Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

20.juli 2024: København: Château Ausone 1974 Saint Emilion og Château Coutet 1974 Barsac-Sauternes, sammen med to 50-års fødselarer🇩🇰🇩🇰


Foto: Château Coutet 1974 Barsac-Sauternes, Bordeaux, og Château Ausone 1974 Saint Emilion 1er Grand Cru Classé A, Bordeaux. En særdeles spændende smagning med to 50-års fødselarer, både vinmæssigt og for de to nærtstående mennesker, min bror, og min gode ven Simon, som jeg delte flaskerne med.

Lørdag den 20.juli 2024 var en meget speciel dag, for det var denne dag, jeg havde udvalgt til markeringen af både min brors og min gode ven Simons 50-års fødselsdage. Og det skulle jo selvfølgelig markeres med manér- nemlig med to ligeledes 50 år gamle Bordeauxer! I dette tilfælde Saint Emilions berømte Château Ausone, og Barsac-Sauternes’ berømte Château Coutet, som forøvrigt efter sigende var den berømte franske musicalstjerne Maurice Chevalier’s yndlingsvin.

1974 er ikke kendt for at være nogen god årgang i Bordeaux- men det er 1967 heller ikke just, og alligevel har jeg smagt adskillige Bordeauxer fra 1967, som både har storimponeret og storcharmeret, så jeg ville selvfølgelig ikke dømme vinene på forhånd.
Château Ausone 1974 havde jeg købt på det sekundære marked i 2018 og foræret til min bror som gave, og Château Coutet 1974 havde min bror fået foræret af en kunde for nogle år siden.
Maden til Château Ausone 1974 på denne ekstravagance-lørdag var en langtidstilberedt kalveculotte, bagekartofler og brune bøgehatte- en fabelagtig svamp til kød- samt bearnaisesauce. Og denne kombination, kan jeg lige så godt sige med det samme, fungerede formidabelt godt.
Maden til Château Coutet 1974 var en islagkage- endnu en god kombination.
Men hvilken oplevelse fik vi så med vinene?..

Château Ausone 1974
Saint Emilion
1er Grand Cru Classé A
Bordeaux rød
Flasken angiver forøvrigt et indhold på 73 centiliter vin. En sjov lille detalje.
Alkoholprocenten er ikke angivet. Jeg gætter på at den har ligget på ca 12,0%.
Og hvordan skal jeg så beskrive denne oplevelse?..
“Mineralitet” og især “rust” er to ord, der kommer frem i mit hoved. Et tredje kunne være “tannin”.
Farven var ganske fin, med god rød tone og også et vist orange-præg.
Baseret på forskellige vinanmelderes smagsoplevelser gennem tiderne med Château Ausone fra 1970erne, 60erne og tidligere, så var min forventning at denne 1974er ville være i live og sikkert også præget af en del tannin, samt det for slottet på denne tid så berømte “rustne” præg, god fyldighed, perfekt syrebalance, mineralitet, tilstrækkelig, men ikke mundfyldende, frugt og en stor dybde med strukturelt præg samt en lang, strukturel og tannisk afslutning med stort grip og vedholdenhed. Især det “rustne”, eller ligefrem rustikke og landlige præg ville jeg forvente skulle være i førersædet, og dominere hele smagningen.
Og det var så lige netop den oplevelse, jeg fik!
Det var en oplevelse, der så fuldstændig perfekt passede til min forventning at det halve kunne være nok.
Især “rust”-komponenten var voldsom- og voldsomt fascinerende! Det var som at stå og slikke på en gammel rusten jerndør!😆😆 Det lyder måske ikke hverken fascinerende eller positivt, men jeg må altså indrømme at for mig var det meget specielt.
En overordentlig fast vin, der vel nærmest kan sammenlignes med en Saint Éstephe fra den anden Bordeaux-bred. Og det fungerede formidabelt godt med det røde kød og de stegte bøgehatte til.
En 1974er, der bestemt ikke levede op til årgangens (dårlige) ry for Bordeaux-rødvinenes vedkommende. Og man spørger sig selv, med al den tannin, der var til stede her, om ikke også der rent faktisk stadig er et potentiale for Ausone for denne årgangs vedkommende. Det eneste, der kan ødelægge det “projekt”, er hvis frugten, som ikke imponerer voldsomt- den er bare tilstrækkelig- falder sammen undervejs.
Jeg ville dog gerne tage chancen hvis jeg finder en ny flaske Ausone 1974 på et tidspunkt.
Points: 90+

Nu til desserten og vores Sauternes:

Château Coutet 1974
Barsac-Sauternes
1er Cru Classé
Sauternes sød
Oprindelig importeret til Danmark af Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København.
Mørkgylden, næsten brun i farven, med en tydelig duft af brun farin og mørk rørsukker, appelsinskræl og svesker, samt en lidt kondenseret fornemmelse i hele duftoplevelsen.
På paletten kunne man konstatere at der på den ene side var en smule mangel på sødme og på den anden side også heller ikke voldsomt meget syre- Coutet 1974 var lidt begrænset i sine dimensioner og frugten var ikke i førersædet; man havde derudover også en følelse af en lidt kemisk komponent, der mere eller mindre ødelagde min mulighed for en vurdering af vinen.
Det var ikke fordi vinen på nogen måde var udrikkelig, slet ikke, tværtimod var det faktisk en tilstrækkelig god fornøjelse, men vinen/flasken virkede ikke korrekt, så jeg vil lade vurderingen stå som “NR”, altså ikke mulig at vurdere.
Men 50-års fødselarerne var glade og lige så fascinerede som jeg over de to vine; især Château Ausone 1974 gjorde indtryk med sin helt specielle opførsel og meget strukturelle udtryk, så alle gik glade fra bordet.
Points: NR

Også smagt denne aften:
Domaine Louis Latour
Marsannay 2018
Côte de Beaune
Bourgogne rød
Points: 90
Jeg arbejder pt for en organisation, der er involveret i salg af denne vin, men min ærlige mening om den er at den er fremragende, lækker, silkeblød, lang og dyb i smagen og kærtegnende på ganen. En storcharmør!
Ærketypisk Bourgogne-charme, simpelthen.

Omtalt i denne artikel:
Château Ausone, Saint Emilion, Bordeaux:
https://www.chateau-ausone.fr/en/

Château Coutet, Barsac-Sauternes, Bordeaux:

Accueil

Maison Louis Latour, Bourgogne:
https://www.louislatour.com/fr/la-maison/cuverie-historique