Foto: Henning O ‘Strit: “Portugal- med en spraglet vinpalet”, udgivet i sin tid af Irma Vinbibliotek i 1970erne. Billede af bogen, der er på 52 sider, taget af Vindiktatoren 28.oktober 2024.
Nogle gange får man genopfrisket et vinområdes tidligere succes, når man læser gamle vinbøger.
Og det er i særdeles høj grad tilfældet, når man læser Henning O’Strit’s “Portugal- med en spraglet vinpalet” fra Irma Vinbibliotek; en serie vinbøger, som Irma i sin tid sponsorerede, med vinskribenten O’Strit, i 1970erne.
Det er glimrende og temmelig interessant læsning. Udover at bogen har en masse fremragende og flotte vinøse billeder, så kommer man også i tanker om, hvor stor en succes, de portugisiske stillevine engang var her i landet. For det er nemlig dem, denne bog koncentrerer sig om. Portvinene behandledes i en anden udgivelse fra samme forfatter. Navnene på portugisiske vinregioner som Dão, Alentejo, Bairrada, Minho, Bucelas og Setúbal får formentlig en klokke til at ringe hos de fleste danske vindrikkere, ligesom navne som Sogrape, Periquita og Matéus..
O’Strit skriver velformuleret og underholdende om sine oplevelser med portugisisk vin og om de portugisiske vinregioner, inklusive den berømte Douro-dal (igen med undtagelse af portvinene derfra) og tilføjer et arkiv med portugisiske vinudtryk samt oversigter over vinzoner, kort og hvilke vine, der hører til hvilke regioner.
En glimrende bog- men det mest interessante del af den var nok den, der handlede om, hvor stor en succes, portugisisk bordvin var for det samlede vinsalg i Danmark i 1960erne og 70erne. Der stod tal, som jeg har svært ved at referere, da de var temmelig enorme. Men jeg kommer lige med denne info: I 1960erne var Danmark langt den største importør af portugisisk vin- i enkelte år var mere end 50% af de konsumerede vine i Danmark fra Portugal!!
Temmelig overraskende læsning. Nu har portvin nok også været taget med i statistikken, men alligevel var det voldsomme tal.
Og så er det også at man uundgåeligt tænker- har vi i mellemtiden svigtet Portugal som stille-vinland? Idag er Portugal jo nærmest helt væk, langt, langt fra toppen, når man taler om de førende eksportlande til Danmark. Men der kommer jo faktisk temmelig meget aldeles fremragende, tør vin fra Portugal- og kvaliteten er gået i én retning siden 1970erne- op. Måske er problemet, ligesom med fransk vin fra de traditionelle regioner, at vi i Danmark drikker dem for unge, for portugisiske vine skal også have lidt tid til at smide ihvertfald nogle af tanninerne, før de charmerer smageren?
Det store comeback for portugisisk vin i Danmark er under alle omstændigheder ikke kommet.
Man må jo nok konstatere at det bare er en af den slags ting, der sker- og så går i sig selv igen, for ikke at gentage sig. Eller hvad?
Under alle omstændigheder så viser det her hvor meget tankevækkende materiale, man kan finde i det, som mange mennesker idag ville betragte som “gamle” og “fuldstændig uinteressante og uaktuelle” bøger. Ligesom der i gamle film er masser af ting, man kan filosofere og reflektere over- og lære en hel del af.