Foto: Rione dei Dogi Salice Salentino Riserva 2002, Puglia, Italien, i glasset 28.februar 2025. Vindiktatorens Bunker, København.
I min smagning af ældre supermarkedsvine er jeg nu kommet til denne Salice Salentino Riserva fra 2002; eller “den civiliserede, klassiske Puglia”, som jeg undertiden tænker på den. For i forhold til de mange særdeles og af og til voldsomt potente brøleabe-Puglia’er, der efterhånden produceres, med alkoholprocenter på skyhøje niveauer (jeg har set nogle Puglia-rødvine fornylig på 18%!) så er “gode, gamle” Salice Salentino nærmest den civiliserede bror. Og også den klassiske. Selvom stilen kan være forholdsvis fyldig, så er den altså også typisk set meget mere afdæmpet end i brøleabe-Pugliaerne.
Jeg husker stadig med fornøjelse andre Salice Salentino Riservaer, især smagt i 00erne, som var flot elegante og tenderende i retning af Bordeaux-middelfyldige, med en stil, der også var flot balanceret og madvenlige.
Og nu til et af tilværelsens mange store eksistentielle spørgsmål!! Hvis de ærede læsere af Vindiktatorens Avis har funderet på, hvordan en sådan typisk supermarkeds-Salentino ville opføre sig, hvis man lod den ligge hen i over 20 år- ja, så kommer der altså et svar på det spørgsmål her!
Rione dei Dogi
Salice Salentino Riserva 2002
Puglia
Italien
Tappet på flaske af RAM S.p.A. Og jeg kan intet finde af info om denne organisation. Har heller ikke kunnet finde noget specielt brugbar info om Rione dei Dogi.
Det første, jeg lagde mærke til ved denne rødvin, var alkoholprocenten. Den var på, for en Puglia-vin, lave 13,0! Jeg så det som et godt tegn.
Farven stadig ganske mørk; lidt lysning i kanten og der var også tegn på en vis overgang i farven til noget, der kunne begynde at ligne en brunlig tendens, men det her var stadig en farve, der viste en vin, der var i et naturligt og yndefuldt stadie.
Duften var på plads med det samme- og man kunne fornemme dybden øjeblikkeligt! Der var et lækkert, mildt krydderimix med både grønne og sorte krydderier, harmoniske og dybe mørke og røde frugter, og næsen var i det hele taget så lækker og åben. Og ingen tegn på nogen form for træthed her- tværtimod faktisk, så var det her faktisk som at åbne for en “ungdommens kilde” rent indtryksmæssigt. Virkelig flot. Og det blev endnu bedre på paletten..
En fin tørhed og med en smule tannin stadig tilbage, men ellers fin blødhed i tanninerne. Den klassiske Salice Salentino-middelfyldige og nogle gange Bordeaux-lignende, tørre stil, slog til her med milimeternøjagtig præcision. Det var så fremragende elegant, afmålt, defineret og præcist. Denne supermarkeds-Salentino fra 2002 viste lige netop, hvad det er, Salentino kan, med en flot underliggende kværnet sort peber, kombineret med en perfekt balanceret frisk, men ikke for frisk, syrlighed, der, i kombination med den store dybde fra den flotte frugt, det særdeles fængende grip og en kødfuld, men på ingen måde voldsom, stil, bare bygger på og på. Det er især dybden, med de flotte frugtkaskader, der virkelig imponerer- og så besidder vinen her en form for sjælelig kvalitet, der bare er velgørende og vederkvægende for en sur, gammel vinmand! Den lange, rasende elegante og perfekt balancerede afslutning, runder oplevelsen af.
Dagens ret hos Vindiktatoren var lammemørbrad med kogte aspargeskartofler, bagte tomater og portobellosvampe med blåskimmelost og rødvinssauce. Denne madkombination var nærmest magisk til Salice Salentino’en!
Points: 91
Det var planen at gensmage vinen i den forgange weekend og ændre i pointsangivelsen, hvis der var behov for det. Men eftersom jeg har været syg og sengeliggende siden lørdag og ikke har kunnet smage vin, så har jeg droppet gensmagningen. De 91 points får lov at stå.
Omtalt i denne artikel:
Rione dei Dogi, Puglia, Italien:
Jeg kan desværre ikke finde en hjemmeside for producenten.