Foto: Concha y Toro “Diablo Black” Cabernet Sauvignon 2021, Maule Valley, Chile. Fotograferet i Vindiktatorens Bunker, København, 10.februar 2024.
Jeg drak før i tiden, især for 15-20 år siden, en del chilensk vin. Lige fra de glimrende vine i de sjove flasker fra Undurraga, de voldsomt populære vine fra Concha y Toro, med især Casillero del Diablo- og Trio-serierne, og Philipson Wine’s stærkt promoverede chilenere fra Viu Manent var der ingen mangel på aldeles glimrende vine til særdeles attraktive priser, og med et meget højt bundniveau. Og der var også rigtig gode vine iblandt, stadig til rimelige penge.
Sådan er det ikke mere. Eller rettere sagt, vinene er stadig glimrende. Men priserne må siges at være lidt højere end før, i en grad så selv visse Bordeauxer får baghjul rent prismæssigt. Dagens smagte vin er et eksempel på en chilener, hvor man skal foretrække denne stil fremfor f.eks. den meget strukturelle stil i en Cru Bourgeois-Bordeaux for at retfærdiggøre et køb af en chilener i forhold til Bordeaux.
Og de bedste og dyreste chilenske vine er stukket lige så meget af prismæssigt som de bedste Bordeauxer rent pris-procentvist.
Udgør dette et problem for den chilenske vinbranches salgsmuligheder i USA og Europa?
Godt spørgsmål. Og ikke let at besvare.
Denne lørdag stod der bøffer, hvidløgstomater, aspargeskartofler med bearnaise og bagt squash med hvidløg, krydderier og ostetopping på menuen hos Vindiktatoren. Og så skal der fyldig vin på bordet. Concha y Toro’s “luksusudgave” af deres kendte serie “Casillero del Diablo”, nemlig “Diablo Black Cabernet Sauvignon” i 2021-årgangen..
Concha y Toro
“Diablo” 2021
“Black” Cabernet Sauvignon
Maule Valley
Chile
Alkohol: 13,5%
Meget mørkerød.
Vinen er meget åben i duften, med meget umiddelbare og rene Ribena-agtige solbærindtryk og sort peberkrydring. Særdeles ekspressivt. På paletten er der rig, åben og meget typisk, men også særdeles ukompliceret og direkte Cabernet Sauvignon-frugt, igen i nærmest Ribena-agtig stil, uden den store dybde eller struktur, selvom Concha y Toro sjovt nok på etiketten gør reklame for netop vinens påståede struktur. I stedet vil jeg kalde vinen middelfyldig og ligetil, ja ligefrem simpel og uden særlig meget kompleksitet. Til gengæld leverer den frugtcharme, for en gangs skyld relativt lav alkohol (13,5%)- som rent faktisk også føles som relativt lav, og en næsten silkeagtig, forholdsvis blød karakter, med den rige frugt og de sorte krydderier, suppleret af en flot, ristet fadkarakter. Der er også god balance og tilstrækkelig syre.
Tannin fornemmer jeg til gengæld næsten intet af. Det hele er ren frugtcharme og umiddelbar simpel, men vellavet vin, med en medium afslutning.
Vinen ender med at få en ret høj vurdering af mig på grund af dens umiddelbare charme. Til gengæld har jeg mine tvivl om dens evne til at ældes, for der er næsten ingen tannin og vinen virker, i en alder af 3 år, fuldstændig drikkeklar (!). En lille indskudt sidekommentar her: Det er som om at chilenske vine som denne er lidt letvægts-agtige i deres fremtræden i forhold til især europæiske vine.
Men da balancen er fremragende så tænker jeg at vinen alligevel må kunne henligge i en del år.
Jeg vil foreslå at man drikker fra nu af og over de næste 10 år, for det her virker som sådan ikke til at være en lagringsvin. Det er længe siden, jeg har smagt en vin med så lav tannin. Faktisk ikke siden Beaujolais Nouveau 2023 blev frigivet i november 2023!
Points: 87
Min pointe fra tidligere i artiklen med sammenligningen mellem chilenske vine i mellemklassen og Cru Bourgeois-Bordeauxer bliver aktuel her. For de samme penge, som man kan købe denne Diablo Cabernet Sauvignon 2021 til, kan man få fuldstændig storslået og samtidig lagringsværdig Bordeaux på almindelig Supérieur- og Cru Bourgeois-niveau. Som vel at mærke desuden også har masser af potentiale, hvor f.eks. denne chilener, som jeg ser det, formentlig vil ligge på samme niveau i fremtiden og helst skal drikkes nu og over de næste 10 år. Bordeauxerne har derudover langt mere struktur, dybde, karakter, tannin, syre og kompleksitet. En vin som Diablo får med andre ord fuldstændig baghjul i sammenligning, og det kommer til at blive endnu mere udtalt med alderen.
Concha y Toro producerer også vine med langt mere karakter end den forhåndenværende, men de ligger i et helt andet prislag og da man i Chile i særdeles høj grad anvender de samme druer som man gør i Bordeaux, så er det svært at undgå en sammenligning. Og den er efterhånden i enhver parameter faldet ud til fordel for Bordeaux. Selv prisen.
Det her skrevne er ikke en kritik af chilensk vin, det er mere en vurdering og en betinget anbefaling. Med Chile er det godt at vide, hvad man får, og hvis man er til forholdsvis enstrengede vine med stor frugtkarakter og ikke så mange dikkedarer, uden den for europæiske vine så dominerende strukturelle, syre- og tanninholdige stil, så er Chile stedet at søge hen. Vinene er lettere og mere ligetil og umiddelbart charmerende i deres frugtige stil og optræder ofte drikkeklare i en ung alder. Der findes selvfølgelig også mere koncentrerede, syrlige og tanniske chilenske rødvine, men generelt set er indtrykket fra denne Diablo 2021 ret typisk for en god chilensk bordvin.
Opdatering 15.februar 2024: 5 dage efter åbningen gensmager jeg vinen her torsdag den 15.februar- og den er hverken oxideret eller svækket. Tværtimod virker den endnu bedre og endnu mere charmerende nu, med en styrket profil og en ekstra smule peber i næse og smag. En stærk optræden af denne Diablo, der virkelig spiller på sine styrker. Ny opdateret pointsangivelse:
Points: 89
Omtalt i denne artikel:
Vina Concha y Toro:
https://conchaytoro.com/
Viu Manent, Colchagua:
https://viumanent.cl/en/
Vina Undurraga:
https://www.undurraga.cl/
———-