Foto: Logoet til “Vin For Begyndere – og øvede”. Min gamle lærer fra Vinakademiet, Rene Langdahl Jørgensen, står bag denne podcast, sammen med DR-manden Jonas Landin. Billede taget af Vindiktatoren 27.oktober 2024. Vindiktatoren anbefaler denne podcast. Se nærmere oplysninger nede under omtaler.
Jeg lytter til mange forskellige podcasts, med mange forskellige emner. Men selvfølgelig lytter jeg også til vin-podcasts. Mine to favoritter er gået hen og blevet “Hvad Drikker Lillelund?”- som ikke udgives i øjeblikket- og så “Vin For Begyndere – og øvede”, hvor min gamle lærer fra Vinakademiet på Vigerslev Allé i Valby, René Langdahl Jørgensen, og hans medvært, Jonas Landin, taler om og smager vin i timelange udsendelser, der ofte går hen og bliver ekstremt detaljerede og nørdede. Lige noget for undertegnede.
Men dette afsnit, det seneste af “Vin For Begyndere”, som egentlig “bare” var interessant, gik hen og blev rigtig interessant henimod slutningen af udsendelsen. For det var nemlig her at Jørgensen og Landin kom ind på trends i vinmageri/vinproduktionsfilosofi i øjeblikket.
Jeg har tidligere her i avisen beskrevet hvordan jeg synes at tidligere tiders forkærlighed for særdeles ekstraherede, ny fad-lagrede, højalkoholiske og koncentrerede vine, nu er skiftet. Det virker som om man nu nogle steder nærmest er gået over i “den anden grøft”, med så lidt fad som muligt, hvis overhovedet, med fuldstændig fokus i stedet på frugten, og dens renhed samt det frugtige udtryk i det hele taget, i en meget neddæmpet stil. Jeg giver i mine egne artikler flere gange udtryk for at jeg synes, pendulet lader til at være svinget for meget i retning af det udelukkende frugtige og mindre koncentrerede udtryk og tror at vi nu muligvis kommer til at opleve pendulet svinge lidt tilbage i den anden retning igen.
Det er denne debat/diskussion, Jørgensen og Landin tager op i slutningen af denne podcast og det gør den ekstra interessant, for jeg har ikke hverken læst eller hørt andre end disse to tage debatten op- altså bortset fra mig selv for et stykke tid siden, i flere af mine artikler.
Det er rigtig interessante betragtninger og observationer, som både Landin og Jørgensen kommer med og det sker henimod slutningen af afsnittet “Alto Piemonte – Nebbiolo, Croatina & Vespolina” fra den 24.oktober, sådan cirka 20 minutter fra slutningen.
Men jeg vil ikke kun anbefale læserne her kun at høre slutningen af dette afsnit. Udsendelsesserien i sin helhed er så interessant at alle seriens afsnit bør aflyttes ét efter ét- det anbefales kraftigt herfra, ligesom Niels Lillelunds serie fra Jyllands-Posten “Hvad Drikker Lillelund?”.
Men jeg vil nok helt klart foreslå at starte med dette afsnit- for udover at det er ekstra interessant, fordi emnet er en region, som man ikke hører meget om til daglig, så er debatten om nutidens vinproduktionsfilosofi særdeles aktuel og vedkommende og de betragtninger, som René Langdahl Jørgensen kommer med, så interessante- og efter min mening med stor sandsynlighed korrekte- at man bør lytte til dette afsnit først. For det handler om trends i vinfilosofien; hvor er vi på vej hen? Og det er som om der er forskellige og modsatrettede trends, både blandt forbrugerne og blandt vinproducenterne i øjeblikket- udover de mange andre udfordringer, som branchen står i.
Se link til “Vin For Begyndere” herunder.
Med venlig hilsen fra
Vindiktatoren
Omtalt i denne artikel:
“Vin For Begyndere – og øvede”- podcast: Link til Alto Piemonte-afsnittet:
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/alto-piemonte-italien-nebbiolo-croatina-vespolina/id1531513302?i=1000674233244