Foto: Château du Breuil 2016 Haut-Médoc, Bordeaux. Billede taget af Vindiktatoren.
Château du Breuil er en solid Cru Bourgeois, som altid har smagt Vindiktatoren. Smagningen af denne vin til aftenens lækre oksemørbradsbøffer skulle afsløre om jeg syntes, jeg var kommet mig efter et stykke tids skranten, både helbredsmæssigt og hvad angår smage/lugtesansen.
Igår var tidspunktet kommet, hvor Vindiktatorens næse skulle “tilbage på banen”. Nu skulle jeg finde ud af om jeg var kommet mig efter et et stykke tids skranten, hvor jeg har ligget med en influenzalignende tilstand, og efterfølgende stadig kæmpet med sløjhed.
Problemet bestod i at jeg synes, min lugtesans ikke helt var kommet sig. Så igår var en passende lejlighed til at finde ud af om jeg var “tilbage på banen”.
Maden til denne fremragende Cru Bourgeois var oksemørbrad med bagte squash og tomater med basilikum og blåskimmelost drysset over, smørkogte porrer og danske Antonia-kartofler samt rødvinssauce. Og jeg må sige at maden i dén grad smagte mig.
Hvad så med vinen? Og hvad/hvem skal jeg give skylden for det, der fulgte?
Château du Breuil 2016
Haut-Médoc Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%
Mørkerød til kanten. Jeg havde netop, 10 minutter tidligere, taget vinen ud af mit svaleskab. Måske skulle jeg have givet den lidt længere tid til at komme sig? Men nogle gange har en vin det altså fint med at man tager den direkte ud af svaleskabet og leverer fremragende.
Nu syntes jeg at du Breuil 2016 optrådte meget underligt. Det var som om at kontrasten mellem indtrykkene var helt enorm; stor syre, underlig mild og blød frugt; bagvedliggende hysterisk alkohol-en alkoholprocent, der kun er på 13,0%, men den føles som 40% (??!!) og en tannin, der strammer mere og mere i en vin, hvor intet stemmer.
Dette indtryk forblev uændret i samfulde ca 60 minutter, hvor jeg sad med vinen.
Jeg kunne ikke få noget meningsfyldt ud af denne smagning.
Jeg må prøve at gensmage søndag og håber så på at min oplevelse igår var et eksempel på at jeg stadig er i en rekonvalscens-fase efter min influenza.
Points: Som tingene er lige nu, må vi stå på “NR”, altså not reviewable. Jeg smager igen idag og håber så på at tingene ændrer sig dér.
Så er det søndag aften og jeg gensmager Château du Breuil 2016. Har tingene ændret sig? Og kan jeg overhovedet regne med min palette lige nu??
Først smagte jeg en hvidvin, for at få “kalibreret” smagsløgene. Og den syntes jeg optrådte korrekt, mine smagsløg opfattede den korrekt. Så umiddelbart virkede jeg klar.
du Breuil 2016, efter et døgn under prop, havde også et andet udtryk end igår (heldigvis). Men det var som om den gennemgår en fase, hvori den optrådte ret fjendtligt. Det element, som jeg opfattede som ekstremt sprittet igår, var der stadig, dog i et klart mindre omfang. Frugten var ret flot og dyb, men underligt blød og uden appel. Og der var ikke meget sammenhæng i vinen. Det var et udtryk, der var væsensforskelligt fra de andre gange, jeg havde smagt samme vin i samme årgang. Noget stemte ikke.
Jeg kan ikke rigtig regne ud om det er min palet, der er fuldstændig i udu i øjeblikket eller om det rent faktisk var vinen, der var/er i en særdeles underlig fase. Måske er det en kombination? Jeg må så bare indrømme at når det kommer til stykket, så mistænker jeg udelukkende mine smagsløg for at være skyldneren; for at være “syge” i øjeblikket. Og derfor kommer jeg ikke til at aflevere en vurdering for Château du Breuil 2016.
Jeg gensmager eventuelt i de kommende dage, men jeg regner ikke med at der sker noget dramatisk, der får mig til at ændre på beslutningen idag.
Jeg tænker at jeg stadig er småsyg, som sagt især rent smagsløgsmæssigt, og derfor må vente yderligere ca en uge, før jeg er blevet helt rask og igen kan smage vin for alvor.
Omtalt i denne artikel:
Château du Breuil, Haut-Médoc, Bordeaux- slottet ser ikke ud til at have en hjemmeside, så jeg har fndet en beskrivelse fra en af de danske forhandleres side:
https://www.wine.dk/vine/vin?productid=75002101115
PS: De sjove vinpropper forhandles på propagandashop.dk