: Før og efter Dronningens Nytårstale. Et chok for mange- også undertegnede. Abdikation er da vist ikke sket frivilligt i det danske kongehus i adskillige århundreder, mener jeg at vide.
Uanset det, så var man ligesom nødt til at komme sig over chokket, for der var for mit vedkommende en vinsmagning at koncentrere sig om den 31.december.
Og det startede ca kl 18, til Dronningens Nytårstale- hvorefter jeg offentliggjorde min egen kl 18.30. I min oppustede selvforståelse mener jeg jo at være en vigtig kulturpersonlighed (og Vindiktator, selvfølgelig), der, efter krav fra folkemasserne, har indset nødvendigheden af at publicere en sådan. Den er hårdtslående og reaktionær🫵. Og den kan ses her i avisen under 31.december 2023.
Nå, men tilbage til vinsmagningen. Kl 18 sad vi, traditionen tro, med østers naturel- her står valget for mange mellem champagne/mousserende eller hvid Bourgogne, og da jeg synes at hvid Bourgogne fungerer bedre til østers naturel, så blev det til en gensmagning af en gammel favorit:

Louis Jadot
Puligny-Montrachet La Garenne 2017
Côte de Beaune 1er Cru
Bourgogne hvid
Disse enkeltmarks Premier Cru-vine er noget af det bedste, man kan få indenfor hvid Bourgogne, kun overgået af Grand Cruerne. Og La Garenne 2017, nu 6 år gammel, levede fint op til forventningerne. Dog ikke helt så fint som sidste gang, jeg smagte denne vin. Jeg købte oprindelig 3 flasker og dette var den sidste. Sidste gang fik vinen her 94 points fra mig. Den anmeldelse kan ses her:

2.juli 2022: København: Jadot Puligny-Montrachet 1.Cru La Garenne 2017; hvid Bourgogne er bare unik!

Denne gang synes jeg at citrus/lime-friskheden var knap så udtalt, mens fadet stadig var ret udtalt. Vinen havde en klart mindre syrlig profil end i juli 2022, men mineraliteten var stadig lækker og fad/mineralitet/syre fungerede stadig rigtig godt. Vinen manglede bare en smule i forhold til sidst.
Points: 92

Til krondyrmørbrad-middagen med rødvins/portvinssauce, bagte portobello-svampe og padronpeber samt aspargeskartofler, havde vi to vine- og det var en interessant sammenligning:

Château Fourcas-Dupré 2001
Listrac
Bordeaux rød
Alkohol: 12,5%
Jeg købte en kasse af denne vin i december 2022. Dette var sidste flaske. Resultaterne har ligget fra 90-91 points for de mindst fremragende og til 95 points for den bedste, en flaske, der var helt oppe og synge, smagt 18.august 2023, med smagenote her:

18.august 2023: København: Tæt på vinhimlen- med en Listrac 2001! Château Fourcas-Dupré 2001, Listrac, Bordeaux


Denne nytårsflaske var ikke på niveau med 18.august-flasken, den startede ud med at være lidt “svag i koderne”; med lidt manglende grip. Men det viste sig at den “tog på i vægt” i løbet af aftenen og passede bedre og bedre til den oplevelse, jeg havde haft 18.august, dog ikke helt på samme niveau. Der manglede stadig lidt i grip og længde og det stod helt klart for mig at flasken den 18.august var på det helt rigtige sted, det var simpelthen dén bedste af alle i kassen.
Points: 91.

Nu kom vi til den interessante duel, hvor vi skulle smage en Rioja Gran Reserva fra 2001, altså fra samme år som Listrac-Bordeauxen..

Campillo
Gran Reserva 2001
Rioja rød
Alkohol: 13,5%
Købt hos Ludvig Bjørns Vinhandel på HC Andersens Boulevard sidste år. Meget mørk i farven. Kæmpemæssig næse med meget stort præg af mørke bær og en helt og meget sød marmeladeagtig følelse, kombineret med det meget vanilleprægede, formentlig amerikanske fadlagring. Det var meget dominerende og overskyggede lidt for meget andre komponenter, som man ellers godt kunne føle var tilstede.
På paletten blev duftindtrykket bekræftet, med den meget tydelige marmeladesøde og tilsyneladende modne mørke frugt, for det var ikke fordi at man syntes at der var specielt meget tannin i vinen. Syren forekom heller ikke specielt høj; det, der styrede vinen, var frugten.
Jeg undrede mig ærligt talt en del over denne vins fremtræden. Og det er en prestigevin fra Campillo, med kun ca 63.000 producerede flasker ialt i denne årgang, hvoraf dette var nummereret flaske nr 2.012.
Men jeg må gå ud fra at dette er det udtryk, vinen skal give, for frugten virkede sund. Den var bare meget sødlig, næsten helt Amarone-agtig.
Pointsgivningen er leveret ud fra den antagelse at jeg skal anse vinen som et korrekt billede af hvordan den gerne vil fremstå og oplevelsen for smageren er, indrømmet, meget umiddelbart charmerende. Afslutningen var lang, med den søde frugtbombe-marmeladeagtige stil og med en god underliggende dybde. Vinen er heller ikke bare antydelsesvis ved at blive træt. Denne vin lader til at være moden, med forholdsvis lav tannin, men den er bestemt ikke træt og for nedadgående. Tværtimod, skulle jeg sige, så er det lige før at den skal have nogle flere år på langs, så den voldsomme frugtige stil lige (måske) dæmper sig lidt. Jeg må så bare erkende at det her ikke er min stil, jeg synes, det var for sødligt.
Points: 90+.
Opdatering 2.januar 2024:
Vinen har nu smidt en hel del af sin marmeladekarakter. Til gengæld er syren mere fremtrædende, sammen med en nu ligeledes tydelig tannin, der er krøbet frem fra sit skjul nytårsaften,
Jeg retter derfor i pointsangivelsen og sætter nu et + efter den, da det virker åbenlyst at potentialet er klart.

Senere på aftenen var der fyldte chokolader fra Peter Beier. Det var nogle virkelig flot udførte fyldte chokolader, nærmest kunstværker i sig selv, med flotte, opfindsomme og meget detaljerige former, næsten i Frederikke Legaard-stil.
Hvis man ikke ved, hvem Frederikke Legaard er, eller hvad hun laver, så er man gået glip af at opleve et geni og hendes arbejde og så kan jeg kun opfordre de ærede læsere af Le Tour du Vin til at se de fascinerende madudsendelser med hende og Adam Price, samt læse den artikel om hende, som ligger under omtaler.
Nå, men det var Peter Beier-chokoladerne:
Til dem åbnede vi en portvin; en speciel årgangsportvin, som producenten har opkaldt efter den danske importør:

Miguel´s Vintage Port 2018 “Cuvée Vin Med Mere”
Oporto ruby
Douro
Dette er en “special edition”, som Miguels har udviklet i samarbejde med vinmedmere.dk, som har investeret en del penge i denne specielle cuvée. Se nærmere under omtalerne nede under artiklen.
Efter dekanteringen hældte jeg portvinen tilbage på flasken. Jeg gensmager i løbet af ugen og opdaterer smagenoten her, hvis jeg synes, noget vigtigt har ændret sig.
Mørk til kanten. Klassiske aromaer af mørke bær. Fin koncentration, men i en venlig stil, hvor tanninen bestemt ikke forstyrrer; den er svær at detektere, så jeg gætter på at man bevidst har produceret en vin, hvor tanninen ikke træder så meget frem, hvilket ellers godt kan være tilfældet mange gange med nogle vintage ports. Når det så er sagt, så kan den sagtens være tilstede og pludselig møde op på arbejde i de kommende år.
Det er heller ikke den kraftige stil, der præger Miguel´s. Vinen er, på trods af sin traditionelle alkohol-% på 20, ret afdæmpet og meget civiliseret i stilen. Og det er for eksempel ikke den voldsomme og vulgære Krohn-charme, der er tilfældet her.
En ikke så lang afslutning, i den afdæmpede og stille-charmerende stil.
Points: 89.
Meget interessant med denne yderst civiliserede portvinsstil. Jeg gensmager vinen i denne uge for enten at få be- eller afkræftet mit umiddelbare indtryk fra nytårsaften.

Til midnatsklokkerne har jeg/vi den vane at fuldstændig droppe kransekagen. Vi havde også fået nok med sødt. I stedet stod den på hummersuppe (lettere piftet op med lidt fløde) fra Pointe de Penmarch- den kommer jeg lige tilbage til- og champagne. En fremragende kombination. Champagnen var “bare” en Bollinger Special Cuvée, altså ikke en årgangschampagne, så den anmelder jeg ikke. Til gengæld må jeg fremhæve den fremragende franske hummersuppe, som jeg kun kender én forhandler af her i landet: Holger Frederiksens Eftf på Ordrupvej 100 i Charlottenlund. Jeg linker nede i omtalerne til både Pointe de Penmarch og Holger Frederiksen- jeg ved så ikke om “Holger” har hummersuppen på lager lige nu, må jeg indrømme. Det er en sæsonvare.

Omtalt i denne artikel:
Louis Jadot: https://www.louisjadot.com/
Château Fourcas-Dupré, Listrac, Bordeaux:
https://www.fourcasdupre.com/fr/contact-fourcas-dupre.html
Bodegas Campillo, Rioja: https://www.bodegascampillo.com/en/
Peter Beier Chokolade: https://pbchokolade.dk/
Frederikke Legaard: Den unge dame ser ikke ud til at have en hjemmeside, men jeg linker her til en artikel i Isabellas fra august 2022, hvor man får en god idé om hvor vidt hendes evner strækker- måske er betegnelsen “kreativ multikunstner” mest passende, for hun er bestemt mere end kok:
https://www.isabellas.dk/diy-kreative-ideer/interview-med-frederikke-legaard
Miguel´s Vintage Port 2018 “Special Edition vinmedmere.dk”:
https://vinmedmere.dk/shop/833-vintage-portvin/24966-miguels-vintage-2018-portvin-75-cl-special-edition-by-vinmedmere/
Pointe de Penmarch- hjemmeside: https://www.pointedepenmarch.com/?msclkid=4e2c0cead9811886ea13697f99e555b0&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=FR%20-%20Search%20-%20Marque&utm_term=pointe%20de%20penmarch&utm_content=Marque
Holger Frederiksens Eftf, Ordrupvej 100, Charlottenlund- hjemmeside:
https://holger-frederiksen.dk/