Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

14.-16.december 2024: København: Jo, supermarkedsvine kan (stadig) godt ligge i 29 år..🍷


Foto: Viña Concha y Toro Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon Special Reserve 1995, Maipo Valley, Chile, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 14.december 2024. Oprindeligt importeret af Irma Vin. Der er, i klassisk grundig Irma-stil, en længere beskrivelse og varedeklaration på bagetiketten. Alkoholen er, ifølge forsideetiketten på 13,0% og ifølge bagsideetiketten på 12,5%, og restsukkerindholdet pr liter er 1,5 gram. Dvs at denne Casillero kan betragtes som knastør efter nutidens forhold. På bagsiden findes også en skala, der går fra tør til sød. Her har man så, i stærk kontrast til det talmæssigt angivne restsukkerindhold (en rødvin regnes for halvtør, når den passerer 4 gram restsukker pr liter), angivet vinen til at være tør til halvtør, og forholdsvis fyldig. Meget sjovt at kunne finde den slags mindre fejl på etiketten.
Man omtaler også svovldioxidindholdet, som er på “maximum 120 milligram pr liter”. Det højest tilladte er 160 milligram pr liter. Og man gør fra Irmas side opmærksom på at vinen er “under løbende kontrol af vort laboratorium”. Vi får simpelthen det hele med. En fremragende etikette. Desværre stoppede Irma med at producere denne slags etiketter, jo mere deres selvstændighed blev taget fra dem i løbet af 2010erne.

En af de mest irriterende kunder, jeg nogensinde har haft i min tid i Irma, var en kvinde, der, med en tydelig dagsorden, kom nærmest marcherende hen og spurgte mig om de vine, vi solgte, kunne henlægges i flere år.
Jeg sagde at det kunne de godt. Og så skete der naturligvis det at kvinden, før jeg nåede at forklare yderligere, og, i et typisk anfald af nedladenhed og despekt overfor detailhandelsansatte, og ivrig over at have fundet det, som hun mente var den afgørende fejl, der diskvalificerede denne vinmand fra at have nogensomhelst respekt eller beskæftigelse i samfundet, og derfor med en bestemt og overbevist stemme nu skulle statuere et eksempel og stemple mig som inkompetent, udbrød “Det passer ikke!” Sådan lød det fra kvinden, der nu havde fundet og triumferet i sin livsopgave; at bevise at denne vinmand var inkompetent og uegnet.
Jeg har svært ved at finde ord for hvor latterlig jeg synes en sådan opførsel er. Og nu synes jeg lige at jeg, for at tilfredsstille min smålige hævnfølelse over hendes opførsel, vil latterliggøre denne kvinde offentligt her i avisen, ved at komme med en smagenote for en 29 år gammel supermarkeds-rødvin, smagt her i weekenden. Og ovenikøbet en vin, som stadig storsælger i de respektive supermarkeder rundt omkring, nemlig chilenske Casillero del Diablos Cabernet Sauvignon Special Reserve serie, i årgang 1995!
Smagt over weekenden og idag. Og vinen er stadig ikke “gået over”..

Viña Concha y Toro
Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon Special Reserve 1995
Maipo Valley rød
Chile
Alkohol: 13,0% (bagetiketten angiver dog 12,5%)

Proppen så fejlfri ud og den sad fint fast og kom ud i ét stykke. Farven var begyndt at antage brunlige nuancer, men stadig rød. Der var klare kanter.
Fine aromaer med både grønne og sorte krydderier. Mørke, milde frugter. Man kunne godt fornemme at vinen havde været meget stor i frugten tidligere, nu var den for aftagende. Men på ingen måde død. Fin næse.
På paletten? Stadig fint i live. Mild, mørk frugt. De fine, både grønne og sorte krydderier fortsatte. Ganske OK struktur med en vis dybde og faktisk også en del længde, med krydderierne i fokus i en vin, der optrådte ret mildt, dels på grund af alderen, men også på grund af sin lave alkohol. 13,0% (bagetiketten angiver faktisk 12,5%) er lavt for en Maipo Valley Cabernet og det mærkes. Det mindede faktisk lidt om en nutidig Côtes du Rhône Villages af den milde slags. En vin, der var i fin balance.
Der var selvfølgelig også alderstegn- lidt svampearomaer og frugten var helt klart vigende. Men død? Overhovedet ikke. Den smagte faktisk ret godt. Og jeg ved snart ikke, hvor mange af denne slags billige supermarkedsvine, jeg har smagt i en høj alder. Men fælles for dem alle er at helt klart har været i live. Så én gang for alle, både til “eksperterne” og til alle dem, der tror at supermarkedsvine skal drikkes så hurtigt som muligt- NEJ! IKKE NØDVENDIGVIS! De kan godt ligge. Det er bare et spørgsmål om korrekt opbevaring.
Points: 82

Omtalt i denne artikel:
Viña Concha y Toro, Chile:
https://conchaytoro.com/en/